Kamene kućice sa škuricama, povrtnjaci okruženi cvijećem, stara krušna peć iz koje svakodnevno izlazi svježi kruh, kockasti stolnjaci na stolovima konobe te ušećerene višnje u demižanama na terasama i prozorskim daskama okupane suncem, idila staroga dalmatinskog sela postala je jedna od najvećih šibenskih atrakcija.
Etnoselo - Dalmatinsko selo u sklopu šibenskog Solaris Beach Resorta, skriveno u dubokoj borovini i okruženo starim stablima maslina, dobilo je epitet nezaobilaznog mjesta za brojne goste. Kako god da ga opisivali, bit ćemo suhoparni, u ovom slučaju slika progovara više od tisuću riječi.
No u svakom slučaju vrijedi pokušati i kazati kako se na 2800 četvornih metara prostora, stotinjak metara od južnog ulaza u hotel “Ivan” u Solarisu, i samo 30-ak od poznate Bijele plaže, svila dalmatinska povijest. Mudro upakirana u 20-ak kućica, zornih pokazatelja nekadašnjih dnevnih životnih ritmova dalmatinskih baba i didova, i prezentirana kroz presjek uslužnih djelatnosti koje su nekad obitavale u našim malim selima i mjestima.
Originalna priča
- Na guvnu se skupljao svijet, kako nekada, tako i sada. A iz ove mlinice, stare više od 200 godina, za vrijeme turističke sezone svakodnevno nam izlazi brašno koje vodeničar melje iz domaće pšenice. Brašno se potom nosi u pekaru u kojoj naša pekarica po starom običaju na peći pravi kruščiće.
![]() |
Prilikom gradnje mislilo se na svaki detalj. Kamen iz kućica je dopreman iz šibenskog kraja, poštovala se autohtona gradnja tako da se u kućicama nalaze kameni podovi, drvene krovne konstrukcije, pa čak i ponare, autohtone kamene udubljene police u kojima se kriju uljne svijeće. Šarm je postignut soluratima ispod kojih se ulazi u konobu, uljaru ili pecaru, dok se u kućicama jednokatnicama može uživati u nekom od autohtonih šibenskih jela.
- Preporučujem peku ili šibenski križ, strancima je nešto takvo ne samo ugodno za nepca, već i prilično atraktivno za oči - pokazuje nam Alma kućicu u kojoj tkalja priprema svoje proizvode, te ribarnicu, upravo onakvu kakva je nekada postojala u malim mjestima.
Cijeli je resort prepun bilja, ima oko 1500 stabala maslina, od kojih se u maloj seoskoj uljari stvara ulje što se potom koristi za pripremu hrane za goste. U brojnim povrtnjacima, tako i onima iz dalmatinskog sela, uzgajaju se začini i povrće koje također postaje nezaobilazni dio na jelovniku.
- Na početku sela melje se brašno, a na kraju se nalazi kamena pecara u sklopu koje je i kotao zapremine 200 litara. Tu se peče dalmatinska rakija, nezaobilazno piće dobrodošlice za svakoga gosta. A imamo nešto i za ljubitelje dobre kapljice, staru konobu s onim posebnim mirisom vina u drvenim bačvama - informira nas Alma.
Detalji koji privlače pažnjuDetalji su ti koji privlače pažnju: stari fenjeri, raznobojne kante u kojima se uzgaja cvijeće... Gosti vole pogledati i dva prirodna izvora vode, i dotaknuti stare masline koje su se raširile oko sela, tek kojih desetak metara od plaže. Selo je otvoreno za sve goste, putnike namjernike, kupače, koji u zakrite seoske kamene trgove, uronjene u gustu borovinu, dođu potražiti malo ugodnog hlada. |