StoryEditorOCM
PanoramaDIRLJIVO

Znate li priču butanskog kraljevskog para? Bila je to ljubav na prvi pogled, ona je imala tek sedam godina

Piše MOZAIK SD
22. srpnja 2024. - 07:31

Butanski kralj Jigme (44) postao je kralj sa samo 26 godina kada je njegov otac abdicirao i napustio mjesto svom sinu. U dobi od 28 godina nasljednik prijestolja službeno je okrunjen. Butan je ustavna monarhija koja se temelji na modelu britanskog parlamentarnog modela. Ako je netko nezadovoljan kraljem, Narodna skupština bi mogla prisiliti kralja da abdicira dvotrećinskom većinom. Ali čini se da to nije problem sa sadašnjim monarhom. Njega i njegovu suprugu kraljicu Jetsun (34) ljudi vole i poštuju.

image

Kraljevska obitelj

-/Afp
image

Fotografija iz 2020. godine: kralj, kraljica i njihovo dvoje starije djece

Handout/Afp

Ljubav Jigme i Jetsun započela je vrlo rano, kada je ona imala samo sedam godina. Mala Jetsun upoznala je tada 17-godišnjaka tijekom ljetnih praznika i navodno ga je oduševila. Toliko da ju je izravno zaprosio. Kako piše "Gala", tinejdžer je bio oduševljen djevojkom i navodno se složio s roditeljima - pod njihovim uvjetima - da bi Jetsun mogla postati njegova supruga ako bude još uvijek sama u dobi od 18 godina.

image

Kralj Jigme i kraljica Jetsun 2022. godine

John Sibley/Afp
image

Kraljevska obitelj 2020. godine

Handout/Afp

Poslije 13 godina, 2011., Jigme, koji je tada okrunjen za kralja, objavio je da se zaručio. Sretnica? Djevojčica iz tog vremena, Jetsun, pilotova kći, koja je sada izrasla u inteligentnu, lijepu mladu ženu. 13. listopada uslijedio je dan za kojim je Jetsun čeznula kao sedmogodišnjakinja: vjenčanje sa svojim Jigmeom, samo nekoliko mjeseci nakon njezina 21. rođendana.

Kako i treba biti, za kraljevo vjenčanje nije se štedjelo ni truda, sama ceremonija trajala je dva sata, vodio ju je najviši svećenik, na najsvetijem mjestu u Butanu, samostanskoj tvrđavi Punakha. Tada je 1500 gostiju smjelo slaviti s parom - a mnogi drugi su vjenčanje gledali na televiziji.

Za kralja Jigmea postoji samo jedna žena – njegova Jetsun, s kojom sada ima troje djece.

image

Kralj Jigme u Kuvajtu 2024. godine

Yasser Al-zayyat/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 12:59