StoryEditorOCM
ProstorijaPROČISTITE

Imate običaj svašta potrpati ispod kreveta? Stručnjaci složni: neke od tih stvari mogu utjecati na vaše zdravlje

Piše Dom&Dizajn
14. rujna 2024. - 19:27

Ako živite u malom stanu, sigurno ste ‘doktorirali‘ na načinima kako spremiti stvari koje ne želite da budu vidljive ili za koje jednostavno nemate mjesta. Spremanje stvari ispod kreveta učinkovita je metoda za držanje glomaznih predmeta podalje od vas, ali to je i mjesto za jednostavno odlaganje stvari koje ćete brzo zaboraviti - tzv. prava crna rupa za pohranu.

Ipak, organizacijski stručnjaci kažu kako postoje predmeti koje ne treba nikako spremati ispod kreveta. Točnije, njih 8. Evo popisa, piše Dom & Dizajn.

1. Sve od papira ili kartona

Možda ćete doći u iskušenje da gurnete kutiju za cipele ispod kreveta, ali Danica Carson, suosnivačica bloga The Uncluttered Life i kreatorica Declutter Decka, kaže da to nije dobra ideja.

- Papirnati proizvodi zapravo su izvor hrane za neke insekte, od stjenica šećerne trske do moljaca i žohara - kaže Carson i dodaje da papirnati proizvodi kao što su fotografije, knjige, dokumenti i kutije nikada se ne smiju spremati ispod kreveta.

image
Shutterstock

2. Posteljina i tekstil

Jeste li ikada udarili staru deku i vidjeli kako se s nje diže prašina? Taj je scenarij gotovo zajamčen ako ispod kreveta držite plahte i tekstil. Nikada ne spremajte deke, jastuke ili bilo koji tekstil ispod kreveta osim ako su predmeti u posebnoj ambalaži ili barem u vrećicama, kaže stručnjakinja za čišćenje Monica Fay. Razlog tome je što se prašina lako nakuplja ispod namještaja, posebno kreveta, i taložit će se u materijalu. Možda neće biti toliko uočljivo kao što bi bilo na plastičnoj ili drvenoj površini, prenosi Alo.

image
Shutterstock

3. Kožna galanterija

Stavljanje kožnih cipela ili torbica pod krevet gotovo je isto što i izlaganje suncu. Okoliš ih uništava.

- Prašina može uzrokovati da se vaša kožna roba osuši, popuca i izgubi boju tijekom vremena - objašnjava Carson. Ako baš morate pohraniti ove predmete ispod kreveta, trebali biste ih pohraniti u plastične kutije kako biste spriječili skupljanje prašine.

4. Glomazni predmeti

Kada se saginješ da izvadiš stvari ispod kreveta, izlažeš se opasnosti da ozlijediš leđa. Stoga je mudro izbjegavati pohranjivanje teških ili nezgrapnih predmeta ispod.

- Toliko povećavate svoje šanse da se ozlijedite — i povećavate rizik od oštećenja predmeta - kaže Carson.

5. Hrana

Stručnjaci kažu da biste se iznenadili kada biste čuli što su pronašli ispod kreveta. Hrana, čak ni neotvorene kutije žitarica, nisu dopuštene. Miševi i druge štetočine mogu ih izgristi.

6. Elektronika

Ovo nije mjesto za vaš stari DVD player ili prethodni model vašeg telefona.

- Prašina može s vremenom oštetiti ili uništiti elektroniku - kaže Carson i dodaje da sve što ima bateriju povećava rizik od požara ispod kreveta. Budući da prašina može negativno utjecati na elektroniku, vjerojatnije je da će se ove baterije brže pokvariti nego baterije pohranjene na hladnim i suhim mjestima, piše Dom & Dizajn.

image

Joystick under the bed. Girl reaching for it

/Shutterstock

7. Predmeti koji izazivaju tugu

Ovo je više filozofska preporuka, kaže Fay.

- Nikad nemoj držati uspomene na bivšeg ili posebnu odjeću ispod kreveta - objašnjava ona.

Zaslužujete doslovno i figurativno spavati u miru svake noći bez ležanja na fizičkom podsjetniku na prošlost ili život koji trenutno ne živite - dodaje.

8. Sve ostalo

Neki stručnjaci za organizaciju kažu da ne biste trebali ništa stavljati ispod kreveta. Christy Perry, profesionalna organizatorica i vlasnica Art of the Space, jedna je od njih:

- Preporučam da ne spremate ništa ispod kreveta osim ako je to nešto čemu redovito pristupate i vaša leđa mogu podnijeti savijanje da biste to uvijek iznova izvlačili - kaže ona za Real Simple.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 19:31