StoryEditor
ProstorijaVELIKI POVRATAK

Coco Chanel ga je zauvijek proslavila na svojim šik kostimima i haljinama, ali i foteljama i sjedalicama bukle sjajno pristaje. Našli smo hit komade

17. listopada 2020. - 16:29
Naslonjač Pacha je 1975. godine dizajnirao legendarni francuski dizajner Pierre Paulin za brand Gubi  

Prošla su desetljeća otkako u našim domovima više nema naslonjača i sofa obučenih u tkaninu bukle (bouclette). Bila je to moda u interijerima sve do konca sedamdesetih, a onda je ova čvrsta i izdržljiva tkanina potpuno zaboravljena.

Preko fotelja i sjedećih garnitura rasprostrli su se svi drugi materijali, od jednostavnih pamučnih tkanina preko baršuna do umjetnog "skaja" ili pak vječne prave kože. Svega je bilo, samo ne i buklea.

No sada se opet sve promijenilo i bukle se vraća na velika vrata. Koriste ga dizajneri i veliki brandovi kod novog dizajna jednako kao i u reinterpretaciji ili ponovnoj proizvodnji dizajnerskih "evergreena".

A kad je i kako počelo s namještajem od buklea? Priča kaže da je sve krenulo iz jedne prijateljske suradnje davnih četrdesetih godina prošlog stoljeća.

Tada je, naime, Florence Knoll, u to doba već afirmirana američka arhitektica, dizajnerica interijera i produkt dizajnerica, supruga Hansa Knolla, osnivača branda "Knoll", inače poznata kao revolucionarka u redizajnu ureda i zagovornica otvorenih uredskih prostorija - mi bismo to nazvali "američki uredi" - te velika protivnica stereotipa u dekoriranju... zamolila svojeg prijatelja i kolegu Eera Saarinena da joj dizajnira naslonjač, u kojeg bi se mogla zavaliti kao u ugodni zagrljaj.

Finac je briljirao

Tko danas može znati što je ona očekivala, ali ono što je dobila ušlo je u povijest dizajna. Finski arhitekt Eero Saarinen dizajnirao je naslonjač "Womb Chair" i obukao ga u tkaninu od klasičnog buklea, koji je na koncu i javno predstavljen 1948. te tako otvorio jednu novu stranicu u povijesti dizajna.

image
Eero Saarinen, poznati finski dizajner snimljen u Londonu 1956. godine
Profimedia


Riječ bouclé na francuskom znači petlja, jer ovdje je riječ o niti na kojoj se nepravilno nižu petlje, pa u konačnici u pletivu ili tkanini daju posebnu teksturu. Za bukle niti najčešće se koristi vuna, ali nastaje i od pamuka, lana ili svile.

image
Niti buklea odlikuju brojne petljice zbog kojih u tkanju ili pletivu nastaju kvržice
 
Shutterstock


I baš u tom desetljeću kad je Eero Saarinen naslonjač odjenuo u bukle, i Coco Chanel je uvidjela ljepotu ovakve tkanine i počela je koristiti u kreiranju čuvenih ženskih kostima kakvi se proizvode i danas.

Bukle je za Chanel postao zaštitni znak, a u proizvodnji namještaja bio je pravi hit baš sredinom prošlog stoljeća.

Bukle je tkanina posebnih kvaliteta. Dovoljno je čvrsta i gusta da može poslužiti i zvučnoj izolaciji ako se stavi na prozore, a opet dovoljno meka i podatna da se njome mogu presvući jastuci, toliko da je i Saarinenova "Womb Chair" svojoj naručiteljici Florence Knoll pružila osjećaj toplog zagrljaja.

image
Dizajnerski 'evergreen', Womb Chair finskog dizajnera Eera Saarinena, nastao po želji njegove prijateljice Florence Knoll 
Profimedia


Gruba tekstura buklea i čvrstoća danas su pravi razlog zašto se ova tkanina vraća na moderne garniture za sjedenje, pogotovo danas kad se cijeli svijet zbog pandemije zatvara u svoje domove.

Ova tkanina se savršeno uklapa u nove linije namještaja, prilagođava se i pridonosi atraktivnosti jednako kao što je to bilo kod Saarinenove spomenute prve fotelje do cijele "obitelji" fotelja - "Papa Bear", "Mama Bear" i "Baby Bear Armchair" iz 2017. godine, francuskog dizajnera Pierrea Yovanovitcha.

Bukle je ušao na velika vrata na milanski "Salone del mobile" 2018. godine, a svakim danom imamo nove dizajnerske primjerke koji se ljube s ovom kvalitetnom tkaninom.

Danska grupa dizajnera branda "Ferm Living" u bukle je "odjenula" cijelu seriju naslonjača i sofa "Rico".

image
Rico
Dizajn: ferm LIVING
 


Obline i volumeni u klasičnom dizajnu definirani su mekim linijama s kojima se savršeno spaja upravo tkanina kakav je bukle, ali u nježnim pješčanim tonovima.

U sličnim tonovima sada je "odjeven" i naslonjač "Pacha", koji je još 1975. godine dizajnirao legendarni francuski dizajner Pierre Paulin za brand "Gubi". I "Pacha" u svojoj novoj verziji "nosi" bukle.

image
Stolac Beetle
Dizajn: GamFratesi /Gubi
 


Ova tkanina našla je svoje mjesto i u blagovaonici, a izvrstan primjer je stolac "Beetle" inspiriran svijetom insekata. Dizajnerski dvojac GamFratesi - Stine Gam (Danska) i Enrico Fratesi (Italija) je proučavao anatomiju, izgled i pokrete kukaca, a stolci koje su osmislili reinterpretiraju njihove klasične elemente kroz oblik, školjku, šavove, krutost izvana i mekoću iznutra.

image
Apollo
Dizajn: Antonio Citterio/ Maxalto
 
Ana Bilan


Kolekciju "Maxalto" - "Aurae", "Amoenus", "Apollo" - koju je dizajnirao talijanski arhitekt Antonio Citterio za brand "B&B Italia", također presvlače u bukle, što je još jedan primjer koliko je ta tkanina podatna i za ravne linije sjedećeg namještaja.

Bukle je trajao i na namještaju naših roditelja, a vjerujemo da će ga znati cijeniti i nove generacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 17:13