StoryEditorOCM
Prostorijanovo 'in' mjesto

Industrijski stil u Palači Dešković: zavirite u novootvoreni splitski pub 'Fabrique'

30. travnja 2016. - 14:59

Splitska gastronomska scena bogatija je za pub "Fabrique" koji između ostaloga pozornost privlači interijerom uređenim u steampunk industrijskom stilu sa željom da se spoje povijesno i moderno, staro i novo.

Pozivanje na povijest jasno je već iz lokacije puba u Palači Dešković na rubu Rive, četverokatnom zdanju u neorenesansnom stilu, jednom od bitnih gradskih urbanističkih obilježja, koje je 1858. izgradio poznati splitski gradonačelnik Antonio Bajamonti.

Otkriveni zidovi

Ideja vodilja pri uređenju puba bila je sačuvati sva povijesna arhitektonska obilježja u prostoru u prizemlju Palače.

Naime, nikad ranije u tom prostoru nije bio ugostiteljski objekt nego tvrtke koje su se bavile drukčijim poslovima, pa su zidovi bili skriveni knaufom, a kad je počelo pruređenje, razotkriveni su zidovi i atraktivni lukovi od kamena i opeka koji su sada izloženi pogledu i prostoru daju poseban ugođaj.

Sve se, dakako, radilo u skladu s konzervatorskim zahtjevima, pa ni klima-uređaji, primjerice, nisu postavljani na te stare zidove kako se ne bi oštetili.

Suradnja s interijeristima

Preuređenje prostora od 270 četvornih metara je, kaže nam Duje Kačunić, direktor tvrtke "F-tours", čija je pub "Fabrique" nova akvizicija u oviru ugostiteljske grupacije "F-group", intenzivno trajalo četiri mjeseca.

Brojni detalji koji krase interijer izabrani su u suradnji sa stručnjacima za unutarnje uređenje, ali su i plod ideja što su ih članovi obitelji dobili tijekom brojnih putovanja i života u inozemstvu.

Ulazni prostor u pub, uz kojeg je i originalni brodski reflektor, ostavlja dojam ulaska u neku staru tvornicu željeza u koju je popularnim industrijskim dizajnom udahnut duh modernog doba, odatle i naziv "Fabrique".

Sve je ručni rad

- Sve unutar puba predstavlja jedinstveni ručni rad, od šanka od željeza, drvenih stolica i stolova, rasvjetnih tijela te brojnih zidnih instalacija kao i personaliziranih umjetničkih ilustracija koje prostoru daju završni štih – naglašava Marita Kačunić, event manager "F-group".

Splitski "Fabrique" je nastao po uzoru na londonske Fun & bbq pubove u kojima se uživa u pivu i roštilju, pub će imati i raznovrsni zabavni program, u lipnju i srpnju će ljubitelji nogometa, kakvih ovdje ne manjka, moći uživati i u praćenju utakmica Europskog prvenstva u Francuskoj...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 12:45