StoryEditor
ProstorijaNENADMAŠNI ZAGRLJAJ

Evica se zaljubila u deku u časopisu i odlučila je sama isplesti: ekonomistica pokrenula biznis kojemu se uopće nije nadala, uključila i Novi Zeland

17. studenog 2020. - 17:45

Kad kažemo "Queens Tangled Desires" ni ne sanjamo da se iza toga krije "kraljica zapletenih niti" Evica Borčić iz Zagreba, inače ekonomistica, a žena vrijednih ruku koja za sebe kaže da "ima nešto godina" ali misli da su to najljepše godine.

Kao ekonomistica, kaže, razmišlja ekonomično. Uvijek radi nekoliko poslova istovremeno, uz posao s "queens" dekama uređuje interijere, volontira, pjeva...


- Naučila sam raditi sve za što sam ikad trebala majstora. Krečim, brusim, farbam, sastavljam, rastavljam, pilim, režem, bušim, spajam, lijepim, fugiram. Meni je to sve fora, ništa mi nije teško, niti ispod časti. Najviše cijenim ljude koji rade svojim rukama i na svom Instagram profilu često podržim hrvatske proizvođače.

Evica ne voli lijenost, površnost i neiskrenost, a ovom nam je prilikom i iskreno ispričala svoju "vunenu" priču.

- Prije neke četiri godine u jednom stranom časopisu vidjela sam dekicu od predimenzionirane vune i nisam mogla prestati misliti o njoj. To je bila ljubav na prvu fotku.


Od tada sam ih tražila posvuda i nigdje nisam našla. Na koncu sam pronašla u Americi ženu koja ih radi ali je deka bila strašno skupa, plus "šiping" je bio pola vrijednosti deke. Shvatila sam da ako želim deku, moram naći vunu i isplesti je sama...

Prva ideja joj je bila:

- Imamo mi ovce, ajmo koristiti domaću vunu, ali u Hrvatskoj ne postoji prerada vune. Našla sam u susjednoj BiH jednu manufakturu koja prerađuje pramenkinu vunu (pramenka je ovca koja se uzgaja na ovim prostorima).

Pristali su mi napraviti pređu debelu 3 cm ali je vuna bila jako gruba, boje i mirisa ovce, pa je to otpalo kao opcija. Naravno, odmah sam pomislila na merino ovcu, ali ona živi na dalekom Novom Zelandu, htjela sam naći nešto jednako dobro, ali bliže.


Tijekom potrage Evica je naučila dosta o vuni i kaže:

U potrazi za ovcama

- Moram priznati da sam se još više zaljubila u "tvorca" tog materijala. Npr. vuna se ne može zaprljati, logično, ovce su uvijek bijele, a stalno su vani. Također, ovcama nikada nije ni hladno ni vruće, jer je vuna prirodni izolator i ona jednostavno samo zadržava temperaturu tijela.

Saznala sam i da nemaju sve ovce jednaku kakvoću vune, ali i da se svi uzgajivači ne ponašaju jednako odgovorno i humano prema ovcama, pa mi je to bila sljedeća smjernica.


Tako sam kontaktirala razne firme po cijelom svijetu istražila o njima te kupila vunu za probu od svih koji su odgovarali kriterijima... i tako... Što sam više učila o ovcama, o njihovoj vuni, o kakvoći, o preradi, bojanju, to sam se sve više udaljavala od Hrvatske i da, pogodili ste, danas vunu naručujem s Novog Zelanda, jer samo najbolje je dovoljno dobro.

Mekoća se ne može dočarati

- Nit te vune je debela 3 cm, a Evica Borčić veli da je toliko meka i nježna da to ni riječi ni fotografija ne mogu dočarati.

- Nešto kao najljepši zagrljaj drage osobe... i to ne samo figurativno. Kada se zagrnemo vunenom dekom, ona regulira otkucaje srca, smiruje i otpušta osjećaj ugode. Baš kao zagrljaj drage osobe.


Ne govorim o osobnom doživljaju, ovo je i naučno dokazano, ali svakako potvrđujem osobnim iskustvom.

I, naravno da nas je zanimalo kako se upliće nit debljine od 3 centimetra?

- Teoretski sada već vani ima u prodaji ogromnih igala za pletenje, ali su jako nespretne za baratanje, pa ih mi i dalje pletemo rukama. Osim toga, dodir s vunom je pravi užitak i antistresni tretman.


I naša pletilja priznaje da danas više ne plete sve sama. Ne stigne, ali zato ima divnu tetu koja je uz njezino pletenje od samog početka. Teta ju je naučila plesti, pa teta sada vodi i radionicu, jer Evica je sigurna da će ona paziti na svaku nit.

Pratim boju s prolaskom vremena

- Jer svaka nit zahtijeva jednaku pažnju, vrijeme i ljubav. Jedino tako možemo dobiti proizvod vrijedan sirovine, savršen.

U ponudi Evicina branda ima deka u 60 nijansi, a iako osobno preferira nježnije tonove, nije baš od boja.


- Imam jednu svoju deku bijele boje, i to iz razloga što želim pratiti kako deka izgleda s prolaskom vremena, lažem, imam i još jednu sivo-crvenu, koju vadim samo zimi.

Budući da se kod Borčićevih plete već duže od tri godine, pomislili smo da se možda može izmjeriti koliko bi bila duga ta debela nit kad bi se zbrojile sve dekice, ali dobili smo odgovor o težini.

- Prevalile smo preko ruku tone vune, ali još uvijek sam uzbuđena na svako otvaranje pošiljki, sortiranje, pletenje, a u međuvremenu smo i proširili ponudu na pletene jastuke, šalove, kape i rajfove - koje posebno vole žene kraljice, jer jedino one znaju nositi krunu na glavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2021 12:52