StoryEditor
ProstorijaNEKA BUDE TRAJNIJE

Hvatate se za glavu jer još niste pripremili sobu za školarca? Svjesni ste grešaka od prije par godina, kad ste htjeli da bude poput slikovnice? Pomažemo idejama kako ‘spasiti stvar‘

30. kolovoza 2021. - 10:49

Tek tjedan dana dijeli nas od početka nove školske godine i zadnji je trenutak da učinimo nešto u dječjoj sobi, ili barem u nekom kutku koji će biti radni.

Neki roditelji moraju kupovati knjige, primjerice za srednjoškolce, pa će se dodatno trošenje na uređivanje sobe činiti suvišnim i prevelikim. Ali ne mora biti tako.

U ovih nekoliko dana ispred nas imamo dovoljno vremena obojiti zidove i osvježiti prostor u kojem će djeca provoditi malo više vremena tijekom idućih mjeseci.

Bojenje zidova

Bojenje zidova je zbilja najmanje što možemo poduzeti, a ako se posao obavi uz pomoć onih koji će prostor koristiti, zajednička akcija s bojama, četkama i valjcima bit će savršeno iskustvo za cijelu obitelj.

Pri tome promislite o boji, ne treba se zalijetati s nijansama, jer i one mogu brzo dosaditi.

Neutralno, odnosno bijelo je uvijek pravi izbor. Sve se može obaviti u dva dana, i da bi imali čiste zidove ne znači da će to biti veliki trošak. Tek kanta boje koju ćete platiti stotinjak kuna.

Novi krevet?

Pripremanje dječje sobe za novu sezonu učenja može se izvesti s minimalnim troškom i ne znači da to podrazumijeva i promjenu namještaja.

Novi krevet će trebati onima koji su prerasli svoju lanjsku visinu, ili zato što su prerasli djetinjasti izgled ležaja okićenog ružičastim likovima, ili, možda, ukoliko je krevet vašeg sina do sada bio u obliku automobila.

Kod takvih je vrijeme za ispravljanje roditeljskih greški kad su od dječje sobe željeli napraviti priču iz slikovnice.

Zato vrijedi napomena roditeljima da kad opremaju sobu predškolcima i prvašićima, sustegnu vlastitu razigranost kako bi namještaj poslužio duže. Neki će možda morati promijeniti tek madrac, ne cijeli krevet, a to je onda i manji trošak.

Radni stol

Prvi radni stol za prvašića ne mora biti zahtjevan ni skup, pa ni velike površine, ali ako u sobi ima dovoljno prostora šteta je kupovati stol dječjih dimenzija, jer će ga dijete prerasti prije nego što se odvoji od prve učiteljice.

Valja uvijek razmišljati dugoročno, te paziti i na dizajn i boju radnog stola jer mora biti neutralan kako bi izdržao odrastanje i buduće interese i potrebe školarca.

Svakako, radni stol bi trebao biti i funkcionalan, s ladicama, dovoljnom površinom i eventualno s dodatnim policama, ali za prvašića one u ovom trenutku nisu nužne.

Rasvjeta

Osvjetljenje u dječjoj sobi je važno koliko i u svakoj drugoj prostoriji. Dobro je imati središnju rasvjetu, no lampe su nužne na noćnom ormariću i na dječjem radnom stolu.

Osim što pravilna rasvjeta treba radi zaštite vida, važno je da podiže ugođaj. Dječja soba mora biti osvijetljena i vedra. Za dobru lampu također ne treba izdvojiti puno novca, a isplatit će se svaka kuna.

Gdje s igračkama

Dok su još u nižim razredima, mali školarci se ne mogu tako lako odvojiti od svojih igračaka. One su još uvijek dio njihova svijeta koji će sada biti upotpunjen i knjigama i bilježnicama.

Zato igračke ne treba sklanjati, ako treba neka se pomiješaju s udžbenicima, neka imaju svoje mjesto na radnom stolu, s vremenom će postati višak, a djeca će znati kad dođe taj trenutak.

Igračke i dalje mogu boraviti u dječjoj sobi, ali valja uvesti red, za što će pomoći razne košare i spremnici koji će biti i dekoracija u prostoru.

Mogu se kupiti svugdje, ponuda je zaista dobra pa neće biti nikakav problem izabrati spremnike koji se najbolje uklapaju u dječji ambijent. Ni to nije veliki trošak, do 100 kuna, a i manje.

item - id = 1123552
related id = 0 -> 1125099
related id = 1 -> 1125081
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2021 19:57