StoryEditorOCM
Panoramaima 30 slova

Znate li koja je najduža hrvatska riječ? Probajte je izgovoriti, zahtjevna je, samo rijetki uspiju iz prve

Piše MOZAIK SD
25. listopada 2024. - 21:16

Jeste li se kada zapitali koliko slova ima najduža riječ u hrvatskom jeziku? Znate li uopće koja je to riječ?

Ako mislite da je to “dobra stara” otorinolaringologija, koja nam je svima predstavljala muke dok smo bili u osnovnoj školi, e pa, varate se. Iako riječ otorinolaringologija ima čak 24 slova, ona najduža riječ u hrvatskom jeziku ima ih čak šest više.

O kojoj se točno riječi radi i zašto je mnogi ne mogu izgovoriti iz prvog, a neki i iz drugog i trećeg pokušaja, otkrila je putem svog Instagram profila magistra edukacije hrvatskog jezika i književnosti Katarina Marjanović.

‘Shopping ili šoping?‘

Tako ćete kod nje saznati piše li se na hrvatskom shopping ili šoping, kako se dekliniraju imena Ante, Mate i Mile, ali i kaže li se usta, usti ili ustiju.

No, možda najviše pažnje ova profesorica hrvatskog jezika privukla je videom u kojem je otkrila koja je to najduža riječ u hrvatskom jeziku.

“Najduža riječ u hrvatskom jeziku nije otorinolaringologija, kao što smo mislili kada smo bili djeca”, pojasnila je. “Najduža riječ na hrvatskom jeziku ima 24 slova (25 znak) ako gledamo osnovni oblik i glasi prijestolonasljednikovica”. Međutim, Katarina je naglasila kako priča tu ne završava, prenosi Zagreb.info.

“Inače, prijestolonasljednikovica je prijestolonasljednikova supruga. Ako ne gledamo samo osnovni oblik, nego gledamo i ostale oblike, najduža riječ u hrvatskom jeziku ima 30 slova (31 znak) i glasi, pazite sad, prijestolonasljednikovičičinima“.

“Nominativ je osnovni oblik. Dakle, prijestolonasljednikovica. Onda je napravljena umanjenica =prijestolonasljednikovičica. Onda je napravljen od toga posvojni oblik u muškome rodu = prijestolonasljednikovičičin. Onda je to stavljeno u lokativ/dativ = prijestolonasljednikovičičinim i onda je dodan navezak a = prijestolonasljednikovičičinima.

Dakle, najnormalniji oblici kroz koje svakodnevno svjesno ili nesvjesno provlačite riječi, samo što je ova riječ duga.

Također, naravno da mnogima nije u aktivnoj upotrebi jer em nema baš situacija u kojima ju imamo priliku upotrijebiti, em do ovoga videa mnogi nisu ni znali da ta riječ postoji”, naknadno je pojasnila Katarina u komentarima ispod videa koji je privukao veliku pažnju njezinih pratitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2024 21:16