StoryEditorOCM
ProstorijaSAVJET STRUČNJAKA

Mučite se s opstankom orhideje, a htjeli biste da buja u vašem stanu? Probajte trik s krumpirom, bit ćete oduševljeni

Piše MOZAIK SD
26. rujna 2024. - 07:30

Svijet nas ne prestaje iznenađivati neobičnim i učinkovitim trikovima za njegu biljaka. Najnoviji hit među zaljubljenicima u cvijeće je kuhani krumpir koji se pokazao - "tajnim oružjem za spas i bujni cvat orhideja"!

Dakle, pod broj jedan, ne bacajte vodu u kojoj ste kuhali krumpir, a ni stari krumpir koji više ne biste konzumirali nemojte bacati. Možete ga pretvoriti u prirodno gnojivo za orhideje.

Ne samo da je jednostavno, već je i izuzetno efikasno. Stručnjaci iz svijeta hortikulture tvrde da voda u kojoj se kuhao krumpir sadrži bogate hranjive tvari koje mogu potaknuti bujno cvjetanje orhideje, piše zadovoljna.rs.

Stručnjak za hortikulturu Petar Ivanov objašnjava: "Krumpir osigurava kalij i fosfor, dva esencijalna elementa za cvjetanje i rast orhideja.“

Proces je jednostavan.

image
/Shutterstock

Krumpir kuhajte s korom, jer se u njoj nalazi najviše hranjivih tvari. Kada krumpir omekša, procijedite vodu u posudu i ostavite da se ohladi. To je idealna tekućina za zalijevanje orhideja.

"Budući da voda u kojoj se kuhao krumpir nije konvencionalna metoda zalijevanja, važno je pratiti kako vaša orhideja reagira i po potrebi prilagoditi količinu zalijevanja“ - dodaje stručnjak za hortikulturu.

Za dodatnu sigurnost, vodu u kojoj se kuhao krumpir možete razblažiti običnom vodom kako ne biste preopteretili biljku hranjivim tvarima.

Kako njegovati orhideje

Orhideje su poznate po svojoj ljepoti, ali i važe za biljke koje je teško njegovati. Ipak, uz pravilnu brigu i malo pažnje, orhideja može duže razdoblje izvor prelijepih cvjetova. Evo kako izgleda detaljan vodič za njegu orhideja:

1. Pronađite idealno mjesto

Orhideje vole svjetlost, ali ne direktnu sunčevu. Najbolje je da ih postavite na mjesto s jakim, indirektnim svjetlom, kao što je prozor okrenut ka istoku ili zapadu. Previše sunčeve svjetlosti može izazvati opekline na listovima, dok nedostatak svjetlosti može spriječiti cvjetanje.

image
/Shutterstock

2. Zalijevanje: Pronađite pravu mjeru

Orhideje su osjetljive na prekomjerno zalijevanje. Najbolje je zalijevati jednom tjedno, koristeći mlaku vodu ili vodu u kojoj se kuhao krumpir. Uvijek provjerite je li zemlja suha prije nego što ih ponovno zalijete. Također, važno je izbjegavati zadržavanje vode u posudi, jer to može dovesti do truljenja korijena.

3. Omogućite korijenu prostor za rast

Orhideje treba presaditi svake dvije do tri godine. Koristite specijalnu mješavinu za orhideje koja omogućava dobru drenažu. Kada presadite orhideju, pazite da ne oštetite korijen i da je postavite u odgovarajuću posudu koja pruža dovoljno prostora za rast.

image
/Shutterstock

4. Održavajte pravilnu temperaturu

Orhideje najbolje uspijevaju na temperaturama između 18°C i 24°C. Izbjegavajte nagle promjene temperature, kao i izlaganje biljke propuhu ili grijalicama.

5. Trikovi za duže cvjetanje

Kad orhideja prestane cvjetati, odrežite stabljiku iznad čvorišta kako biste potakli novo cvjetanje. Također, blaga razlika u temperaturi između dana i noći može stimulirati biljku da ponovno procvjeta, piše zadovoljna.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 07:42