StoryEditor
Prostorijaudoban i siguran dom

Drvene kuće su otporne na potrese, u njima je zdravije živjeti, a mogu se podignuti za mjesec dana i traju dugo. Evo kako izgledaju i koliko koštaju

21. siječnja 2021. - 20:11

Postoji niz argumenata u korist gradnje kuća s nosivim drvenim konstrukcijama, a samo neke od njih su lakša i brža gradnja. To u mnogim situacijama znači jeftinija gradnja od one klasične – armiranim betonom i opekom, iako nije uvijek nužno jer to ovisi o specifičnim zahtjevima investitora.

Kaže nam to Siniša Pocrnčić, koji je u Hrvatskoj gradio više od 20 kuća s drvenim konstrukcijama i toplinskom izolacijom od slame, te hobitsku kuću, tako nazvanu zbog okruglog oblika, u Wellsu u Engleskoj.

image
Siniša Pocrnčić u radionici
Privatni album

Siniša Pocrnčić i živi u kući kojoj je nosiva konstrukcije od drva, a zidovi su od komprimirane slame debljine 40 centimetara, te su iznutra i izvana ožbukani s pet do sedam centimetara gline. Tu kuću je svojim rukama izgradio na ranču u zaseoku Trkulje u općini Gvozd u Sisačko-moslavačkoj županiji.

– Drvo spada u kategoriju dobrih izolatora. Međutim, današnji zahtjevi za energetskom učinkovitošću postavljaju visoke kriterije. Da bi se postigla dobra toplinska izolacija objekta, drveni zidovi bi trebali biti debljine veće od 40 centimetara. Da to ne bi poskupilo gradnju, a da bi se dobila odlična energetska učinkovitost, drvo se kombinira s nekim boljim izolatorom kao što su drvena vuna, celuloza, mineralna vuna, PUR ili PIR pjena...

– Jedan od vrlo ekonomičnih materijala u našem podneblju za izolaciju drvenih konstrukcija je – kaže Siniša Pocrnčić – i već spomenuta slama.

– U Hrvatskoj se tek mali dio koristi ili izvozi, a većina ostaje na poljima kao problematična za zbrinjavanje. Najčešće se slama zaorava, a ponekad i spaljuje na samom polju, što ni u jednom slučaju nije dobro – napominje Pocrnčić, koji je pionir gradnje slamom u Hrvatskoj.

image
Kuća drvene konstrukcije sa zidovima od slame i gline, snimljena tijekom završnih radova u Trkuljama. Vlasnik i graditelj Siniša Poc
Privatna arhiva 


Siniša Pocrnčić napominje da drvo kao izolator ne akumulira toplinu, zato je uvijek dobro pri gradnji unutar kuće drvo kombinirati s termičkom masom. On preferira prirodne materijale poput gline, kamena i cigle.

Pocrnčić naglašava da trajnost kuće s drvenom konstrukcijom može biti i nekoliko stotina godina ako se pri dizajniranju i gradnji vodilo brigu o zaštiti od vjetra, sunca i nametnika, te se kuća redovito održava.

image
Kuća u Trkuljama
Privatna arhiva

Njegova kuća, uz to što ima drvenu konstrukciju, dignuta je 80 centimetara od zemlje na drvene stupove, tako da je njezina fleksibilnost, naglašava, dodatno povećana i nije pretrpjela nikakvu štetu u potresu.

Obnovljena drvena kuća iz 1914. godine u Stranici Gornjoj, u općini Ribnik u Karlovačkoj županiji, blizu granice sa Slovenijom, niz godina dom je pisca Ede Popovića i njegove supruge Ljiljane Đorđević.

– Supruga, koja je arhitektica, odlučila je, a ja sam se složio, da ćemo koristiti prirodne materijale iz okolice. Tako smo fasadu ožbukali glinom i pijeskom koju je Siniša Pocrnčić donio iz sela Blatuša, a za toplinsku izolaciju s unutrašnje strane stavljali smo mješavinu gline i slame. Ta slama je s polja koje se vidi s našeg prozora.

image
Književnik Edo Popović
Ronald Gorsic/Cropix

U knjizi "Zapisi iz Stranice Gornje", koja je objavljena 2019. godine, on i supruga potanko su opisali kako su kuću obnavljali.

