StoryEditor
Prostorijaočekivana stagnacija prijeti zatvaranjEM većeg broja agencija

Na tržištu nekretnina opstat će samo najveći

Piše PSD.
8. siječnja 2010. - 14:43

Prošla je godina bila jedna od najtežih za rad, a ništa bolja neće biti ni ova 2010., ocjena je Jasminke Biliškov, dopredsjednice Udruženja posrednika u prometu nekretnina na nacionalnoj razini i predsjenice udruženja Splitsko-dalmatinske županije. “S obzirom na takvo stanje, mislim da će opstati samo veće i kvalitetnije agencije, a da će se neke manje vjerojatno morati i ugasiti”, kaže Biliškov.

Nimalo optimistična prognoza odnosi se na 830 posrednika i 1211 agenata, upisanih ovoga trenutka u registru, odnosno imeniku pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a dolazi u vrijeme kad se na razini udruženja radi kvalitetnije, zahvaljujući prošle godine provedenoj izobrazbi, i kad se vratilo povjerenje klijenata u rad agencija i agenata.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je uvođenje reda u ovoj branši rezultiralo i povećanjem troškova poslovanja zbog zakonske obveze otvaranja ureda, kao i uvođenja obveznog osiguranja od odgovornosti za štetu, što u općoj besparici i općem zatišju na tržištu nekretnina nije zanemarivo. Zatišje na tržištu i jest temelj pesimizmu posrednika, jer se njegovo skoro oživljavanje ne očekuje, unatoč velikoj ponudi, pogotovo u Zagrebu, i padu realiziranih cijena.

Indikator je i razdoblje božićnih i novogodišnjih blagdana, koje je nekada donosilo najveći promet, a ovoga je puta prošlo gotovo i bez upita. Globala recesija ostavila je traga i na odluke hrvatskih građana koji žive u inozemstvu, koji su prijašnjih godina upravo dolazak za blagdane koristili i za kupnju nekretnina.

S druge strane, potencijalni kupci koji imaju novac, i kojima se isplati investirati u nekretnine, čekaju daljnji pad cijena i kupoprodaje opet nema, konstatira Jasminka Biliškov.

jadranka matić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2022 17:22