StoryEditorOCM
PanoramaPAPIROLOGIJA

Znate li zašto bi zelena karta ili američko državljanstvo za princa Harryja bili pogubni za kraljevsku obitelj?

Piše MOZAIK SD
9. rujna 2024. - 07:53

Prije četiri godine su princ Harry (39) i njegova supruga, vojvotkinja Meghan (43), preselili su se u SAD, a od tada se nagađalo kako bi mogli podnijeti zahtjev za zelenu kartu ili uzeti američko državljanstvo. Porezni stručnjak objasnio je britanskom Daily Mailu da bi to bilo jednako "bodežu u srce" kraljevske obitelji u smislu financija.

image

Prinčevi Harry i William i njihov otac

John Sibley/Afp

Koje dokument princ Harry ima?

Sukladno tome, za kraljevsku obitelj bilo bi korisno da princ Harry ima diplomatsku vizu na neodređeno vrijeme kako institucija ne bi morala otkrivati svoje financije Sjedinjenim Državama. Vjeruje se da ima rijetku, takozvanu A-1 vizu, koja se, između ostalih, izdaje šefovima država i bliskim članovima njihovih obitelji. U ovom slučaju, Harry bi morao platiti samo američki porez na dohodak u Sjedinjenim Državama.

image

Princ Harry i Meghan Markle prošloga mjeseca u Kolumbiji

Raul Arboleda/Afp

"Mislim da bi trebao imati A-1. Ako se posavjetovao s poreznim savjetnicima, onda će se držati A-1", kaže porezni stručnjak. Ovo je njegova "zlatna karta". Na primjer, nijedna obiteljska imovina u kojoj princ Harry ima udio ne bi morala biti navedena u SAD-u.

Iako bi Harry mogao podnijeti zahtjev za zelenu kartu ili državljanstvo, tada bi morao otkriti sve svoje prihode SAD-u - uključujući dokument o navodnoj zakladi koja bi Harryju trebala donijeti nekoliko milijuna funti na njegov 40. rođendan 15. rujna. "Kraljevska obitelj vjerojatno ne želi da se to dogodi", kaže stručnjak. "Nema sumnje da ga žele poštedjeti zelene karte, jer je to porezni bodež u srcu kraljevske obitelji." S vizom bi to pitanje bilo regulirano u porezne svrhe u Velikoj Britaniji, a ne u SAD-u.

image

Princ Harry i Meghan

Dominic Lipinski/Afp

Zašto Harry dobiva nekoliko milijuna funti za svoj 40. rođendan?

Već 2002. godine Guardian je izvijestio da je Harryjeva i Williamova prabaka kraljica Elizabeta (1900.-2002.) uplatila oko dvije trećine svoje financijske imovine - procijenjenih 19 milijuna funti - u zakladu za svoje praunuke 1994. godine. Harryju i Williamu stoga je trebalo zajedno isplatiti oko šest milijuna funti u dobi od 21 godine. Veliki dio trebao je otići mlađem Harryju, očito kao kompenzacija za činjenicu da će stariji William jednog dana postati kralj. U dobi od 40 godina trebalo je dodati još osam milijuna funti za braću.

image

Meghan Markle

Raul Arboleda/Afp

Harry živi s Meghan i njihovom djecom, Archiejem (5) i Lilibet (3), u Montecitu u Kaliforniji. Zapravo je već govorio o razmišljanju o tome da postane američki državljanin. Kada su ga u emisiji "Good Morning America" prošle veljače pitali kako mu se sviđa život u SAD-u, princ je odgovorio: "Nevjerojatno je, volim svaki dan." Ne osjeća se kao Amerikanac, ali razmišljao je o podnošenju zahtjeva za državljanstvo. Međutim, stvar mu u to vrijeme nije bila prioritet.

image

Meghan Markle i princ Harry

Raul Arboleda/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 07:55