StoryEditorOCM

Minimalizam u interijeru može povećati kvalitetu vašeg života

Piše PROMO
28. ožujka 2024. - 12:34

Manje namještaja, ukrasa i stvari općenito može imati blagotvoran učinak na naše zdravlje. Barem tako tvrde znanstvenici. Pogledajmo argumente koji potvrđuju da i u interijeru je manje više.

Bolja koncentracija i manje stresa

Prema znanstvenoj studiji, postoji povezanost između količine podražaja u okolini i aktivnosti mozga. Previše stvari, pa čak i nereda, povećavaju razinu kortizola - hormona stresa u krvi. Također uzrokuje lošiju koncentraciju te povećanje stresa i tjeskobe. Većina nas već ionako ima mnogo stresa - pa zašto ga dodavati kod kuće?

Optičko povećanje prostora

Bilo da je vaš stan velik pedeset ili sto pedeset kvadratnih metara, jedno je sigurno. Što manje namještaja i stvari imate u njemu, to će izgledati prozračnije i prostranije. Za male stanove minimalizam je gotovo neophodan kako bi se njihovi stanovnici u njima osjećali ugodno. I mogu slobodno disati.

Lakše čišćenje

Prosječan Europljanin provede oko pet sati tjedno čisteći svoj dom. Naravno, ovo vrijeme također ovisi o veličini stana i stupnju čistoće njegovih stanovnika. No, svakako se slažemo da želimo potrošiti što manje vremena na čišćenje, a u isto vrijeme postići što bolji rezultat. To postižemo na tri načina:

1. svakodnevnim manjim čišćenjem (odnosno, želimo da svaki dan bude donekle čisto (a ne šest dana živjeti u neredu i sve sačuvati za sedmi dan),

2. dobrom organizacijom stvari (sistem što gdje pripada)

3. minimalnim brojem stvari u stanu (bilo da je riječ o namještaju, odjeći, ili možda trajnim namirnicama u smočnici)

Vrijeme za ono što vam je stvarno važno

Zahvaljujući činjenici da čišćenje minimalističkog doma oduzima manje vremena, imate više vremena za sebe. Uštedjet ćete dodatno vrijeme zahvaljujući činjenici da više ne idete u nepotrebne nabavke. Svoje novostečeno slobodno vrijeme možete iskoristiti za ono što volite – sport, čitanje na vašem omiljenom lazy bag-u, na prijatelje i obitelj. Ili možda tečaj španjolskog koji ste godinama odgađali. I to samo zato što ste odlučili posjedovati manje stvari.

Štedite novac i živite održivije

Jednom kada shvatite da ne želite posjedovati previše bespotrebnih stvari, puno ćete više razmišljati o kupnji i izbjegavati kupnju robe (odjeće, kozmetike, namještaja, kućnog tekstila, kuhinjskih aparata,...) samo zato što je bila neodoljivo jeftina. Na taj način nećete pomoći samo svom bankovnom računu, već i planetu. S jedne strane, jeftine stvari često proizvode ljudi u nedostojnim uvjetima i neekološkim procesima, a s druge, takva roba nije visoke kvalitete i uskoro će završiti na odlagalištu zajedno s ostalim stotinama tona otpada.

A kako to učiniti? Ili prvi koraci prema minimalizmu

Započnite s jednom prostorijom, na primjer spavaćom sobom:

· Osvrnite se po sobi, zatvorite oči i zamislite kako mislite da bi soba trebala i mogla izgledati. Pokušajte se približiti tom zamišljenom idealu.

· Revidirajte namještaj u spavaćoj sobi. Trebate stolicu na kojoj nitko ne sjedi, a vi samo gomilate odjeću na njoj? Ili toaletni stolić koji nitko ne koristi?

· Uklonite oko kreveta sve stvari koje vam ne trebaju. Ili ih bacite, ili ih barem sakrijte u ladicu.

· Izvadite sve iz ormara. Razmislite o svakom komadu odjeće i zadržite samo one koje nosite ili imate realne šanse nositi sljedećih godinu dana. Ostalo bacite u kontejner za odjeću.

· Prođite kroz sve ladice i ormare i bacite stvari koje tamo samo stoje jer niste htjeli imati posla s njima.

· Stvari koje odlučite zadržati stavite u uložne kutije, neka svaka stvar ima svoje mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2024 13:54