StoryEditorOCM
ProstorijaUčinkovito rješenje

Muče vas požutjeli jastuci? Evo jednostavnog trika kako ih oprati: fleke se brišu kao gumicom, izgledat će kao novi

Piše M. K. P.
8. srpnja 2024. - 18:53

Požutjeli jastuci problem su u svakom domaćinstvu. Bez obzira na to koliko pazimo na čistoću, jastuci s vremenom mogu postati žuti zbog znoja, ulja iz kože, slina i prljavštine. Srećom, postoji nekoliko učinkovitih metoda za njihovo pranje i vraćanje prvobitne bjeline. 

Postoji rješenje 

Vlasnica profila "Mamina čarolija“ na Instagramu, otkrila je svoj recept kako savršeno oprati jastuke, da ponovno budu bijeli i mekani.

"Uz ovu kombinaciju moji su jastuci nakon pranja konačno kao novi, a nisam u to uložila puno truda", rekla je i otkrila da je za potrebno postaviti program pranja prema preporukama proizvođača, a u prostor za prašak za rublje, dodati: 80 g sode bikarbone, 80 ml otopine 3- postotnog hidrogen peroksida, te 80 ml deterdženta za pranje rublja.

Ako imate sušilicu, osušite jastuk na programu za stvari s punjenjem i ubacite vunene kuglice za dodatnu mekoću i brže sušenje. Ako sušite na zraku, pričekajte vjetrovitiji dan, piše krstarica.com.

Međutim, to nije jedini način u borbi protiv žutih mrlja s jastuka, posteljine i madraca.

"Ukoliko ne uklanjate mrlje i ne perete jastuke dubinski, to vodi razmnožavanju bakterija, pa čak i pojavi plijesni", upozorava Rebecca Swain, stručnjakinja za madrace iz tvrtke Winstons Beds. Otkrila je nekoliko trikova kako ukloniti žute mrlje s jastuka, madraca i posteljine.

1. Pomaže limeta

- Iscijedite dvije limete na mrlje prije dubinskog pranja. Kiseli sastojci pomoći će u izbjeljivanju žutih mrlja. Sve što trebate napraviti je nježno ribati zamrljanu površinu, poput madraca, pa ostavite da djeluje 30 minuta. Potom obrišite tretiranu površinu krpom - savjetovala je. 

2. Pomaže i bijeli ocat

- Kiselost u bijelom octu pomaže u rješavanju žutih mrlja s posteljine i madraca. Kada stavljate navlake za poplune i jastučnice u pranje, dodajte tri šalice bijelog octa kako biste postigli svjež izgled bez mrlja - kaže Swain.

3. Perite jastuk svaka tri tjedna

- To će spriječiti stvaranje novih mrlja i produbljivanje starih. Jastučnice bi trebalo mijenjati jednom tjedno - napomenula je.

4. Uzmite malo vodikovog peroksida

- Ovo čudo za uklanjanje mrlja djelovat će i na vašim jastucima. Pola šalice vodikovog peroksida pomiješanog s vodom može pomoći da se posteljini vrati prvobitna boja. Nakon toga je pospite sodom bikarbonom kako biste uklonili tvrdokornije mrlje - pojasnila je.

image
/Shutterstock

5. Sredstvo za pranje posuđa

- Primamljivo zvuči koristiti izbjeljivač za uklanjanje mrlja, ali oni znaju biti prejaki za jastuke. Umjesto toga upotrijebite mješavinu sredstva za pranje posuđa, tople vode i sode bikarbone. Tom smjesom i krpom od mikrovlakana izribajte mrlje - kaže ova stručnjakinja, a prenosi huffingtonpost.co.uk. 

image
/Shutterstock

Dodatni savjeti

- Zaštitne navlake: Kupujte jastuke sa zaštitnim navlakama koje se lako skidaju i peru, čime ćete produžiti vijek trajanja samih jastuka.

- Održavanje oblika: Protresite i prozračite jastuke kako bi zadržali oblik i svježinu.

- Sušenje: Ako je moguće, sušite svakako jastuke na suncu. Sunčeva svjetlost prirodno izbjeljuje i dodatno osvežava jastuke.

- Provjerite etiketu: Prije nego što započnete, provjerite etiketu na jastuku. Većina jastuka se može se prati u perilici, ali neki možda zahtjevaju ručno pranje ili kemijsko čišćenje.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 15:58