StoryEditor
ProstorijaPONOVNO IH ŽELIMO

Odlučili ste u svom stanu naći mjesto za smočnicu? Otkrivamo idealnu poziciju, malo kvadrata može vam dati puno! Evo kako sve ‘dobiti na prostoru‘

18. rujna 2021. - 21:31

Smočnice su najčešće neizostavni dijelovi privatnih kuća, dok se oni koji stanuju u stanovima rijetko mogu "komodati" s tako korisnom prostorijom.

Naime, tijekom dugog niza godina smočnice su zanemarene kod projektiranj stanova zbog štednje na skupim kvadratima, pa se uglavnom snalazimo i stvari, kojima je inače mjesto u smočnicama, "trpamo" u ormariće u kuhinji. 

image
Malo je ljudi u mogućnosti imati ovako velike smočnice

Kako je pandemija "izrodila" i ponešto dobro, a to je povratak užitku kuhanja, pa i pripremanja zimnica, smočnice kao prostor su opet došle u prvi plan.

Brojni su neke manje prostore u domu, koji su im godinama možda služili kao priručni prostor za spremanje mnogobrojnih cipela i jakni, očistili i od njih napravili smočnice.

I samo par kvadrata prostora omogućiuje dragocjenu pohranu mnogobrojnih staklenki i uživanje u domaćom plodovima cijelu godinu.

Ako tek planirate izradu smočnice, bilo bi idealno da je smještena na sjevernoj strani, gdje nema ljetnog pregrijavanja koje bi uzrokovalo kvarenje namirnica.

Poželjna orijentacija je područje od sjeveroistoka do sjeverozapada, pogotovo ako vam je dom smješten na području gdje su ljetne temperature i preko 35 Celzijevih stupnjeva. Praktično je da smočnica bude u blizini kuhinje, ali nije nužno.

Smočnica se uglavnom uređuje s policama od poda do stropa. Pazite da nosači i police budu čvrsti, te da vijci kojim povezujete konstrukciju budu odgovarajući.

image
Zimnicu obilježite

Na dnu pospremajte teže stvari, na srednjim policama one koje češće upotrebljavate, a na visokima predmete koji nisu teški, a rjeđe nam trebaju.

Uz police u smočnici jako su korisne i viseće košare koje nam mnogostruko štede prostor.

Preporuka je i korištenje prozirne ambalaže za bolju preglednost, te spremanje stvari u kockaste posude, kako bi se prostor smočnice mogao do maksimuma iskoristiti.

Sve stvari koje nisu u originalnoj ambalaži obavezno obilježite radi lakšeg pronalaska.

item - id = 1128345
related id = 0 -> 1016055
related id = 1 -> 1005586
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 01:02