StoryEditorOCM
PanoramaRAĐAJU SE ‘S DUGOM‘

Žene trpe, menstruacija je tabu, no hrvatske političarke najavljuju: Dosta je seksističkog poreza, PDV na uloške i tampone skidamo s 25 na pet posto!

8. veljače 2021. - 11:22

Hoće li i kada Hrvatice dočekati smanjenje PDV-a na ženske menstrualne higijenske potrepštine, tema je o kojoj se već neko vrijeme sa zanimanjem špekulira, no isključivo u ženskim krugovima.

Hrvatske političarke spremne su za promjene, no očekuje ih dobra borba kako bi smanjile PDV s 25 na pet posto, te tako stale na kraj "tampon taxu", porezu na ženske higijenske proizvode, što uključuje tampone, higijenske uloške i menstrualne čašice.

Nazivaju ga i seksističkim porezom, a stupanjem Brexita na snagu ukinut je, na oduševljenje žena, u Velikoj Britaniji.

image
Ilustracija/AFP


Ne postoji ni u Australiji, Kanadi, Ugandi, SAD-u, Irskoj (ukinuli su ga prije ulaska u EU), dok je u Škotskoj prošle godine donesena odluka da ženski higijenski proizvodi budu sasvim besplatni!

Ta jedinstvena odluka državu će stajati vrtoglavih 24 milijuna funti godišnje, no Škoti svoje žene stavljaju ispred profita.

Silikoni su esencijalni

Hrvatice još uvijek plaćaju 25 posto PDV-a na ove proizvode, pa je tako izračunato kako se svaka građanka naše domovine, pod uvjetom da je zdrava i ima redovne cikluse, rađa s tisuću eura poreznog menstrualnog duga.

Po ovom pitanju, postalo je jasno, ne možemo promijeniti ništa bez Europske unije, koja ne priznaje koncept nulte stope poreza na robu, pa potpuno ukidanje poreza nije opcija. No, krajem 2018. donesena je revolucionarna rezolucija kojom se državama članicama omogućuje da primjenjuju sniženu stopu PDV-a na "esencijalne" proizvode.

Hrvatska je tu rezoluciju prihvatila s oduševljenjem, pa je tako u poreznoj reformi s početka 2019. smanjila porez na proizvode koji su Hrvatima nužni. Na silikonske implantate za grudi plaća se pet posto PDV-a, baš kao i na kruh, mlijeko, lijekove, ali i kino ulaznice.

Na odsjedanje u hotelu, dječje pelene, dječju hranu, lijesove, sadnice i ulaznice za koncerte, plaća se 13 posto poreza. Menstrualne potrepštine, postalo je jasno, ne spadaju u esencijalnu skupinu.

Srame se tražiti bolovanje

Jasno je kako Hrvaticama porez nije najveći problem, menstruacija je u hrvatskom javnom diskursu još uvijek tabu tema. Vrlo teško, gotovo i nemoguće je pozvati se na mjesečne bolove u slučaju da niste u stanju ići u školu, studij ili posao.

Jer kako si žena, recimo blagajnica koja radi duge smjene i strepi od otkaza, može priuštiti slobodan dan zbog jakih bolova i obilnog krvarenja? Neprimjereno je nešto tako povjeriti nadređenoj osobi, i nije to problem muškog diskursa, već i dugogodišnje ženske šutnje, poginjanja glave i neinformiranosti.

image
Ilustracija/AFP


Problem je i političke naravi jer ne postoji jasna regulativa koja bi se za žene zauzela. Pričali smo s više žena raznih struka na ovu temu: jednom čistačicom, upravnom pravnicom, profesoricom u osnovnoj školi, trgovkinjom i diplomiranom ekonomisticom.

Četiri naše sugovornice radije bi, u slučaju bolne i preobilne menstruacije, patile i pile jake analgetike jer ih je, navode, sram i društvo to od njih očekuje, nego se odvažile zatražiti slobodan dan ili uzeti bolovanje, što je, pojašnjavaju, dodatna gnjavaža i komplikacija, a i poslodavac na to ne bi blagonaklono gledao.

image
Ilustracija/AFP


Jedina koja bi si to mogla dopustiti je samozaposlena. Lako što trpe one, taj stav naučile su, priznaju, gledajući svoje majke, a i prenijet će ga na iduće generacije, svoje kćeri i unuke.

U europskim zemljama o menstruaciji se već duže javno diskutira. U Švedskoj, recimo, možete na povjerenje poslodavca ostati kući i to ne morate pravdati kod liječnika, primarno im je ne stvarati zaposlenici dodatan stres.

Nama to zvuči kao znanstvena fantastika. Slavne osobe, i muškarci i žene, u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj javno zagovaraju ovu temu, više puta bili su tim povodom na naslovnicama najpoznatijih europskih novina, a tri poznata britanska lanca, kako bi ispravili nepravdu, 2018. su se odrekli iznosa poreza, dakle pet posto zarade, kako bi ženama omogućili higijenske potrepštine po cijenama bez PDV-a.

Ujedinjene hrvatske političarke

No, dobra je stvar što ovaj problem jasno prepoznaju hrvatske političarke, bez obzira na političku orijentaciju i pripadnost, složne su kako bi se za ženske higijenske proizvode, dakle uloške, tampone i menstrualne čašice, stopa PDV-a trebala sniziti na pet posto.

