StoryEditor
ProstorijaDOHRANJIVANJE BILJA

Kako postići i održati bujno cvjetajući balkon? Osim prirodnih svojstava bitna je i uravnotežena prehrana, evo kako je dozirati u odnosu na tip biljke

30. svibnja 2020. - 17:47

Uz dovoljno hranjiva i dobru opskrbu, svaka biljka dat će najviše od sebe u obliku bujnog rasta i obilnog cvijeća. Dohranjivanje tekućim gnojivima Plantella pomoći će nam da dođemo do najboljih rezultata.

Tekućim gnojivom do bogate cvatnje

Biljke u posudama za dobar razvoj trebaju uravnoteženu prehranu, zato je najjednostavnije upotrijebiti tekuća gnojiva topiva u vodi, koja omogućavaju da biljka u svakoj fazi razvoja dobije dovoljne količine hranjiva. Za bujan rast i bogatu cvatnju upotrijebimo Plantella Cvet, visokokvalitetno tekuće gnojivo s dodatkom ekstrakta morskih algi, vitamina i aktivatora cvatnje. Sadrži vitamine B-skupine (prije svega B1 i B6), koji su važni za veću otpornost i ljepši izgled biljke. Količina i omjer hranjiva sasvim su prilagođeni potrebama cvatućih biljaka te gnojivo sadrži više fosfora i kalija od dušika.

Za prihranjivanje biljki koje ne cvatu upotrijebimo Plantella List, gnojivo s manje fosfora. Gnojivo pomiješamo s ne prehladnom vodom neposredno prije pripreme. Na početku sezone prihranjivanje gnojivom Plantella Cvet obavljamo jednom tjedno, a kasnije, na vrhuncu vegetacije, bogato cvatuće možemo i dvaput tjedno. Kod sadnje samo pelargonija preporučujemo korištenje Plantella Specijalnog gnojiva za pelargonije, a za surfinije Plantella Specijalno gnojivo za surfinije, s puno kalija i mikrohranjiva potrebnih bogato cvatućim petunijama, zvončićima i surfinijama.

Doziranje svih navedenih gnojiva jednostavno je s poklopcem u obliku mjerice.

Prirodnim preparatima do zdravih biljki

Jako je važno smanjiti upotrebu pesticida i zaštititi biljke od štetnika što prirodnijim sredstvima.

Na mladim izbojima i listovima svih biljaka rado se pojavljuju raznolike lisne uši, a i gusjenice koje grizu lišće. Lisne uši su mali kukci koji sišu biljne sokove i time uspore ili čak zaustave rast te uzrokuju propadanje napadnutog dijela biljke. Čim opazimo štetnike, koristimo prirodni insekticid Bio Plantella Flora kenyatox verde plus, koji sadrži piretrin iz cvijeta dalmatinskog buhača.

Prskamo direktno po štetnicima jer sredstvo djeluje kontaktno na živčani sustav insekata, paralizira ih, ne mogu se hraniti i ugibaju. Novi i potpuno prirodan proizvod na tržištu uništava insekte koji grizu i sišu biljke, a može se koristiti i na sobnim biljkama. Prskanje ponovimo nakon sedam dana, sve do potpunog uništenja štetnika.

Biljke moraju biti suhe, a u vrijeme prskanja ne smije biti jakog vjetra. Obavezno prskamo navečer, neposredno prije zalaska sunca, kada korisni insekti već ne lete.

Mehanički je način zaštite od štetnih kukaca da već pri sadnji među biljke postavimo Bio Plantella žute ljepljive pločice u obliku leptira. Žuta boja privlači odrasle leteće insekte, koji se prilijepe i uginu pa nema štetnih ličinki.

item - id = 1023865
related id = 0 -> 1105353
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2021 15:30