StoryEditor
ProstorijaMINI DOM

Pogledajte genijalno uređen mali stan, nikad ne biste pogodili da ima samo 36 kvadrata! Zavirite u unutrašnjost, bijela kuhinja i skriveni krevet u niši ‘otvaraju‘ prostor

Piše MOZAIK SD
15. ožujka 2022. - 11:03
U malim životnim prostorima uvijek postoji dilema kako uklopiti namještaj za sve željene funkcije?Alvhem Makleri

Svijetao i udoban stan s fotografija oličenje je pametno organiziranog prostora, iako ima svega 36 četvornih metara. Arhitekti su tu napravili veliki ormar u hodniku, mali radni prostor i udobnu društvenu zonu s kuhinjom, blagovaonicom i dnevnim boravkom u kojem se mogu smjestiti i prijatelji. Premda je spavaća soba skučena, može se odvojiti od dnevnog dijela, što je bila želja vlasnika, piše Dom & Dizajn.

image
Alvhem Makleri

U malim životnim prostorima uvijek postoji dilema kako uklopiti namještaj za sve željene funkcije? Čega se odreći, a što svakako zadržati? Da li se odreći kreveta u korist sofe na razvlačenje? Kako organizacija nije ista kao kod stanova s puno četvornih metara, tu često nastaju problemi. Rješenja postoje, ali ona moraju biti prilagođena tlocrtu i veličini prostora s kojim raspolažemo. Također, ne treba slijepo slijediti trendove. Primjerice, ako smatrate da će vam smetati miris hrane iz otvorene kuhinje, napravite pregradu. Treba pronaći ravnoteža između želja i praktičnih rješenja, pogotovo ako želite i krevet i sofu u jednoj sobi. 

image
Alvhem Makleri
image
Alvhem Makleri
image
Alvhem Makleri
image
Alvhem Makleri
image
Alvhem Makleri
image
Alvhem Makleri

U izvornom tlocrtu dnevni boravak i kuhinja odvojene su prostorije. Kako u kuhinju nije ulazilo dovoljno prirodnog svjetla, a u sobi uz sofu nije bilo mjesta za smještaj kreveta, pregrada je uklonjena. Rezultat je izvrsno organiziran otvoreni prostor koji ispunjava sve želje i zahtjeve stanara. Tu je sada: kuhinja, dnevni boravak, spavaći dio, mini ured, dovoljno skladišnog prostora i kupaonica, plus estetika nije izostavljena. Blagovaonski stol pozicioniran na liniji ulaznih vrata dodatno je istaknut zidom od opeke, dok lijevo postavljena sofa osigurava opušteni kutak za gledanje TV-a. Glavni adut, dakako je krevet u niši skriven od znatiželjnih pogleda s upečatljivom tapetom koja privlači pažnju i skreće pozornost na zid.

image
Alvhem Makleri
image
Alvhem Makleri
image
Alvhem Makleri

Što se tiče organizacije, prostor je definiran prema raspoloživim zidovima i instalacijama. Kuhinja zauzima zid s plinskim i vodovodnim instalacijama, zatim je drugi zid iskorišten za gledanje televizije, a hodnik je postalo velika garderoba.

image
Alvhem Makleri
image
Alvhem Makleri
image
Alvhem Makleri

Osjećaj prozračnosti i veličine prostora stvoren je završnim obradama materijala i bojama. Masivni namještaj je bijele boje, kao i pod. Prozore ne zaklanjaju zavjese, zbog čega je interijer prozračan, a nijansa sive na zidu ispred trosjeda daje osjećaj intimnosti i zonira prostor za druženje. Hodnik ima klizna vrata prekrivena ogledalima koja stvaraju dojam većeg prostora i reflektiraju svjetlo u ulazni dio stana, dok drvo donosi toplinu, piše Dom & Dizajn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2022 17:31