StoryEditor
ProstorijaMali savjeti

Evo koliko često trebate mijenjati posteljinu ljeti: odgovori o kućanskim poslovima koji će vas iznenaditi

Piše PSD
2. srpnja 2021. - 15:45

Želite li spavati u čistom i urednom krevetu tijekom toplih mjeseci morat ćete češće paliti perilicu rublja. A pametno je kupiti i pokoji dodatni komplet posteljine, piše Živim.

Koliko ste se puta oznojili tijekom proteklih vrućih dana? A noći? Jeste li se budili u posteljini natopljenoj znojem? I što ste onda učinili - jeste li je zamijenili ili ste je ostavili na krevetu, jer ionako će se osušiti do odlaska na spavanje?

Posteljinu, naravno, treba redovito mijenjati i prati tijekom cijele godine. Treba li taj ritam pojačati ljeti kada se više znojimo, pa je veća vjerojatnost prekomjernog razvoja bakterija i neugodnih mirisa, govori Tonya Harris, stručnjakinja za toksine u okolišu i osnivačica savjetodavnog web sitea „Slightly Greener”.

Koliko često je dovoljno

Općenito se smatra da bi plahte i jastučnice trebalo mijenjati i prati otprilike jednom tjedno, no ljeti bismo to trebali činiti i češće. Za to ima više razloga.

- Kao prvo, više se znojimo, što pogoduje razmnožavanju bakterija i razvijanju nepoželjnih mirisa. Ali možda je i važnije što s vama u kuću ulaze i alergeni, poput peluda, pa završavaju i na vašem krevetu. Češćim pranjem posteljine smanjit ćete broj alergena, uključujući i grinje, koji mogu izazvati neugodne simptome - kaže Tonya.

Zbog toga bi tijekom ljeta bilo poželjno promijeniti i oprati plahte i jastučnice svaka tri do četiri dana. To bi bilo dovoljno za držanje bakterija, vonja, grinja i drugih alergena pod kontrolom.

Koristite li gornju plahtu ili tanku deku, trebate je prati jednako često kao i plahte i jastučnice, dodaje Tonya Harris. Ali ako je gornji pokrivač ili prekrivač u navlaci ili je odvojen gornjom plahtom, bit će dovoljno oprati ga svakih četiri do šest tjedana, smatra ona.

Visoke i niske temperature

Uvijek na etiketi provjerite kako se pojedini proizvod pere. Općenito, pamuk se pere na visokim temperaturama, dok drugi materijali mogu zahtijevati drugačije uvjete.

- Koristite blagi deterdžent na najvišoj preporučenoj temperaturi, a zatim osušite u sušilici na najnižoj temperaturi. Pomoći će i pokoji dodatni komplet posteljine, kako bi se manje habala od učestalog pranja - savjetuje T. Harris.

Usisavanje i tuširanje

Za dubinsko čišćenje ona preporučuje kvalitetno usisavanje madraca dva ili tri puta godišnje, kako bi se smanjio broj bakterija i alergena. Nekoliko sati prije usisavanja možete posuti madrac tankim slojem sode bikarbone, što će pomoći u uklanjanju neugodnih mirisa. Ne zaboravite okrenuti madrac i usisati ga sa svih strana, podsjeća Tonya.

I, naravno, istuširajte se prije odlaska u krpe. Treba li reći da ćete se tako ugodno osvježiti i pritom smanjiti količinu tjelesnih masnoća, znoja, bakterija, nepoželjnih mirisa i alergena koje ćete donijeti na mjesto na kojem spavate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. kolovoz 2022 02:07