StoryEditorOCM
Prostorijaluksuz s malo troška

Ne možete više gledati svoj neprivlačan stan? Evo preciznog vodiča kako s osam promjena koje nisu skupe učiniti čudo!

Piše Vanesa Tenžera
4. veljače 2024. - 16:12

Luksuzan i otmjen dom maštarija je mnogih, no tek poneki znaju da otmjen izgled kuće može proći i bez tisuća eura utrošenih u dizajnerske komade namještaja, apsurdno skupe tepihe, vaze i ostale kućne dekoracije. Ne moraju se sva transformativna poboljšanja doma skupo platiti, zapravo, često najjednostavnije promjene mogu domu pružiti dašak glamura.

Slično kao što pogrešne boje mogu obezvrijediti dom, ispravne značajke dizajna interijera mogu dodati vrijednost, a čak i najmanji stilski trikovi mogu pomoći da se figurativno doda vrijednost, čineći dom skupljim i luksuznijim.Ne morate trošiti puno kada želite da dom izgleda skupo, ponekad su finiji detalji i male promjene ono što čini razliku. 

Da bi dom izgledao glamurozno, u biti se sve svodi na to kako uredite i koristite prostor, kako biste pokazali da je svaki centimetar uređenja uzet u obzir. Bilo da želite učiniti da kuhinja izgleda skupo ili da spavaća soba izgleda skupo, sve je u pažljivom razmatranju čak i najmanjih aspekata dizajna. 

Luksuz = prazan prostor

Luksuzni domovi imaju tendenciju da budu minimalističkiji u svom dizajnu, a najbolji način da to oponašate je da svedete nered na minimum, tako da sve izgleda promišljenije i namjernije. Luksuz se postiže prividom velikih prostora - sjetite se samo kuća svih velikih zvijezda i imućnih ljudi - prva asocijacija na njih su veliki prostori visokih stropova.

Možda najjednostavniji i najučinkovitiji način poboljšanja izgleda i dojma vašeg doma je temeljito uklanjanje nereda i organiziranje. Stvaranje šik dizajnerske estetike znači minimiziranje onoga čime raspolažemo i što je i vidokrugu.

Bilo da se radi o dobro organiziranom malom prostoru ili modernom prostoru otvorenog plana koji čisti vaš dom uvijek je najlakši, najbrži i najpristupačniji način da svaki interijer učinite luksuznijim.

image
/Shutterstock

Biljke su dobrodošle

Žive biljke mogu transformirati svaki prostor i udahnuti novi život vašem domu, unoseći dašak prirode u zatvorene prostore i čineći da se osjećate povezanijima s vanjskim svijetom čak i dok radite ili gledate TV.

Tijekom posljednjih godina, biljke su postale ključna značajka luksuznih stanova, s velikim, podnim sortama i sićušnim sukulentima koji podjednako zauzimaju počasno mjesto i predstavljaju primjer vašeg ukusa i stila dizajna kao vlasnika kuće – ali ako ste novi u njima, tada može biti teško znati koje kupiti i kako učiniti da izgledaju dobro. Zatim, tu je dilema kako se brinuti za njih i održati ih što boljim - ali naoružani pravim znanjem, lakše je nego što mislite.

No vratimo se na prvi savjet - biljke razbacane nasumično po prostoriji mogu stvoriti učinak pretrpanosti, stoga odvojite malo vremena da pažljivo razmislite  o kutku doma kojeg će krasiti. Razmislite o neiskorištenim područjima koja biste mogli malo osvijetliti ili stvorite značajku od njih tako da ih postavite pokraj privlačnih elemenata poput kamina ili police za knjige.

Odličan odabir bilo bi stablo masline, Dracaena reflexa, Fikus lirata ili pak drvo novca.

‘Glamurozne‘ tkanine

Određene tkanine jednostavno izgledaju skuplje, poput bogatog baršuna i tekstura poput svile, pa je njihov poman odabir jedan od najlakših načina  da svoj dom učinite luskuznim. 

Baršun i bukle sjajni su primjeri tkanina koje vaš dom mogu učiniti vrhunskim. Ukoliko imate staru sofu, možete ju oživjeti presvlakama, ali i  izborom raspršenih jastuka u raznim tonovima i nijansama kako biste dodali dubinu i zanimljivost, u kombinaciji s mekim naborom u sličnoj nijansi ili uzorku. Isto pravilo možete primijeniti na svoju spavaću sobu dodavanjem ovih manjih detalja na vaš krevet.

image
/Shutterstock

Pogođene boje zidova

Jedna stvar koju ćete primijetiti kod većine luksuznih kuća, stanova ili hotela je da svi imaju neutralnu paletu boja. Stoga, ako želite stvoriti elegantan, skup izgled u svom domu, odabir neutralnih boja kao što su bijela, bež ili žutosmeđa sjajan je odabir za početak.

Svježi sloj boje može unijeti svijetlost, čistoću i općenito privlačan izgled vašeg doma, a općenito je mnogo jeftiniji i fleksibilniji od tapeta.

