StoryEditorOCM
ProstorijaMODERNA TEHNOLOGIJA

Pogledajte kako stan od 30 kvadrata postaje trosobni u trenu! Nevjerojatno, kao u filmovima; zbogom skučeni prostori

Piše MOZAIK SD
27. studenog 2022. - 13:19

Stambena kriza još uvijek traje, ali tehnologija koja omogućuje malim prostorima da služe u više svrha mogla bi pomoći.

Naši su domovi samo mjesto za naše stvari. Ali što ako, pita se nova generacija startupa, sve te stvari mogu jednostavno... nestati.

Izumitelji, arhitekti i dizajneri diljem svijeta nedavno su se usuglasili oko načina da učine upravo to, piše Dom i dizajn. Njihova tehnologija može učiniti da dijelovi stanova, kao i sav njihov sadržaj, nestanu iz vidnog polja pritiskom na gumb.

Bivši istraživači na Massachusetts Institute of Technology, bivši inženjeri Applea i Tesle koji rade u San Franciscu i dizajnerska i arhitektonska tvrtka iz Španjolske među onima su koji smišljaju nešto što se može opisati samo kao robotski namještaj. I već se otkotrljao iz tvornica u domove studenata, direktora i slavnih parova poput Ashtona Kutchera i Mile Kunis.

Ovi sustavi uključuju krevete koji, na glasovnu naredbu, odlaze u strop kako bi otkrili kauče, i kamere s umjetnom inteligencijom za praćenje gdje su vaše stvari pohranjene.

Za sada je većina ovih igračaka za bogate, a neke od ovih instalacija koštaju 65.000 dolara za jednokrevetnu sobu. Ali cilj je učiniti ovu tehnologiju sveprisutnom. Neki od ovih kućnih sustava mogu koštati 8000 USD po komadu i već su instalirani u stanovima s niskim najamninama u Americi.

image
Ori living/ Youtube screnshot
image
Ori living/ Youtube screnshot

Vjerojatno nije slučajnost da se ova tehnologija pojavila u vrijeme koje se ne razlikuje puno od ranih 1900-ih, kada se Amerika također suočavala sa stambenim problemima. To je doba nadahnulo Williama Murphyja, koji je živio u skučenim prostorijama u San Franciscu, da izumi krevet koji dijeli njegovo ime i koji se uvlači u ormar ili zid.

Krevet Murphy omogućio je da glavni dnevni boravak malog stana bude i spavaća i dnevna soba.

Ideja nije samo učiniti male stanove većima, već ih učiniti funkcionalnijima. To znači raščistiti namještaj i spremište kada se ne koriste. Ono što je nekoć bila spavaća soba može u manje od minute postati pravi dnevni boravak ili kućni ured, piše Dom i dizajn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2023 17:42