StoryEditor
ProstorijaZDRAVI DOM

Feng shui načela primijenite u svom domu. Donosimo osnovna pravila koja će vam pomoći da uklonite sve izazivače nereda i štetne skupljače prašine

Piše Tanja Šimundić Bendić
17. rujna 2021. - 12:49

Stan, kuća, prostor pun nereda, nagomilane odjeće, obuće, kutija, nečisti, nije samo vizualna šaka u oko.

Ona je i rasadnik loše energije koja guši sve što u tim prostorima živi. Često se ta energija manifestira i kao pad energije, bezvoljnost, generator svađa, grinte, narušenih odnosa koji vape za promjenom. Možda je konačno stiglo vrijeme da maknete terete, očistite mračne kutke, unesete puno svjetla, posložite dom po načelima četiri tisuće godina stare istočnjačke mudrosti. Govorimo o feng shui znanju koje nije ni mistika, ni ćiribu-ćiriba priča.

Riječ je o drevnoj kineskoj mudrosti, koju su zapadnjaci više prigrlili kao način dizajna interijera. Ako ćemo ga gledati plošnije, on je pravac uvođenja reda u nered, stvaranje protoka pozitivne energije, čišćenje od nepotrebnih stvari, micanje barijera, a sve u svrhu postizanja sklada u našem okruženju. Pa ako i ne vjerujete u ovo znanje, sto posto smo sigurni kako će vam veliko kućno pročišćavanje od nepotrebnog, definitivno donijeti dašak dobre energije.

- Nagomilane stvari koje ne koristimo, što samo skupljaju prašinu u mračnom kutu, hrpe odjeće koje uvijek čekaju red, a na njega nikako da dođu, nered, kaos, sve su to generatori negativne energije. To su blokade koje nas koče, guše, stvaraju probleme. I to treba maknuti iz naših života kako bi uveli protok pozitive. To je osnova feng shui razmišljanja – kaže Monika Tomić-Ferić, splitska feng shui savjetnica, prva polaznica zagrebačke feng shui akademije.

image
WC uređen u skladu s feng shui načelom
Danilo Pavletić

Idemo redom, odmah od hodnika iz kojeg trebamo izbaciti velike komade namještaja, blokatore energije. Hodnik ne tretirajte kao spremicu, nebitni prostor, i potrudite se da bude dobro osvijetljen, isto kao i ostale prostorije doma.

Zahode nikada ne pretrpavajte nepotrebnim stvarima, ne držite proizvode kao u izlogu, i pazite na pipe koje puštaju vodu.

S vodom koja kapa, odlazi i vaš novac. Monika savjetuje kako taj dio kuće treba uvijek držati čistim, po izlasku zatvoriti vrata, te spustiti WC dasku. WC je inače mjesto s padajućom energijom, pa taj dio prostora treba zatvorenim vratima odvojiti od ostalih prostorija.

Čistoća je u feng shuiju jako važna, zato treba voditi računa da nam štednjak, radna ploča, kuhinjski stol budu uredni, bez ostatka kuhanja ili mrvica nakon jela.

Ne punite kuhinju nepotrebnim stvarima, uređajima, pomagalima koje se nikada ne koriste. Feng shui voli zelenilo, pa ne bi bilo loše u duge hodnike staviti nekoliko lončanica. Biljke s trnjem tipa kaktusa ne držite na radnom stolu, ili mjestima na kojima rado boravimo.

One su po feng shuiju destruktivna energija, pa ih radije postavite kao biljnu barijeru usmjerenu u pravcu problematičnih susjeda.

U domu radije birajte biljke s mekim, ovalnim listovima, a suho cvijeće, mrtvu prirodu izbacite. Ne preporučuje se isto kao ni slike s prikazom mrtve prirode ili s uznemirujućim ili tužnim scenama. Sve to doprinosi lošim osjećajima već pri samom pogledu na takve motive - veli Monika.

Zanimljivo je i kod spavaćih soba, preporučuje se krevet s punim uzglavljem naslonjenim na zid, bez niza pretinaca punih vakumirane odjeće ili kutija ispod podnice, svojevrsnih gutača energije. Pazite i na krevete s mostom, oni po feng shuiju pritišću ljude koji ispod njih spavaju. Stalni su teret koji im visi nad glavom.

image
Splitska kuća 'Sunčani sat' također je poštovala feng shui pravila
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Držite red u ladicama, nered stvara kaos, on guši, umara, deprimira. Iako će mnogi za potkrovlja kazati kako su mjesta koja bude romantiku ili ugodu, po feng shuiju spavanje ispod jako kosog krova ili stropnih greda nije preporučljivo. Guši kao i most, i kao i sve što stoji nad glavom, stvarajući unutrašnji pritisak.

Prozori su jako bitni, male treba izbjegavati jer unose sumornost, ni veliki nisu dobri jer propuštaju previše svjetla.

A najgori su prostori bez prozora koji zaustavljaju život i stvaraju negativnost što se odražava na psihičko i fizičko zdravlje. Pripazite na brojne bespotrebne ukrase ili prašnjave detalje koji su također gutači energije. Isto kao i mračni kutci u spremnicama ili garderobama koje treba očistiti i osvijetlili – veli Monika.

Bojenje zidova
- Dom treba pripremiti za zimu, dobro ga očistiti, posebno ispod namještaja i u uglovima. Ormari su najčešće skladišta nakupljene, ustajale energije koja crpi našu vitalnu snagu, pobrinite se da u njima vlada red.
Ako se odlučite za osvježenje zidova, istočne i zapadne obojite u nježne nijanse žute. U interijer ubacite nekoliko detalja u nijansama žute, nježno narančaste i smeđe.
Poželjni su ukrasi s jesenskim motivima, pa kupite novi otirač, stavite koju keramičku ili kamenu figuricu sove, ili ukrase u obliku bundeva i dunja. Na vrata je poželjno staviti viseći aranžman pun raznih grančica, lišća, žirova ili malih ukrasnih tikvica – kaže savjetnica Monika.

Aktivatori pozitivne energije
Najbolji feng shui aktivatori su slike ili makete brodova, žive biljke, kamenje, kristali... Poželjne su lampe, svijeće, aroma lampice i svjetlo, oblutci i kamenje, te ogledala u malim i skučenim prostorima.
Preporučuju se i umjetnička djela s lijepim prikazima kao što je stablo masline, srca, figurice ljubavnih parova, okviri u obliku srca, dvije crvene svijeće, razni ljubavni prikazi koje je preporučljivo staviti u jugozapadni dio doma.

Što treba izbjegavati?
Troja vrata u liniji izazivaju prejako strujanje energije, a do njenog gubitka dovodi i prozor nasuprot ulaza. U dugačke ravne hodnike se zbog prejake struje energije preporučuje staviti biljke, tapete, ukrasne lustere i vjetrena zvona.
Grede se ne preporučuju jer se po feng shuiju drži kako se na njima energija lomi na mnoštvo destruktivnih strelica. Izbjegavajte oštre rubove i boravak u njihovoj blizini, posebice spavanje, kao i kosi krov jer stvara pritisak.
I što je kosina niža, savjetuje Monika, to je negativno djelovanje jače.

item - id = 1128018
related id = 0 -> 1093589
related id = 1 -> 1053411
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 01:11