Međutim, zidovi s različitim teksturama ili hrabrim uzorcima često su značajka luksuznih izložbenih domova, pa ako se odlučite staviti na luksuzne tapete, uvijek se možete držati jednog naglašenog zida ili manjeg prostora poput kupaonice kako biste dobili najviše vrijednost za vaš novac.

image
/Shutterstock

Sitni detalji

Previše je lako zaboraviti sitnije detalje kada je u pitanju uređenje, ali ploče na vratima i promišljene ručke mogu podignuti svaka pojedina vrata ili ladicu u kući – čineći vaš dom skupljim jer pokazuje da ste uložili u finije detalje.

Vaše postojeće ručke na vratima mogu se nadograditi jednostavnim okretanjem odvijača. Odlučite se za materijal koji će odgovarati temi vašeg interijera. 

Ako vam se sviđa popularna ‘Royalcore‘ tema, tada najbolje odgovaraju kristalne ili elegantne mjedene metalne kvake. Za moderan pristup, bakar i srebro oživljavaju prostoriju. Korištenje pravih metalnih ručki na vratima dodaje stvarnu unutarnju vrijednost sobi. 

Velebno predsoblje, čak i ako to nije 

Predsoblje je ono što prvo dočekuje goste kada zakorače u vaš dom, stoga je učiniti da se osjeća iznimno impresivno ključno za stvaranje pravog prvog dojma. Naravno, odabir prave ideje za boju za vaš hodnik i najbolje boje za ulazna vrata također može pomoći.

Učinite svoj hodnik prijemčivijim i skupljim tako da ga promišljeno uredite i da u njemu uvijek nema nereda. Možete stvoriti raskošniji dojam odabirom plišanih tepiha i vodilica za stepenice, upečatljivih konzola i korištenjem zidova za izlaganje umjetnina i velikih ogledala.

image
/Shutterstock

Da biste dodali luksuz u svoj dom, stvorite prepoznatljiv miris svog doma od trenutka kada gosti stignu, kao što to često čine hoteli s pet zvjezdica. Kada je riječ o razmišljanju o dizajnu interijera, uobičajeno je usredotočiti se samo na utjecaj koji soba ima na dva osjetila: vid i dodir. Miris se često zanemaruje, ali mirisi mogu imati suptilan, ali prekrasan utjecaj na dojam prostora. 

Rotiranje različitih mirisnih svijeća i raspršivača po vašem prostoru, ili čak mijenjanje mirisa ovisno o godišnjem dobu, promijenit će ugođaj prostorija kako bi bile svježe tijekom cijele godine.

Rasvjeta je ključna

Najbrži način za podizanje dojma bilo kojeg prostora, s ograničenim proračunom, je uključivanje rasvjete. Ne samo da je rasvjeta jedna od najvažnijih stvari koje treba razmotriti iz praktične perspektive, već može promijeniti dojam u sobi. Stoga je neophodno izbjegavati uobičajene pogreške u rasvjeti ako želite ostaviti dobar dojam.

Promišljenija shema rasvjete dodaje sloj meke elegancije svakoj prostoriji i bilo kojem dekoru. Razlaganje slojevima je ključno, dodavanje jednostavne stolne svjetiljke s ukrasnim sjenilom ne samo da daje ukrasni izgled, već također uvodi mekšu nisku svjetlost koja čini prostoriju udobnijom i intimnijom.

Slično tome, zidna svjetla odličan su način dodavanja mekšeg svjetla uz naglašavanje arhitektonskih značajki, što pomaže u stvaranju zona. Kombinacija ovih s prekidačem za prigušivanje nudi veću kontrolu kako biste mogli stvoriti pravu atmosferu.

Nemojte se bojati ići na veliko s izborom dizajna rasvjete. Viseci i lusteri velikih dimenzija privlače pažnju i često mogu učiniti da prostor izgleda veći i luksuzniji, a srećom, oboje su ključni trendovi rasvjete u 2024.

 

Prekidači za svjetla

Kao i s kvakama na vratima, ne zaboravite na utjecaj koji prekidači za svjetlo mogu imati na dekor. Jednostavan način da dom učinite skupim je da zamijenite sve neatraktivne plastične prekidače modernijim – bilo da su to mesingani, zlatni, kromirani, mat crni ili metalno sivi.

Poklopci za prekidače vrlo su pametan i jeftin način da poboljšate prirodni dekor svoje sobe bez izazivanja trajnih promjena. Većina plastičnih poklopaca za prekidače može se odvrnuti i lako zamijeniti estetski ugodnijim bojama i materijalima.

Poklopci prekidača od mjedene i bakrene ploče trenutno donose luksuz u prostoriju bez velikih troškova. Također se možete odlučiti za srebrne i pozlaćene ako želite biti hrabri sa svojom temom, samo ne zaboravite držati stare ploče s prekidačima jer ćete ih morati ponovno zavrnuti kad se iselite.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:50