Jasno je kako ovakav scenarij ne bi riješio sve probleme žena u Hrvatskoj, no vjerujemo kako bi to bio dobar početak, barem da se o ovom aspektu ženskog života, na kraju krajeva i zdravlja, javno progovori.

Dobre vijesti oko ovog pitanja nagovijestila nam je potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac (SDP). Najavljuje kako bi se, akcijom kojom koordinira Anka Mrak Taritaš (GLAS), hrvatske političarke na tu temu trebale sastati kroz desetak dana i pokrenuti promjenu.

image
Damjan Tadić/Cropix


- Jedna od programskih stavki SDP-ovog programa "Ispiši budućnost", s kojim smo izašli pred birače za prošle parlamentarne izbore, je snižavanje stope PDV-a na 5 posto za određene higijenske potrepštine za žene.

Činjenica je da žene zbog svojih bioloških predispozicija na koje nisu mogle utjecati, imaju povećane životne troškove za nužne higijenske potrepštine kao što su higijenski ulošci, tamponi...

Na ovaj smo im način željeli smanjiti pritisak na kućni budžet i olakšati život. Budući da nismo dobili povjerenje birača za provedbu mjere kao vladajuća stranka, sada moramo kao opozicija učiniti sve da nametnemo vladajućima ovu ideju.

Budući da je kolegica Mrak Taritaš u prošlom mandatu imala zakonski prijedlog na tom tragu, zaključili smo da bismo udruženim snagama zainteresiranih žena zastupnica u Saboru mogli pokušati ponovno.

image
Damjan Tadić/Cropix


Kolegica Mrak Taritaš koordinira ovu inicijativu i vjerujem da ćemo se kroz sljedećih desetak dana mi, zastupnice svih političkih opcija, uspjeti ekipirati i krenuti u zajedničku borbu za niži porez za higijenske potrepštine za žene.

To što do sada nismo uspjele, ne znači da nećemo u budućnosti. Jedno je sigurno, nećemo odustati - poručuje Glasovac.

Potporu će im dati i zastupnica Marija Selak Raspudić (MOST).

- Podržavam inicijativu, treba priznati očitu nejednakost i pomoći ženama. Temeljni argument za pravedni porezni sustav svakako su olakšice na osnovne potrepštine, što navedene higijenske potrepštine za žene svakako jesu, bez njih se ne može.

Zanimljivo je kako su siromašnije zemlje, poput Kenije, Ugande, Tanzanije među prvima prepoznale ovu problematiku i izašle ženama u susret - naglašava.

Tražimo PDV od pet posto

Europarlamentarka Biljana Borzan (SDP) kaže kako je puno ljudi kontaktiralo na ovu temu, posebice dok je radila u Odboru za rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta.

- Mi smo još u prošlom mandatu izglasali preporuku državama članicama EU da na takve proizvode stave minimalan PDV.

Prema pravilima EU minimalna stopa PDV-a je pet posto. U nekoliko navrata sam pozivala Vladu da spusti PDV na minimalnu stopu. Isto tako, unutar skore revizije Direktive o PDV-u na razini EU, namjeravam predložiti da se stopa na takve proizvode dodatno spusti.

U Europskoj uniji jedna od deset žena i djevojaka si ne može priuštiti osnovne higijenske proizvode poput tampona i uložaka.

Često se događa da djevojčice izostaju s nastave zbog toga. Portal srednja.hr je proveo anketu među svojim čitateljima u kojoj se više od 85 posto čitatelja izjasnilo za besplatne higijenske potrepštine za učenice i studentice. To pitanje je iznimno važno pogotovo jer je taj trošak najveći problem osobama s invaliditetom i naravno ženama slabijeg imovinskog stanja - jasna je Borzan.

Slaže se i nezavisna saborska zastupnica Marijana Petir.

- O tome je raspravljao svojevremeno i Europski parlament u studenom 2018., kada sam bila zastupnica, te sam i osobno podnijela, uz podršku drugih kolega iz Kluba zastupnika Europskih pučana, više amandmana na Izvješće o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u Europskoj Uniji.

image
Goran Mehkek/Cropix


Naglasila sam da bi smanjenje cijene takve robe i usluga zbog izuzeća od ili smanjenja PDV-a na te proizvode, imalo velik utjecaj na mnoge pojedince kojima je potrebna pomoć, te sam pozvala države članice da poduzmu potrebne mjere kako bi se na cjelovit način riješio problem siromaštva.

Kako je pitanje porezne politike u nadležnosti država članica, tako i Hrvatska sama u okviru svoje porezne politike treba imati pažljivo prilagođeno oporezivanje neophodno za postizanje porezne pravednosti za žene i muškarce- smatra Petir.

Tko koliko plaća?

Hrvatice još uvijek plaćaju 25 posto poreza, baš kao i Dankinje i Šveđanke, Mađarice na menstruaciju plaćaju čak 27 posto PDV-a, Belgijanke 6 posto, Francuskinje 5 i pol. Irci smatraju, budući da ekvivalent ovakvom trošku u muškom svijetu ne postoji, da poreza ne smije biti.

Vjerovali ili ne, "tampon tax" još je davne 2004. prva ukinula Kenija, pa Uganda, Tanzanija, Nikaragva, Trinidad i Tobago, zatim Kanada, Indija, Australija, kao i nekolicina američkih saveznih država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 23:06