StoryEditorOCM
PanoramaNA TANJURU

Znate li da je ova mala životinja u Hrvatskoj zaštićena vrsta, a u Bavarskoj ga poslužuju kao specijalitet?

Piše HINA
31. srpnja 2024. - 09:28

Brojna lovačka društva u kontinentalnom dijelu Hrvatske žale se na prekomjernu prisutnost dabrova, koje se ne smije loviti, dok se istovremeno njihovo meso u Bavarskoj poslužuje kao specijalitet.

Njemačka pokrajina Bavarska, kao i Hrvatska, dabrove smatra zaštićenom vrstom, ali za razliku od naše zemlje tamo je dozvoljen kontrolirani izlov. Ono što se odstreli, završava na tanjuru i tretira se kao vrhunski gurmanski specijalitet.

image
Shutterstock

U razgovoru s hrvatskim iseljenikom, koji je nekoliko puta kušao meso spomenutog glodavca, doznaje se da je njegov okus poseban. Jedni će ga usporediti s govedinom, drugi s piletinom, ali slažu se da je okus dabrovine neusporediv s bilo kojim mesom iz domaćeg uzgoja.

Može ga se pripremati kao gulaš, odličan je na roštilju, ispod peke, izvrstan na kotlovini, a specijalitet je juha od dabrova repa. Dabrov rep pun je masti i pravi znalac spravit će juhu čiji okus nije ni približan bilo kojoj od životinja na koje smo navikli.

Što se tiče mesa, prošarano je na poseban način s mašću, slično kao slanina, ali po okusu joj nije slično.

S obzirom na to da se dabar ubrzano širi Hrvatskom, rečeno je iz stručnih krugova, pitanje je vremena kad će lovačkim društvima biti dozvoljen njihov odstrjel. Tim više što je riječ o životinji koja čini nemale štete na poljima kukuruza i u šumskim predjelima.

image
Shutterstock

Stoga bi trebalo razmisliti da se kod nas njegovo meso nakon odstrjela prestane bacati, nego da ga se iskoristi kao deliciju za osobe visoke platežne moći.

Eksploatacija dabra u prehrambene svrhe treba biti strogo kontrolirana, kao i u Njemačkoj, gdje nije dozvoljeno trgovanje njegovim mesom. 

No, postavlja se pitanje tko će imati želuca za pojesti životinju čija je inteligencija kao i kod naših kućnih ljubimaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 12:02