StoryEditorOCM
Prostorijaprostor za pospremanje odjeće i posteljine ne mora biti velik, ali mora biti praktičan kako bi primio svu robu i učinio je preglednom i dostupnom

Ormar u koji se ulazi

Piše PSD.
22. svibnja 2009. - 13:05
Sastoji se od nepomičnog i pomičnog dijela (vrata) koja se mogu otvoriti za 180 stupnjeva

Nakon sređivanja tavana, najveći izazov je izrada ormara u spavaćoj sobi. U konkretnom slučaju u prostor visine 2,6 m, širine 3 m i dubine od nepunog metra trebalo je smjestiti ormar koji bi bio dovoljno velik da primi praktično svu odjeću i posteljinu bračnog para i u kojemu bi sva ta roba bila pregledno složena i lako dostupna.

Bilo je moguće napraviti dubok ormar u koji bi se stvari mogle lako slagati u dva reda. Problem s dubokim ormarima je njihova nepreglednost i nespretnost pri uzimanju ili vraćanju stvari koje su složene dublje u ormaru. Traženje neke stvari iz drugog reda najčešće završi prevrtanjem ili gužvanjem robe u prvom redu.

Nicole van Zanten iz arhitektonskog biroa Van Leeuwen Architectuur je rješenje tog problema pronašla u obliku manje varijante walk-in closeta. Ormar se sastoji od dva dijela: nepomičnog i pomičnog. Nepomični, ljubičasti, dio je izveden u obliku razvučenog slova U.

Dvije bočne strane širine 60 cm predviđene su za vješanje kaputa i košulja, a duž zida je široki prostor s brojnim pregradama dubine 40 cm. Police idu do visine od 2 m, a prostor iznad njih je predviđen za odlaganje većih stvari (kovčega, prekrivača i slično).

Pomični, bijeli dio, jesu vrata koja rotiraju oko centralnog stupa učvršćenog u pod i strop i koja se mogu otvoriti za 180 stupnjeva. S unutarnje strane vrata postavljene su police i pregrade za odlaganje manjih stvari (rublja, čarapa, kapa, šalova...). Duboke su 25 cm, a prednja strana im je izrađena od prozirnog pleksiglasa koji sprečava ispadanje stvari prilikom otvaranja.

Otvaranjem vrata pred nama se na pomalo duhovit i vrlo praktičan način “ukaže” cijeli ormar, a zahvaljujući širini vrata od 90 cm, njihovim otvaranjem se dobiva široki i komodni ulaz za pristup policama nepomičnog dijela ormara. Glavni problem s kojim sam se susreo pri izradi ovog ormara bila su njegova vrata i njihovo vješanje.

Unatoč tomu što stabiplex ploče s jezgrom od jablanovih letvica od kojih su napravljena, karakterizira manja specifična težina, zbog svojih dimenzija vrata su ipak bila poprilično teška. Iako te ploče nisu sklone krivljenju i vitoperenju, bojao sam se da bi se kod ovog ormara to ipak moglo dogoditi. Ne samo zbog njihove velike površine nego i zbog polica obješenih na unutarnju stranu vrata.

To bi trebale spriječiti čelične trake koje su postavljene vertikalno, duž vanjskog i unutarnjeg ruba vrata. Traka uz vanjski rub je šira od debljine vrata, te ujedno služi i kao ručka za njihovo otvaranje i zatvaranje. Čelični stup oko kojeg vrata rotiraju ima pravokutni poprečni presjek dimenzija 80 x 40 mm i na njega su zavarene britvele za vrata.

Zbog estetskih razloga, između britvela postavljene su cijevi jednakog promjera kao i britvele. Osim stabiplexa debljine 38 mm za vrata, za ostale dijelove ormara korištene su i MDF ploče od 18 mm. Ormar je obojen u autolakiraonici, a na stup je nanesen powdercoat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2022 22:39