StoryEditorOCM
Prostorijanakon poništenja lokacijske dozvole za hotel s četiri zvjezdice, na dražancu u splitu niknut će stambeno-poslovni objekt kakav je planiran još 2001. godine

“Dal-koning” neće na sud

Piše PSD.
12. rujna 2008. - 14:17

Umjesto beznadežnoga spora pred Upravnim sudom, investitor se na atraktivnoj lokaciji ponovo okrenuo stambenoj izgradnji

Nakon višegodišnjeg rada, često praćenog polemikama preko medija, projekt “Dražanac” splitske tvrtke “Dal-koning” poduzetnika Zvonka Kotarca vraćen je na situaciju iz 2001. kad je na atraktivnoj lokaciji na zapadnoj obali planirana gradnja poslovno-stambenog objekta.

U “Dal-konigu” su, naime, unatoč zakonskoj mogućnosti, odlučili ne pokretati spor pred Upravnim sudom zbog poništene lokacijske dozvole za hotel s četiri zvjezdice, jer su, prema riječima direktora tvrtke Željka Krstičevića, procijenili da bi spor izgubili.

Budući da se eventualno prilagođavanje hotelskog kapaciteta zakonskoj odredbi o 80 postelja u zoni mješovite stambeno-poslovne namjene pokazalo neisplativim (malen broj gostiju u odnosu na veličinu kongresne dvorane i ostalih javnih sadržaja), ponovno je donesena odluka o gradnji poslovno-stambenog objekta za koji je raspisan investitorski pozivni natječaj.

 Kompjutorska simulacija objekta iz 2004. godine
Petero pozvanih arhitekata: Ante Kuzmanić, Nenad Mikulandra, Goran Pavlović, Katja Dešković i Saša Bulj, svoje radove trebaju predati do 26. rujna 2008. godine. Na Dražancu će u konačnici, ipak, niknuti stambeno-poslovni objekt od kojega je “Dal-koning” odustao 2003. godine u fazi ishodovanja građevinske dozvole, a radi mogućnosti gradnje hotela.

Nadzemna razvijena bruto površina budućeg objekta je 3200 kvadrata, s tim da ostaje uvjet izgradnje stotinu garažnih mjesta u javnoj garaži i 64 parkirna za stanare. Tvrtku je projekt “Dražanac” do sada koštao 1,3 milijuna kuna, s tim da je veći dio tog iznosa nepovratno izgubljen. “Ministarstvo je imalo uporište u Zakonu kada je lokacijsku dozvolu ukinulo, ali isto tako je dalo suglasnost na GUP Splita u kojem nema odredbe o limitiranju broja ležajeva.

Kako je na radnim sastancima predstavnicima Grada i Društva arhitekata Splita Ministarstvo tvrdilo da se ta zakonska odredba ne odnosi na područja RH “pokrivena” GUP-om, očito je da je takvim svojim ponašanjem Ministarstvo praktički i Grad i DAS, navelo “na previd”, kaže Krstičević.

 Jedno od idejnih rješenja nerealiziranog projekta
Stoji nadalje i gotovo nezapažen podatak da je poništenju lokacijske dozvole “kumovala” i nedorečenost posebnih uvjeta za građenje na zaštićenom području, koji po ocjeni nadležnog ministarstva nisu dani sukladno zakonu. Zanimljivost je da je u ocjenjivačkom sudu za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje hotela, među ostalima, bio i predstavnik Konzervatorskog zavoda Split.

Konkretno, bio je to u funkciji konzultanta Andro Krstulović Opara, povjesničar umjetnosti i arheolog, poznat i kao HDZ-ov vijećnik u Gradskom vijeću Splita. Opara je za svoj rad dobio i honorar. Opara je, međutim, i jedan od stanovnika Dražanca koji je uložio žalbu na rješenje o lokacijskoj dozvoli za hotel, u kojoj navodi da se izmjenama GUP-a pogodovalo investitoru. Ako time nije u formalnom sukobu interesa, u moralnom svakako jest.

Pogreška ministarstva

Predsjednik Društva arhitekata Splita Jurica Jelavić, koje je provodilo natječaj, smatra da je u ovom slučaju pogriješilo Ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva, koje ne želi priznati pogrešku.

Zakonodavac je, obrazlaže Jelavić, donio odluku koja je postala uredba i nije se odnosila na grad Split. Ministarstvo je dalo i suglasnost na GUP Splita. Nakon toga je uredba “slijepo” prepisana u Zakon, pri čemu se nije vodilo računa o velikim gradovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2023 02:04