StoryEditorOCM

Znate li koliko mačka može okotiti mačića? Pogledajte ovaj video, maca je sama ljudima donijela mačiće iz odvodne cijevi

Piše t. j.
19. listopada 2024. - 17:47

Broj mačića koji okote mačke jako varira. Naime, ako je mačka zdrava i ima dostupnu hranu i sklonište onda će gestacijsko razdoblje biti drugačije od slučaja kad je životinja bolesna i neuhranjena, Gestacijsko razdoblje može trajati 52 dana, ali i sedamdesetak dana. Gestacija je razdoblje nošenja embrija ili fetusa unutar ženki sisavaca. 

image
/Shutterstock

Kako će te znati da je mačka ‘u drugom stanju‘? Dobivaju na težini, više jedu, natiču im bradavice. U pravilu starije mačke imaju više mačića, a one mlađe - manje. 

Jedna je maca tako okotila mačića u odvodnom kanalu. Nije se bojala ljudi nego im je praktički sama donijela mačiće. Pogledajte simpatični video: 

Je li moguće da mačka okoti samo jedno mače? Prvi joj je put. Je li potrebno da se uradi neki pregled za svaki slučaj da se nešto nije zakompliciralo? Prošlo je 18 sati od prvog mačeta. Mačka se ponaša normalno. Ne primjećujem da ima bolove. Izašla je iz kutije da jede, pitao je Darko veterinarku iz Pet centra Dajanu Crk. 

A ona je odgovorila: 

- Spolna zrelost nastupa kada mačka dosegne oko 80% uobičajene tjelesne težine, dakle u dobi 6-9 mjeseci. Mačke su poliestrične životinje, što znači da se tjeraju tijekom čitave godine, pogotovo u kućnim uvjetima držanja. Skotnost mačke u prosjeku traje oko 63-65 dana. U prvom okotu mačka najčešće ima 2-3 mačića, no može se dogoditi da ih ima i više i manje od toga. Sam porođaj može trajati više sati, pa čak i cijeli dan. Razmak između rađanja pojedinih mačića  može biti vrlo različit.

image
/Shutterstock

Dragica Nemeš, dr. vet. med., pak navodi: 

- Maca može okotiti i vrlo velik broj mačića (8), ali najčešće imaju od 3 do 5 mačića.

U prvom okotu jedne mačke leglo ima najčešće 2-3 mačića. Događa se da se mačka s prvim okotom ne snađe i ne pokaže nikakvo zanimanje za svoje potomstvo te ako se okoti na otvorenom, jednostavno ih ostavi, a mačići uginu.

Kod kasnijih okota, broj mačića se povećava i može narasti i do 7. Kako mačka ima samo 6 dojki, najslabiji, koji se ne uspije izboriti za svoju dojku, obično ugine, osim ako se čovjek ne umiješa i dohranjuje ga.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2024 20:34