StoryEditorOCM
ProstorijaBlizu sela

Osamljena kamena kuća u dolini Neretve: zavirite u Neru Etwu House, stogodišnju ljepoticu koja nudi savršeni mir i privatnost

9. kolovoza 2020. - 08:00

Ako vam je dosta užurbanosti, treba vam odmor i bijeg od svakodnevice, na jugu Hrvatske pronašli smo prekrasnu stogodišnju kamenu kuću nazvanu "Nera Etwa House" koja će vam pomoći da se potpuno opustite i uživate u prijeko potrebnom miru. Kuća se prostire na 700 četvornih metara zemlje s puno različitih chill out zona, uključujući i vrh na koji se može popeti i gledati zalazak sunca iznad doline.

Vlasnica kuće je Sanja Britt Jusić, Zagrepčanka s londonskom adresom koja je kući udahnula novi život. Sanja, koja u Londonu živi od 1998., u jednom momentu počela je čeznuti za Hrvatskom pa je kao kompromis odabrala život na dvije adrese - ljeta u Hrvatskoj i zime u Londonu. Već dugi niz godina se bavi kreiranjem originalnih event koncepata, svojedobno je radila za Bob Geldofovu media i event kompaniju Dr. Party koja je u to vrijeme bila jedna od najpoznatijih event kompanija u Londonu, da bi nakon nekog vremena počela raditi za Ignite Group, kompaniju koja je bila pionir u novom londonskom trendu style barova i members klubova.

Tamo je naučila sve aspekte poslovanja luksuznih klubova i barova te je u osam godina rada napredovala od konobarice do marketinške menadžerice grupe barova zvanih Eclipse.

Već 15 godina jednom mjesečno okuplja Hrvate u Londonu na "Tulumu" gdje sama pušta muziku i organizira koncerte naših glazbenika u Velikoj Britaniji. S obzirom na očito dinamičan život, ne čudi što je Sanja tražila destinaciju gdje može pobjeći od svega.

image
Sanjin Kaštelan

- Kako je došlo do kupovine kuće koja danas izgleda neprepoznatljivo? U kakvom je stanju bila kad ste je kupili?

- Kuću sam tražila više od dvije godine, a kupila je 2018. godine. U početku sam imala drugačije ideje gdje bi kupila kuću. Prvo sam gledala Andaluziju u Španjolskoj pa Apulija u Italiji, ali svaki put kad bi došla vidjeti neke kuće na prodaju nešto mi je falilo. U konačnici sam sjela sama sa sobom i pitala se što mi je najbitnije i kakav život želim za sebe. Jasno mi je bilo da mi je jedna od najbitnijih stvari u svemu tome bilo da me što više prijatelja i obitelji može doći vidjeti i provoditi vrijeme sa mnom. Na kraju je kuća nekako pronašla mene. Sjećam se da sam je vidjela u oglasu i da je na slikama točno izgledala kao kuća koju sam i sama zamišljala. Oduvijek sam sanjala o kaskadnim vrtovima, dugim suhozidom i starim maslinama.

Pogledavši par kuća u Istri nešto me i dalje vuklo tom oglasu i stalno sam se vraćala na njega. Jedne večeri sam počela istraživati neretvansku regiju i osim plodne zemlje i nevjerojatne mikroklime i prirode, a najviše privučena idejom bijega od masivnog turizma sve mi se više i više sviđala ideja kupnje te kuće. Kad živite u Londonu sat vremena putovanja je neki prosjek da dođete bilo gdje. Kuća je udaljena 50-ak minuta od Mostara, nešto više od sat vremena od Dubrovnika, pola sata od Stona i sat i pol od Splita. A od plaže nekih sedam minuta vožnje. Odmah sam vidjela potencijal, a u glavi sam i zamišljala kuću koja ima raskošno okruženje i privatnost. Najljepše od svega je energija kuće.

Sagrađena je u 1920., a dimara koja je sad postala kuhinja je imala bitnu funkciju u selu. Imala je najveću peć na koju su se mještani grijali i pekli kruh. Volim zamišljati kako su se tamo okupljali i družili na svoj način. Ja vjerujem da prostor zadržava energiju iz prošlosti i da svaki prostor ima svoju vibraciju i da sve to treba poštovati isto kao i prijašnje vlasnike. Za vrijeme rata je pružala sigurno utočište mnogima.

image
Sanjin Kaštelan

Gdje je kuća točno smještena? Na osami ili u blizini središta mjesta?

- Kuća je smještena malo izvan sela Lovorje. Ima svoj privatan put sa ceste i okružena je šumarkom i to od stabala lovora, maslina i smokava. Susjeda nemam, ali sam dovoljno blizu sela. Nedjeljom volim kroz daljinu slušati kako se mještani boćaju u selu, a tu i tamo se čuje i klapsko "pivanje", vika, strka i galama. Uvijek mi ta atmosfera izmami osmijeh na lice. Onda osjetim da sam zaista u Dalmaciji i bude mi milo u srcu.

Kako biste opisali stil uređenja? Kuća je prepuna upečatljivih detalja? Odakle su ti detalji, jeste li ih nedavno kupovali ili je to nešto što ste sakupljali godinama?

- Namještaj sam skupljala godinama. To je jedan od najzanimljivijih dijelova uređenja. Puno putujem, obožavam uređenje interijera i egzotične antikvitete i usudila bih se reći da sam kolekcionar. Snažno vjerujem da je nas okoliš odnosno dom odraz naše duše. Volim se okružiti stvarima koje volim i koje me inspiriraju ili podsjećaju na neku anegdotu. To je osjećaj koji sam htjela prenijeti i na goste kuće. Htjela sam da boravljenje u kući bude iskustvo samo po sebi, a ne samo funkcionalan prostor. Mahnito sam hodala po aukcijama u Londonu, gledala po oglasima na sve strane, transportirala iz Maroka, Indije, Šri Lanke, Francuske, Grčke, Izraela, Španjolske.

