StoryEditorOCM
ProstorijaPOVOLJNO

I ovog vikenda susjedi rade tulum? Pripremite se za slijedeću zabavu, evo kako zvučno izolirati stan

Piše MOZAIK SD
27. listopada 2023. - 22:31

Počinjete se pitati o zvučnoj izolaciji svoga prostora? Stanovnici gradova mogu tvrditi da su se jednostavno navikli zaspati svake večeri uz blage zvukove slatkog piskanja sirena, šarmantnog zveckanja bušilice, čavrljanja veseljaka u prolazu i buke prometa. Ali budimo ozbiljni - na svu tu galamu se ne možete naviknuti, a kada poduzmete nekoliko jednostavnih koraka za zvučnu izolaciju prostorije - poput dodavanja tepiha, specijaliziranih zidnih zavjesa, okvira za prozore i više - nećete morati, prenosi Architectural Digest.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da spavate u prostoriji u kojoj noćna buka ne prelazi 30 decibela, što je doslovno tiho kao šapat, piše Dom i Dizajn.

Dakle, ako je vaša spavaća soba noću glasnija nego šapat, vjerojatno vam remeti san, a čak i ako ste se navikli na nemirno spavanje, dužni ste poboljšati svoje okruženje za spavanje istraživanjem svojih mogućnosti za smanjenje buke. Srećom, možete postići uspješnu apsorpciju zvuka s relativnom lakoćom i malim troškovima.

Čitajte dalje kako biste pronašli nekoliko genijalnih rješenja za zvučnu izolaciju prostorija koja možete koristiti u roku od nekoliko sati.

image
Shutterstock

1. Poboljšajte zvučnu izolaciju vašeg prozora

U savršenom svijetu, mogli biste zamijeniti starije prozore za nove dvostruke prozore koji bi već nudili obilje zvučne izolacije. Ali ne brinite, postoji mnogo toga što možete učiniti - čak i bez zamjene prozora - kako biste stvorili jači zvučni zid. Možete koristiti umetke za blokiranje zvuka, koji mogu blokirati do 70% zvuka koji dolazi kroz prozor s jednim oknom. Ili možete zatvoriti praznine oko okvira prozora pomoću posebno formuliranog akustičnog brtvila. Ili još bolje, učinite oboje. Dok gledate svoje prozore, vrijedi pregledati i vaša unutarnja vrata: možda biste trebali razmisliti o zamjeni vrata sa šupljom jezgrom verzijama od punog kompozita koja će bolje zadržati zvuk.

image
Shutterstock

2. Zamijenite svoje standardne ukrasne jastučiće i tepihe

Nakon što se pozabavite prozorima, vrijeme je da pogledate materijale za zvučnu izolaciju koje možete unijeti. Verzije od filca i memorijske pjene mogu pružiti gusti sloj izolacije, smanjujući buku iz vašeg doma dok također sprječava buku susjeda. Ovi tepisi dodaju izolaciju koja može zadržati hladan zrak tijekom ljeta i topli zrak tijekom zime. I, kao što biste i očekivali od debele podloge, stvaraju udoban i podržavajući osjećaj i ispod vašeg tepiha.

3. Bacite pamučne ili vunene jastuke na sofu

U izvješću Europske komisije o zelenoj gradnji, Jedinica za znanstvenu komunikaciju na Sveučilištu Zapadne Engleske, Bristol, navodi da su "istraživači otkrili da se prirodni materijali, poput biljnih vlakana ili vune, mogu koristiti za izradu održivih apsorbera zvuka koji mogu pomoći u sprječavanju zagađenja bukom." Pokušajte dodati dodatne jastučiće (plus, vaše sjedenje će biti udobnije nego ikad). U svoj krevet također možete dodati nekoliko jastuka od prirodnih vlakana.. Također možete presvući pamuk ili vunene deke preko naslona stolice kako biste svom prostoru dodali malo više materijala za upijanje buke. Ostali tekstili koje treba istražiti zbog svojih svojstava prigušivanja zvuka su debele deke ili čak zidne tapiserije, koje mogu biti i estetski ugodne i funkcionalne. Cilj je da okolo nema previše tvrdih površina.

image
Shutterstock

4. Kupite zavjese za smanjenje buke

Iste zavjese za zamračivanje koje kupite da biste blokirali sunčevu svjetlost danju (ili gradska svjetla noću) također mogu funkcionirati prigušujući uličnu buku. Ipak, namjenske zavjese za smanjenje buke mogu biti bolji izbor. Teške zavjese dizajnirane da blokiraju zvuk gotovo će uvijek dobro blokirati i svjetlost, stoga kupujte ukrase za prozore optimizirane prvenstveno za smanjenje zvuka.

5. Investirajte u ventilator (ili zvučni stroj)

Ponekad je vaša najbolja opcija zapravo više buke - bijeli šum, to jest. Stropni ventilator, podni ventilator ili zvučni uređaj mogu blokirati pozadinsku buku i prikriti oštrije zvukove (poput trube automobila ili laveža psa) i omogućiti vam da mirnije spavate. U osnovi, ravnomjerno zujanje može prikriti druge zvukove koje ne želite čuti zvukovima koji vam neće smetati.

image
Shutterstock

6. Prebojajte ili prelijepite zidove

Postoje neki premazi koji upijaju zvukove srednjeg dometa - i laboratorijski su testirani da to dokažu. Nakon nanošenja temeljnih i završnih premaza na postojeće zidove, možete ih obojiti uobičajenom bojom po izboru, tako da se estetika vašeg prostora ne mora nimalo mijenjati. Također možete pokušati upotrijebiti tapetu za smanjenje zvuka, koja se obično isporučuje u rolama koje se odlijepe i zalijepe i ne zahtijevaju profesionalnu montažu.

7. Koristite zvučno izolirane ploče

Ako ozbiljno trebate smanjiti zvuk, tada morate koristiti iste vrste akustičnih tretmana koje glazbenici i inženjeri zvuka koriste pri postavljanju prostora studija za snimanje. Najbolji način zvučne izolacije prostorije nije estetski najatraktivniji, ali akustične pjenaste ploče sigurno će obaviti posao. Također možete pronaći akustičke umjetničke zidne ploče koje se mogu primijeniti za stvaranje velikog umjetničkog djela u stilu mozaika koje također prigušuje mnogo buke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:45