– Ovdje je vrlo ugodno živjeti. Glina je prekrasan, prijateljski materijal. Ako je u kući vlažno, ona upija višak vlage. Ako je u kući suh zrak, onda glina otpušta vlagu. Zato, kada je vani 30 Celzijevih stupnjeva, u kući je uvijek svježe, pa ljeti u kući ne možete biti u kratkim rukavima. Za razliku od života u stanu, gdje sam najveći dio svog života tijekom zime proveo uz radijator, kada se ovdje grije, zrak nije suh i koža se ne suši, već je vrlo ugodno – kazao nam je Edo Popović o ugođaju života u kući od prirodnih materijala.

Drvena montažna kuća može biti useljena u roku od mjesec dana

– Suludo je što se ozbiljno ne razmišlja o obnovi prefabriciranim drvenim montažnim kućama, jer u Hrvatskoj je niz tvrtki koje se time bave. Svatko od nas iz branše ima svoj gotovi model koji bi se u iznimno brzom roku mogao početi montirati na terenu.

Dijelovi se naprave u radionici, te ih se složi na gradilištu.
Uvjeren sam da u nekoj hipotetskoj situaciji, da netko danas kaže da se kreće u obnovu drvenim montažnim kućama, da bi prva gradilišta bila otvorena u roku tjedan dana, a prve kuće mogle biti useljene u roku 15 do mjesec dana, ovisno o njihovoj veličini i kompleksnosti.

Gradnja i zidanje klasične kuće traje dulje, zbog čega će trebati puno više vremena da se ljudi s unesrećenih područja u njih usele – kaže Siniša Pocrnčić.

Od 350 € do 650 € po m2

Jedna hrvatska tvrtka se bavi  uvozom, distribucijom  i  montažom  drvenih  kuća  s  područja  Sibira.

- Primamo jako puno upita od naših kupaca za cijenu po m2, što nam je zaista nemoguće reći bez potrebnih podataka koji utječu na formiranje same cijene. Zašto?

Kao prvo raspolažemo s različitim materijalima sibirski bor i ariš, i to obrađeni trupci od 180-280 mm., i sa lamiliranim profilima od istih materijala profila od 120-260 mm. Uvoz Rusija.

Također u ponudi imamo drvene zagorske autohtone kuće spoj lastin rep.
Profili 50 x 200 mm , obrađene suhe daske ili planke , hrast ili smreka , Hrvatska.

Pošto je svaka drvena kuća različita i po sastavu materijala i po profilu, a zatim i po tlocrtnom rasporedu
( pregradni zidovi , ) jasno je da je nemoguće odrediti istu fiksnu cijenu za sve kuće po 1 m2.

Cijena se formira tek nakon svih zadanih parametara ( vrsta drveta, profil , stupanj izgradivosti i sl. )

Ono što možemo reći je da se okvirno cijene kreću od 350 € do 650 € , po m2 , za obrađene trupce sibirskog bora profil 200 mm., a za ariš istog profila je 50% viša cijena - kažu vlasnici te tvrtke. 

Jedna druga tvrtka pak navodi: 

- Kolika je cijena drvene kuće ili drvene vikendice? Ovisno o dostupnosti drva, drvene kuće mogu biti povoljnije od zidarskih. Drvena kuća ili brvnara je također zdravija za život.

Osjećamo se ugodno u drvenoj kućici od 18 ° C, tako da je za grijanje potrebno manje energije nego u konvencionalnoj gradnji. Gradnja drvene kuće i prednost montažne drvene kuće i same konstrukcije je u njezinoj brzoj gradnji.

Ako želite drvenu kuću i želite uštedjeti vrijeme, odaberite montažnu. Alternativno, možete naručiti i potpuno jedinstvenu stolarsku kuću. Izrada drvenih kuća s zapada od 4000-10.000 kn / m2 - navode.  

Vrste drveta: 

- Jela

- Smreka

 - Polarni bor

- Slavonski hrast

- Sibirski bor

Više od drvenim kućama pročitajte OVDJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 00:32