StoryEditorOCM
PanoramaRAZORNA SNAGA

Znate li koji je grad najviše podložan tornadu i koja je najveća zabluda oko njih? Donosimo neke od glavnih informacija

Piše Mozaik SD
29. srpnja 2023. - 18:10

Tornado je zračni vrtlog razorne snage u obliku lijevka ili cijevi ispod oblaka vertikalnoga razvoja (kumulusa ili, češće, kumulonimbusa), koji se pruža sve do površine tla. National Geographic otkriva devet činjenica o tornadu koje vjerojatno niste znali. 

1. Tornado može iznenada promijeniti smjer ili se čak vratiti istim putem kada na njega utječu vjetrovi koji izlaze iz jezgre grmljavinske oluje. Međutim, uglavnom se kreće u istom smjeru, od jugozapada prema sjeveroistoku ili od zapada prema istoku.

2. Tornado se može pojaviti u različitim bojama. Neki su bijeli, dok su drugi crni ili sivi, pa čak i crveni. Najtamnije izgledaju kada ih gledate prema sjeveroistoku, kada im je silueta ispred izvora svjetlosti, poput svijetlog neba na zapadnoj strani oluje.

3. Najsmrtonosniji tornado u povijesti je zloglasni Tri-State Tornado koji se dogodio 18. ožujka 1925. i pogodio Missouri, Illinois i Indianu uzrokujući 695 smrti.

4. Grad koji je najviše podložan tornadu u Sjedinjenim Američkim Državama je Oklahoma City, kojeg su tornada pogodila više od 100 puta.

5. Najveći tornado u povijesti bio je tornado u Hallamu, Nebraska, koji se dogodio 22. svibnja 2004. i imao je vršnu širinu od gotovo 2,6 milja (4,02 km).

6. Tornado s najvećom brzinom vjetra ikad zabilježenom dogodio se u blizini grada Bridge Creeka u Oklahomi 3. svibnja 1999. godine. Brzina vjetra bila je 486 kilometara na sat.

7. Jedna od najpopularnijih zabluda o tornadima je da ne mogu prijeći preko dolina, planina, jezera ili rijeka. Kada prijeđe preko vode, postaje mlaz vode.

8. Dva tornada se povremeno mogu spojiti. Ono što se obično događa je da veći, snažniji tornado usisava i apsorbira manji, pa se kombinirani nastavljaju kretati.

9. Prema Nacionalnoj upravi za oceane i atmosferu, 1259 tornada pogodilo je Sjedinjene Države samo prošle godine. Najviše tornada dogodilo se u Teksasu (228) i Kansasu (178).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 16:50