StoryEditorOCM
ProstorijaŽIVOT U ŠUMI

Ivona Ercegović ostvarila je san, radila i štedjela, pa preko kampanje u par dana prikupila 50 tisuća dolara i pokrenula biznis uz rijeku, seosko domaćinstvo s kućicama na stablu

23. travnja 2021. - 16:54

Ivona Ercegović (31) hrabra je poduzetnica koja pridonosi napretku čitavoga društva. Vrijedna i skromna, baš poput svake mlade osobe koja energično slijedi svoje snove, poduzela je sve kako bi njezin "eco-kind retreat" s kućicama na stablu uz rijeku Koranu, u selu Donji Nikšić, postao stvarnost.

Naime, nakon što je godinama skupljala ušteđevinu radeći razne poslove, Ivona je pokrenula Kickstarter kampanju i nadala se da će kroz mjesec dana, koliko traje kampanja, doseći traženi iznos od 35.000 dolara, otprilike 230.000 kuna, koji joj je potreban da završi projekt.

Riječ je o seoskom domaćinstvu sa šumom od nešto više od dva hektra koju je kupila 2018. godine. Iste godine krenula je u izgradnju triju montažnih ekokućica na stablu koje predstavljaju elemente iz prirode (Earth, Wind, Water), pomoćne gospodarske građevine (Fire), te glavne kuće koja je mjesto okupljanja za goste (Ether).

Naravno, trebala joj je pomoć pa se odlučila za Kickstarter kampanju. Njezina održiva ideja zaludila je svijet i unatoč koronakrizi koja se značajno odrazila i na financije, u samo nekoliko dana prikupila je 50 tisuća dolara!

Kampanja se nastavlja jer posla na očuvanju prirode u malom šumskom raju ima na pretek i potrebe su poprilične.

- Oduvijek sam bila zaljubljenik u prirodu, ali i jako poduzetna. Radim od svoje petnaeste godine, znam vrijednost novca i u turizmu sam cijeli svoj život. Međutim, s vremenom sam shvatila da mi takva vrsta turizma, masovnog, nikako ne odgovara te sam sa svojom ušteđevinom odlučila pokrenuti nešto svoje.

Radila sam sve moguće poslove dok nisam dobila posao turističkog pratitelja, te sam od sobarice u hotelu i recepcionerke vodila Amerikance po Balkanu.

Uvijek sam znala da mi to neće biti karijera, već dobar način da uštedim nešto novaca za investiciju. I to je bilo to.

Moja svrha je pronađena u 28. godini: pronašla sam šumu od 28.000 metara četvornih te odlučila graditi kućice, živjeti u šumi i pozvati cijeli svijet da mi se pridruži.

Seosko domaćinstvo

Svaka čast. Kako će izgledati to malo naselje?

- Radi se o seoskom domaćinstvu s vlastitim uzgojem povrća i eco-kind konceptom koji sam izmislila jer želim upravo tako voditi svoj posao. Tako da budemo fer prema prirodi, sadimo stabla uz svaki booking, kompostiramo otpad, ne koristimo plastiku i slično, ali i da budemo fer prema ljudima, to je ekološko-humani pristup.


Zato smo stupili u suradnju s udrugom "Sve za nju" i "Krijesnica", gdje njihovim korisnicima nudimo besplatan smještaj u kućicama i sudjelovanje u brojnim radionicama i "retreatovima". Pa da barem malo zacijele u ovoj netaknutoj ljepoti koju nam daje šuma.

Razvila si sjajne ideje...

- Uz takve retreatove, planiramo raditi i joga i meditacija tretmane, za što će služiti velika kuća, mjesto okupljanja. Uz nju, ponosno stoji manji gospodarski objekt te tri kućice na potpornjima, između stabala, koje će primati goste.

Cijeli posjed će se moći iznajmiti za potrebe teambuildinga, vjenčanja, umjetničke kolonije, moći će se snimati filmovi, glazbeni spotovi, raditi manji festivali, nebrojeno je mogućnosti! Sve dok se to radi s poštovanjem prema prirodi i ljudima.

Kickstarter kampanja je krenula usred koronakrize, no za projektom svijet je poludio?

- Pa 35.000 dolara je bio originalni cilj koji smo postigli u roku od 35 sati! Ma cijela zajednica se uključila i ostavila me bez riječi. U ovih osam dana, prikupili smo više od 50.000 dolara što je stvarno nevjerojatna cifra za projekt koji nije tehnološke naravi na Kickstarteru.

No, na stranu cifre, oduševili su me ljudi, njihove riječi podrške, navijanje za projekt kao da je njihov. A upravo sam to i htjela postići! Da se spojimo u jedno i da napravimo jedno malo čudo u šumi! I to se događa! Ti novci idu direktno u projekt, potrebni su za uređenje kućica i kuće, a sve ovo više što se događa, ide za vanjsko uređenje i okoliš.

Princip nagrada

Kako fuknkcionira Kickstarter?

- Kickstarter kampanja funkcionira na principu nagrada, ne donacija i traje do 13. svibnja. Svi zainteresirani trebaju pronaći link kampanje, i ako ga žele poduprijeti učine to s odabirom "back this project".

Nagrada je više, odabere se ona koja im odgovara za određen iznos novaca. Tako se mogu saditi stabla, posvojiti već postojeće u šumi, sponzorirati kućica za ptice, hotel za pčele i naravno, po povoljnim cijenama do 50 posto popusta rezervirati noćenje u kućicama!

Naplata ulagačima izvrši se pri samom kraju kampanje, i nema straha od prijevara i slično, sve ide preko Kickstartera. Praktički sam to iskoristila kao booking za kućice, dala prednost našim ljudima da nas među prvima dođu posjetiti i stavila sjajne cijene. Uz svaku od nagrada dolazi i doživotna kartica vjernosti, koju će ubuduće moći iskoristiti za popuste.

Što očekujete od svoje male oaze u šumi?

- Vidim je baš kao raj, još je tik uz rijeku Koranu. Vidim je kao mjesto okupljanja, inspiracije, slobode, pozitivne energije, ljubavi prema planetu i ljudima. Samo na Dan Zemlje, dodali smo još noćenja za dvije osobe u kućici jer se ta nagrada jako brzo prodala!

Također ćemo uz nagradu "posadi stablo", mi saditi dva! I to je trajalo 22. travnja, te se nadamo da će se naši ljudi aktivirati i stvarno uzeti tu nagradu, iako oni možda nemaju direktne koristi od nje.

image
'Oduvijek sam bila zaljubljenik u prirodu, ali i jako poduzetna. Radim od svoje petnaeste godine, znam vrijednost novca'


Međutim, indirektno pomažu i sebi i svima ostalima na ovom planetu. A ako nam je zdrav planet, onda smo i mi! Sadnja svog drveća će se odviti na jesen, u listopadu, na zemljištu Tree Elements, uz pomoć naših partnera udruge "Zasadi stablo, ne budi panj".

Svako stablo će zatim biti uneseno u aplikaciju te će svatko tko kupi tu nagradu, u svakom trenutku preko svojih koordinata, moći vidjeti kako mu stablo raste. Također će dobiti certifikat s njihovim imenom ili imenom osobe kome se odluče uručiti ovaj jedinstven dar.

Preko tri milijarde dolara za 175 tisuća kreativnih projekata

Kickstarter je relativno nov pojam u Hrvatskoj iako je bilo već nekoliko kampanja koje su doživjele uspjeh, a u svijetu je preko ove platforme prikupljeno više od 3,3 milijarde dolara za oko 175.000 kreativnih projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 07:56