StoryEditor
Panoramavelika enigma

Znanstvenike i danas zanima što je s ledenim brijegom koji je potopio Titanic: postoje samo dvije njegove fotografije, a formirao se prije tri tisuće godina

Piše PSD
24. studenog 2021. - 21:46

Prije nešto više od sto godina, čuveni čelični div Atlantika udario je u ledeni brijeg i iznenađujuće brzo potonuo odnijevši sa sobom više od tisuću i petsto života. Što se dogodilo s ledenim brijegom koji je izazvao ovu nesreću?

Trenutno postoje samo dvije fotografije ovoga brijega, što i ne čudi jer teško da je toga jutra 15. travnja 1912. godine u ovom dijelu Atlantskog oceana ikome bilo do fotografiranja. Zato je gotovo nemoguće pronaći dokaz o tome je li zaista ta santa krivac za jednu od najvećih pomorskih tragedija, premda na njoj ima tragova koji ukazuju da se ona sudarila s brodom, piše National Geographic.

image
Postoje samo dvije fotografije ledenoga brijega koji je vjerojatno potopio Titanic. Ova je nažalost samo ilustracija
AFP

Autor jedne od dviju fotografija je član posade njemačkog broda "Princ Adalbert", koji je plovio samo nekoliko milja od mjesta na kojem je Titanic nekoliko sati ranije potonuo. Ovaj član posade primijetio je prugu crvene boje na ledenome brijegu, što ga je navelo da ispravno pomisli kako se ona u proteklih dvanaest sati sudarila s brodom.

Autor druge fotografije je De Kartert, kapetan broda "Minija", koji je na mjesto nesreće poslan kako bi izvidio ima li naznaka olupine i tijela preminulih. On je tvrdio da je ledeni brijeg koji je fotografirao bio jedini u blizini u tom trenutku, tako da bi on morao biti onaj koji je presudio putnicima i posadi Titanica.

image
Titanic je potonuo 15. travnja 1912. godine
AAFP

Sudeći po nekim izvorima, ledeni brijeg koji je potopio čuveni brod formirao se prije čak tri tisuće godina. Iako možemo samo nagađati što se zaista dogodilo, vjeruje se da je sve počelo snijegom koji je padao po zapadnoj obali Grenlanda oko 1000. godine prije nove ere. On je zbog topljenja i zamrzavanja postao zrnasta struktura koja se kasnije zaledila, posebno dobivanjem novih slojeva snijega koji je po njemu padao u desetljećima koja su uslijedila.

image
Ledenjaci, užitak za oči, opasnost za brodove
AFP

Tri tisuće godina kasnije, on je započeo svoje sporo i dugo putovanje sjevernim dijelom Atlantskog oceana, i to od obale Grenlanda preko Bafinovog zaljeva, Davisovog prolaza i Labradorskog mora stigao do Atlantika, a 1912. godine susreo se s "nepotopivim brodom" kompanije White Star Line.

Nakon te kobne večeri ništa više nije bilo isto, piše National Geographic.

image
Struktura ledenjaka, čiji je veći dio pod vodom
AFP
item - id = 1145809
related id = 0 -> 1138432
related id = 1 -> 1126276
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2021 21:53