StoryEditor
Prostorijau izboru portala world architecture community zapaženo mjesto pripalo je ostvarenju studija ‘matrica arhitekture’

Nagrada za interpolaciju u zidinama Korčule

Piše PSD.
23. srpnja 2010. - 13:51

Unutar zidina grada Korčule, odmah do rodne kuće svjetskog putnika Marka Pola, svoje mjesto u uskim uličicama s istočne strane našao je sklop kuća koji se sastoji od vremešne Palače Lešić-Dimitri te sasvim nove interpolacije u kojoj su smješteni restoran i SPA.

Upravo za ovaj novi dodatak arhitektonski studio “Matrica Arhitektura” nagrađen je u konkurenciji od 1200 radova iz cijelog svijeta. Projekt interpolacije odabran je kao jedno od 20 najboljih arhitektonskih ostvarenja prema portalu World Architecture Community, a dvije autorice, Zora Salopek Baletić i Andrijana Pozojević, nominirane su lani i za godišnju nagradu Bernardo Bernardi, no za glavni dio kompleksa – objekt Palače.

Još 2004. godine kameni kompleks sastojao se od palače iz 18. stoljeća te od pet ruševina, srednjovjekovnih ‘kućišta’, od kojih su gornja dva mostovima povezana sa glavnim objektom, kaže Zora Salopek Baletić. Projektiranje je trajalo do 2007. godine, a novi vlasnik kompleksa, tvrtka “Lešić-Dimitri”, 2008. godine u svibnju završila je obnovu i prenamijenila zapuštene objekte u turistički sadržaj najviše kategorije, i to u zasebne apartmane sa zajedničkim prijemnim prostorom, prostorom za relaksaciju i restoranom.

Danas ovaj hotel-baština nudi luksuzan, rezidencijalni smještaj s brojnim popratnim uslugama i pogledom na nezaboravan korčulanski arhipelag, a još malo nedostaje i do otvorenja SPA centra. Sve rezidencije nakon obnove odlikuju se originalnim obilježjima, krase ih profinjeni detalji i ručno izrađen namještaj, a unutrašnjost je nadahnuta regijama kojima je putovao Marko Polo prateći Put svile.

Za interijer je zaslužan tajlandski arhitekt Attayut Piravinich. “Kako nisu postojali odgovarajući podaci za rekonstrukciju građevina, moglo se analizirati samo razgrađeno ziđe donje etaže kod prednje tri ruševine. Zato je omjer starog i novog u korist novoga, a preklapanje u različitim omjerima kod glavne zgrade i ruševina nametnulo se kao instrument za pomirbu velikih postojećih razlika unutar kompleksa”, pojašnjava Zora.

Razradu interpolacije usmjerio je konzervatorski odjel u Dubrovniku, tražeći da nova krovišta stepenasto padaju prema istoku i rubu grada, što je odredilo visinu građevine, dok je kamena otvorena terasa drugog kućišta morala ostati otvorena, pa ju je novi objekt nadsvodio. Iako naglašeno moderni, prozori oblikom i položajem oponašaju postojeće otvore u gradu te naglašavaju voluminoznost kamena i velikog otvora prema moru, no također podsjećaju na  biforu, prozorski otvor okomito podijeljen u dva jednaka dijela.

Da bi se svojom jednostavnošću građevina uklopila u gradsko tkivo Korčule, bili su potrebni komplicirani graditeljski zahvati. Postojeće kamene jednoćelijske kuće Korčule imale su upravo onu dimenziju koju su mogle konstruktivno savladati, no novi sadržaj zahtijevao je jednoprostornost povezivanjem triju postojećih jedinica i izbjegavanjem ukrutnih poprečnih zidova. Taj zahtjev zadovoljila je i riješila čelična konstrukcija, koja se pokazala najboljim izborom za rješenje ovog problema.

piše marijana šešo

Autori i suradnici

AUTORI: Matrica Arhitektura, Zora Salopek Baletić, Andrijana Pozojević SURADNICI NA PROJEKTU: Povijesna evaluacija: Igor Fisković Snimka postojećeg stanja: Kata Dubljević Konzultant: Bojan Baletić Glavni projektant: Roberto Vidović Konstrukcija: Egon Lokošek Interijer: Attayut Piravinich

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 07:44