StoryEditor
ProstorijaStani pa gledaj

'Da moj djed nije imao mrenu, možda nikad ne bih ostvarila svoj san': maštovita Ljubušanka ima sasvim neobične ideje za uređenje doma

23. studenog 2018. - 11:58
Josipa_Maras

Stani pa gledaj - ovim riječima najjednostavnije možemo opisati maštovite zidne tapete Josipe Maras, slikarice i ilustratorice iz Ljubuškog koja je mnoge domove prošarala pozitivnom energijom i svaki prostor u kojem se nalazi njezina rukotvorina učinila posebnim.

Zato vam preporučujemo da prije nego što krenete tražiti namještaj za stan ili pojedinu prostoriju, prvo bacite oko na Josipine zidne obloge pomoću kojih biste pametnim planiranjem mogli i uštedjeti na kupnji namještaja. Sve tapete su unikatne i rađene "po mjeri ", a kako i ne bi kada autorica priznaje da izrada i osmišljavanje nekada potraju kao turska sapunica.

- Uglavnom si stvorim neku viziju u glavi i grijem stolicu dok to ne preslikam na kompjutor. Nerijetko to traje kao turska sapunica, ali znaju se zvijezde, muze i ostali faktori udružit pa budem zadovoljna već isti radni dan. Nema pravila. U svaku tapetu su utkana sva moja znanja kao grafičkog dizajnera po zanimanju i slikara po horoskopu – tvrdi maštovita Ljubušanka, sa zagrebačkom adresom. Svaku tapetu radi u nekoliko programa, koji joj posluže kao digitalni štafelaj na kojem može brisati i pisati, jer bi u protivnom, priznaje autorica, stan izgledao kao poslije proslave dječjeg rođendana na temu "Probudi slikara u sebi".

- "Undo" (poništi) je jedan od većih projekata čovječanstva. Sačuvao je mnoga remek-djela digitalne baštine – uz osmjeh kaže naša sugovornica, inače jedna od rijetkih sretnica koje uspiju svoju strast i snove provesti u djelo, i to ne samo svoje, već i od zadovoljnih klijenata.

Umjetnost dostupna masama

- Moji klijenti su većinom arhitekti i dizajneri interijera koji jako dobro znaju što žele, ali i ljudi koji vole interijere, a to im nije struka, nego si jednostavno žele lijepo urediti prostor u kojem borave. Često me traže savjete i šalju slike. Pomognem koliko mogu, ali konačnu odluku uvijek volim prepustiti njima jer su oni ti koji će gledati i uživati u radovima s mojim potpisom – kaže autorica, koja je jednostavnim uputama osigurala svojim klijentima da sami zalijepe tapete i već isti dan u potpunosti promijene osobnost doma.

Ne krije da je izrazito ponosna na činjenicu da dio nje postoji u mnogim kućama i stanovima diljem svijeta u obliku "Marastracija" i tapeta koje su darovane, primljene i kupljene s najljepšim emocijama. Inače, s Josipom se javnost već imala prilike upoznati kroz spomenute "Marastracije", odnosno, simpatične ilustracije "začinjene" duhovitom porukom.

Marastracije uskoro slave 5. rođendan. Brzo će i u školu! - uskliknula je osebujna autorica. Kaže da je na takav oblik izražavanja nagovorila jedna kreativna i vrijedna duša iz rodnog joj Ljubuškog.

 

 

- Tada sam već imala 15-godišnji staž u slikarstvu i želja je bila napraviti liniju proizvoda koja će zadržati vrijednost koju nosi samo slikarstvo, a načinom izrade postići dostupnost širim masama. Htjela sam da se "Marastracije" poklanjaju za česte i razne prigode, od rođendana, Božića, Valentinova, promocija, krstitki, svadbi, pa čak i za razvode nisu loš izbor. Uspjela sam u svemu, osim u zadnjem. Na moju i opću radost – podvlači Josipa. Tako su "Marastracije" i "Studio tapete" produkt digitalnog slikarstva, čime je spojila struku i hobi.

I noćna smjena je uhodana praksa

- Nakon završetka faksa radila sam kao grafička dizajnerica, ali uvijek sam znala da to nije ono na čemu želim ostati. Povratak s porodiljnog s prvim djetetom sam zapaprila otvaranjem vlastite firme i kretanjem u samostalne poduzetničke vode. Najbolja odluka ikad! Pored one o odabiru životnog partnera – mudro će naša sugovornica te nastavlja.

- "Marastracije" su me dovele do interijera, interijeri do tapeta. Kada radite ono što volite i uz to osluškujete čega je tržište gladno. Možda zvuči filmski i patetično, ali ja sam uvijek znala što želim raditi, samo u fazi dok sam učila čitati nisam znala da će se to što crtam zvati "Marastracije", da će to što skiciram po zidovima djedove sobe jednog dana biti dio nekih tapeta – uz osmijeh nam govori Josipa i dodaje da je olakotna okolnost šaranja po zidovima bila – djedova mrena!

- Tako nije znao da mu kraj kreveta na zidu počiva temelj današnjih najtraženijih tapeta i ilustracija. Vjerujem da je negdje gore izrazito ponosan što njegov Jozo crta i nije gladan od toga – sentimentalno će umjetnica, koja nesebično prenosi emocije na digitalno platno, tako da joj mnogi ljubitelji kista, boje i prirodne svjetlosti ne mogu zamjeriti kvalitetnu i uspješnu modernizaciju slikarstva. Uostalom, kako je poručila djedu, Josipa danas živi od svoga rada, štoviše, ne daje uopće šansu neuspjehu.

- Ja iskreno ne znam nikoga tko danas ne može živjeti od posla koji radi s jako puno ljubavi i momačkog napora. Ako uzmemo u obzir činjenicu da živimo u zemlji koja pruža mnogo, bez obzira na to što mediji i okruženje pokušavaju stvoriti puno lošiju sliku. Ne kažem da je idealno, ali isto tako moramo biti svjesni da uvijek može gore i cilj je izvući maksimum od onog što imamo. To što moj posao izgleda kreativan i lijep, to ne znači da je isto tako ne radim i hrpu onih stvari koje nisu ništa od navedenog, a uključuju vođenje firme, pakiranje, slanje, sate provedene u tiskarama, po poštama, istraživanju novih tehnologija…

Moj radni dan vrlo rijetko traje samo osam sati - iskreno će naša sugovornica, kojoj su noćna smjena i šalica kave već uhodana praksa. Ipak je potrebno neko vrijeme da se ideje "stave na papir", a trenutačno je i u testnoj fazi za nove materijale i primjene digitalnog slikarstva. Zato za kraj iskreno poručuje čitateljstvu - "Držite mi fige!".

 

 

 

item - id = 576420
related id = 0 -> 1159689
related id = 1 -> 1149031
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 10:36