StoryEditor
PanoramaSAVJET

Znate li što je perlator? Trebali bi znati, jer ga upotrebljavate više puta dnevno, a ako ga redovito ne čistite riskirate svoje zdravlje

Piše Mirjana Rašević
22. svibnja 2021. - 17:54

Većina ljudi ne zna što je perlator, a oni koji i znaju rijetko se sjete da ga redovito čiste. Perlator (raspršivač vode) dio je slavine koji najčešće zaboravimo oprati jer se nalazi s donje strane.

Jednostavno se skida ključem, samo pri skidanju treba pripaziti da se ne bi oštetila kromirana površina. Kad skinete perlator, u okviru je čelična mrežica na kojoj se talože čvrste čestice ali i hvata kamenac. Očistite je limunskom kiselinom, a možete i octom.

image
Skinite perlator sa slavine
Shutterstock

Zahvaljujući perlatoru štedi se i voda jer se ubacivanjem zraka u mlaz vode koja protječe kroz slavinu smanjuje količinu vode koja je nadomještena zrakom.

U gradovima su česti nestanci vode, jer kada npr. vaš susjed zatvori vodu u zgradi zbog renovacije stana i onda nestane vode uglavnom svim stanarima. No, prilikom ponovnog ukopčanja vode do slavina dolazi voda čije nečistoće ostaju na perlatoru pa što više nestanaka vode imate češće ćete ga morati čistiti.

image
Rastavite perlator i operite ga
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 20:03