StoryEditorOCM
ProstorijaSKRIVENE LADICE

Pogledajte kako je u Splitu adaptirana trošna garsonijera od 20 kvadrata u stančić ‘vrijedan zlata‘! Video pokazuje sve

Piše Jelena Cvetko/D&D
8. listopada 2024. - 07:30

Mali stanovi poseban su izazov u kojem je potrebno pažljivo razmotriti svaki centimetar prostora kako bi se postigla maksimalna multifunkcionalnost. No, ponekad se ne radi samo o centimetrima, nego se sve mora mjeriti u milimetrima.

Jedan takav projekt nedavno je realizirala Jelena Hrga, putoholičarka i DIY entuzijastica, zaposlena u obiteljskoj tvrtki Šimundža & Company iz Splita, koja se već više od 35 godina bavi izradom namještaja po mjeri.

Jelena se i sama upušta u projekte uređenja interijera. Nedavno je uređivala mikrostan u Splitu, u zgradi sagrađenoj 80-ih godina, kada je bilo uobičajeno projektirati stanove male površine, uglavnom namijenjene samcima.

Riječ je o garsonijeri od 20-ak četvornih metara koja je bila u prilično derutnom stanju jer se u nju nije ulagalo od same izgradnje. Razmišljajući o njezinu preuređenju tako da bude funkcionalna za samca ili čak par, investitori su se obratili splitskoj arhitektici Miri Matulović Burazin koja je izradila prvotni nacrt, a zatim je izvedba, uz manje preinake, prepuštena Jeleni Hrgi, piše Dom & Dizajn.

image
Press

- Želio se stvoriti otvoren, prozračan i lagan prostor s maksimalnom količinom svjetla i skladišnog prostora. Investitori su inicijalno planirali stan za najam, zamišljajući u njemu mladog digitalnog nomada, što je bila naša vodilja u dizajnu - kaže Jelena Hrga.

Projekt je uključivao sveobuhvatnu obnovu: promjenu starih instalacija, novu građevinsku stolariju, podove i zidne obloge. Srušen je pregradni zid, a na njegovu je mjestu postavljena staklena stijena u industrijskom stilu, što je dodatno otvorilo prostor. Također, pomaknut je zid u kupaonici kako bi se u nju mogle smjestili perilica i zahodska školjka, a kako je riječ o zaista malom prostoru i klasična se vrata ne bi mogla otvarati ni na jednu stranu, ugrađena su klizna vrata.

image
Press

Stan ima 25 kvadrata, no kad se oduzme lođa, dolazi se do 20-ak četvornih metara životnog prostora. Ulazni prostor s lijeve strane vodi u malu kupaonicu, a nastavlja se na dnevnu zonu, koja je staklenom stijenom podijeljena na spavaći dio i dnevni boravak s kuhinjom te manjim prenosivim stolom koji može imati funkciju blagovanja, rada ili druženja, piše D&D.

- Težili smo minimalističkom monokromatskom stilu otvorenog tipa, koji odiše jednostavnošću i elegancijom. Htio se unijeti dašak industrijskog stila, ali tako da ni na koji način ne dominira. Odlučili smo se za neutralne tonove; prevladava kašmir siva, koja je istodobno siva i bež, vrlo zahvalna nijansa jer se prilagođava bojama u okolini.

image
Press

Implementirali smo i elemente s MDF-om u zelenoj nijansi s valovitom teksturom kako bismo unijeli malo zanimljivosti u prostor. Crni metalni elementi dodatno su podigli eleganciju, a opet zadržali ‘muževnost‘ u prostoru - opisuje.

Kompletan stan rađen je po mjeri; svi ugradbeni ormari, kuhinja i kupaonski namještaj izrađeni su posebno za ovaj prostor, a velika je pozornost posvećena skladišnom prostoru. Stan ima poveći broj ormara, polica i skrivenih ladica.

Uostalom, pogledajte video:

image
Press
image
Press
image
Press
image
Press
image
Press
image
Press
image
Press
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. listopad 2024 07:32