StoryEditorOCM
ProstorijaJADRANSKE REFLEKSIJE

Mislite da stan od 42 kvadrata ne može biti prozračan? Upoznajte ovaj na splitskim Mejama, koji vrvi sjajnim idejama, i prkosi budžetu

22. rujna 2018. - 12:07

Učiniti stan od svega 42 kvadrata skladnim, prostranim i dostatnim za potrebe četveročlane obitelji uvijek je izazov i za vlasnike i za arhitekte, odnosno dizajnere interijera.

No kada se ovim očekivanjima nadoda i ograničen budžet, o procesu bi se gotovo mogao snimiti napeti triler, ili barem napisati kraći osvrt, na pažnju onima koji se pripremaju za slične poduhvate i svima koji pronalaze užitak u lijepim i pametnim domovima.

A upravo je takav ovaj bombon na splitskim Mejama, gdje se ovih dana, nakon mjeseci iščekivanja, uselila mlada obitelj. Prostor koji je, kako doznajemo od Ane Prosenik, dizajnerice interijera iz ´Happy Habitat´ studija, 15 godina zjapio prazan i zapušten, doživio je iscrpan ´make over´ i postao domom.

Veliki konstruktivni zahvati otovrili su prostor

- Želja investitora je bila da se stan otvori, odnosno da njime dominira zajednički prostor dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice otvorenog plana, ali da u isto vrijeme obuhvati i dvije spavaonice; dječju i za roditelje - otkriva nam dizajnerica, ističući da je njezino ostvarenje za sobom vuklo velike konstruktivne zahvate.

Jedan od značajnijih bio je rušenje svih pregradnih zidova (izuzev jednog) što je rezultiralo prozračnim dojmom i boljom fluidnošću prostora. U malim su prostorima, kaže, upravo ovakvi zahvati ključni te odnose najveći dio budžeta, koji je u ovom slučaju, kako doznajemo, većim dijelom iscrpljen i kroz ugradnju novih podnih i zidnih obloga, te mijenjanje kompletnih instalacija i stolarije.

Boje Splita i Mediterana za opušteni dojam

- Sve ono što ovaj dom, osim funkcionalnim čini i atraktivnim, odnosno ugodnim oku, učinjeno je uz neveliku investiciju i dobro planiranje. Dvije zasebne prostorije bile su najveći izazov, na koji smo uspješno odgovorili pregradom od satinato stakla, koja je od jedne veće napravila dvije manje prostorije.

Osim što istovremeno propušta svjetlost i pruža skrovitost, karakteriziraju ga i iznimna sigurnosna svojstva, te lako održavanje, što ga čini dobrim izborom za ´zid´ dječje sobe - otkriva nam domišljata kreativka, ističući kako, uz kauč na razvlačenje, stan može prihvatiti i dvoje gostiju, čime postaje adekvatni smještaj za čak šest osoba.

 


Ukupan dojam, koji odiše opuštajućom i ugodnom atmosferom, rezultat je promišljene paleta boja, nastale kao odgovor na želju investitora, koji je interijerom svoj dom želio stopiti s okružjem ovog osunčanog kvarta okrenuta moru, te s vizurama Splita i Mediterana. Bijela, siva i plava boja ovdje funkcioniraju kao ekvivalent nijansama kamena, mora i neba, uz kontrast topline rustičnog seljačkog poda izvedenog u drvu hrasta.

Stručna pomoć pri uštedi i skladišnim riješenjima

- Iako na oko sve, usuđujem se kazati, djeluje relativno luksuzno, korisno je znati da je cijena drvenih obloga bila oko 140 kn/m2, a kupaonskih pločica tek 70 kn/m2, dok je namještaj, izuzev komada rađenih po mjeri, uglavnom kupljen u ´Jysku´ i ´Ikei´ po pristupačnim cijenama.

Renovacija ili adaptacija ne moraju biti skupi, a pri uštedi dizajneri i arhitekti mogu biti od iznimne pomoći - zadovoljno će dizajnerica, ističući da je navika angažiranja struke na ovakvim projektima vani još uvijek puno raširenija nego kod nas, gdje zadnjih godina ipak raste.

Ono što je nas najviše razveselilo, gledajući s praktične strane, obilje je skladišnog prostora, netipično za male stanove, omogućeno ugradbenim ormarima koji prekrivaju zidove, stapajući se bijelim frontama. Svoje su mjesto u njima pronašle sve one sitnice i malo veći komadi, koji nam često zadaju glavobolju zapinjući za pogled ili nogu.

Usisivač, metla i daske za peglanje tek su neki od predmeta u svakodnevnoj uporabi, uspješno sakriveni, bilo u nekom od ormara ili manjih skladišnih ´utora´ vješto iskorištenih za ovu svrhu, poput klupe između kauča i zida, gdje se ispod ukrasne police skrivaju brojne neophodne sitnice.

Jednostavan dizajn s naglaskom na praktično, fluidan prostor i skladan dekor u ovom su se domu pokazali kao ključ za sretno stanovanje u malom po mjeri obitelji.

Bojom do vizulanog povećanja prostora

Iako se ljudi, pogotovo u malim prostorima, ustručavaju od korištenja boja na zidovima, promišljen izbor uvijek je bolji od posve bijelog interijera, koji će, bez obzira na moguće mnoštvo šarenih detalja uvijek djelovati kao laboratorij - misli dizajnerica Prosenik, koja u tom smislu savjetuje razmatranje psiholoških atributa poželjnih boja, te njihovo korištenje na jednom zidu kao fokusnoj točki prostora, koji tako dobiva na dubini.

Lebdeći elementi

Na pitanje kako izborom namještaja maleni stan možemo učiniti većim, Ana predlaže lebdeće elemente.
- Svaki komad namještaja koji je odignut od poda pomaže željenom dojmu. Bilo da je riječ o komodi, ormaru ili kauču. Što možete kupite bez nogica i pričvrstite na zid, ili pak, birajte one komade koji umjesto da leže na podu stoje na tanjim nogicama - savjetuje naša sugovornica

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2023 00:02