Neke stvari sam kupila prije čak desetak godina koji su napokon našli svoje istinsko mjesto. Puno komada kao da je čekalo baš tu kuću i nevjerojatno mi je da je baš svaki komad našao svoj kutak. Istaknula bi veliki tirkizni drveni okvir vrata težak preko 140 kilograma iz 18. stoljeća iz Indije koji je postao ključni dio dnevne sobe. Stara vrata dimare i dvije aluminijske tacne iz Maroka promjera 130 cm sam upotrijebila kao uzglavlje kreveta u dvije sobe,dva prekrasna antikna vjenčana kabineta iz Indije za koje nisam sigurna koliko su stare krase dnevnu sobu i kuhinju su samo neki komadi koje bih izdvojila.

image
Sanjin Kaštelan

Koji dio vam je bio najteži kod uređenja kuće?

- Najzahtjevniji dio je bila dimara koja je imala potpuno urušen krov i korištena je kao ostava. Bila je u potpunom raspadu bez temelja, puna otpada, smeća i starih dijelova auta. Unutrašnji kamen je bio potpuno crn od dima, stara peć napuknuta i u raspadnom stanju. Ujedino smo morali uvesti sve priključke za kuhinju, odvod i dovod vode, struju... Bilo je tu puno posla.

Kuća im tri spavaće sobe. Kakav im je stil uređenja?

- Kuća ima tri spavaće sobe. Moja najdraža je tavan nazvan "Spring Blossom Attic". Na tavanu se osjećate nekako potpuno odvojeni od svega, kao u nekom svom mikro kosmosu. Still uređenja je inspiriran Parizom s kolonijalnim utjecajem. Posebno volim kako gosti reagiraju na samostojeću kadu koja je dio sobe. Inspiracija mi je bila stvorit oazu u oazi, pomalo romantičnu i opuštajuću. Čak i ljuljačka koja visi pokraj prozora upravo "vristi" potpuni hedonizam i romansu. Idealno mjesto za piti jutarnju kavu ili čitati knjigu. Druga spavaća soba je nazvana Marrakech Room. Tko me zna, zna da sam opsjednuta Marokom i tamo idem barem dvaput godišnje. Iz te sobe bih istaknula uzglavlja za krevet koja su napravljena od ručno rađenih tacni promjera 120 cm. Ta soba je prije bila konoba pa je strop nešto niži tako da je i sam namještaj niže visine. Dizajnerski ormar "Jane India" dovršava kompletni look. Ta soba ima direktan izlaz u vrt.
Treća i najmanja spavaća soba se zove "Little Hay Room" i nazvana je po lusteru i lampama isto iz Maroka koje su napravljeni od sjena koji kad se svjetla upale, toplina žarulja kao da potiče miris sjena. Uzglavlje kreveta su restaurirana stara vrata dimare. Ta soba je stilom kao produžetak dnevne sobe.

Koji su ključni komadi u dnevnom boravku?

Veliku dnevnu sobu krase prekrasne stare grede i drveni pod kao strop. Kad sam prvi put ušla u kuću potpuno sam se zaljubila u te grede i drvo. Samo smo ih dobro očistili i premazali bezbojnim lakom da podignu svoju boju. Glavni komad dnevne sobe je već spomenuti veliki drveni tirkizni štok od vrata iz 18. stoljeća. Dnevnu krase još dva antikna indijska komada "chaki" stol - koji se davno koristio za mljevenje žita u Indiji. Sad ga interijer dizajneri koriste kao stol za kavu i antikni Indijski "wedding cabinet" prekrasno izrezbaren i ukrašen komadima ogledalaca i boja tipičnih za Indiju. Dnevnu sobu ujedino krasi i ručno rađeni print vintage arapske žene iz berberskog plemena. Na njoj visi velika drvena posvećena krunica iz Jeruzalema koja je pripadala mojoj pratetki Doroteji, ujedno časnoj sestri franjevačkog reda koja je do svoje smrti živjela na Dančama. Volim razmišljati kako ta krunica nosi blagoslov kući. Zvona u kutu sobe su kupljena na tržnici u Tel Avivu za koje sam se mukotrpno cjenkala. Prekrasna "paunova stolica" je čak iz 1970. i dodaje boho štih cijelom prostoru.

image
Sanjin Kaštelan

Srce kuće je kuhinja...

Da, srce cijele kuće je prostrana kamena kuhinja i blagovaonica koju krase grane lovora koje se suše, prekrasni lusteri, dva napravljena od metalnih činija za vodu iz Indije i veliki luster promjera preko 90 cm iz Maroka. Stara peć i dalje krasi kuhinju. Kuhinja je ukopana u stijenu i krase je inicijali osobe koja je izgradila peć 1930. godine. Osim kamena, zidove krasi stara slika sveca i statua Buddhe s malim oltarom i tibetanskim zastavicama. Volim reci da je kuća integracija svega što je meni bitno.

Tko koristi kuću danas? Dolazite li s obitelji na odmor tu ili joj je primarna svrha iznajmljivanje?

- Primarna svrha kuće je moje uživanje u njoj s mojim najbližima. Kada putujem i imam druge planove onda se može iznajmiti. Bitno mi je tko dolazi u kuću i do sada sam imala zaista divna iskustva jer tko god mi je pisao da bi je volio unajmiti, osjetila sam da su očarani kućom. Bitno mi je da moji gosti uživaju i osjete moju namjeru kad sam je uređivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 16:30