StoryEditor
PanoramaVRUĆE MI JE

Zbog visokih temperatura mnogi su, i kratko nakon tuširanja, ponovno znojni: donosimo korisne savjete protiv mokrih pazuha, evo u čemu možda i nesvjesno griješite

15. srpnja 2021. - 19:28

Ovoga ljeta i više nego inače svi imaju problema sa znojenjem zbog visokih temperatura koje dugo vladaju.

I već nekoliko minuta nakon tuširanja neki su već oznojeni, pa je svaki savjet kako to spriječiti dobrodošao.

ODJEĆA

Prvenstveno birajte odjeću od prirodnih vlakana kao što su pamuk ili svila. Tako ćete poboljšati cirkulaciju zraka i održati kožu suhom.

Ako znate da ćete se vjerojatno oznojiti, jer vam tijelo uvijek tako reagira, nosite šarenu odjeću.

Možda i niste ljubitelj širokih krojeva, ali je ona vaš saveznik u najvrućim danima, može vas spasiti.

Ako ste fizički aktivni, odaberite tkanine koje su posebno dizajnirane za sprječavanje prekomjernog znojenja. 

image
Niska temperatura tijela vrši se hidratacijom
Shutterstock

HIDRATACIJA

Znojenje se sprječava održavanjem niske temperature tijela. A niska temperatura tijela vrši se hidratacijom. Voda je izuzetno bitna za cjelokupno zdravlje i u ovim vrućim danima ne smijemo ni trenutka zaboraviti na nju.

Odlazak bilo gdje i na kraći period bez vode može nas dovesti u probleme, jer nedovoljan unos vode može prouzročiti glavobolje i probavne smetnje, a naročito poremećaj koncentracije i raspoloženja

HRANA

Koliko god je bitna voda, bitna je i hrana koju konzumiramo za vrijeme vrućih dana: začinjena hrana umnogome je kriva za znojenje.

Ako ste baš vi kuhar u svome domu i volite začinjenu hranu pokušajte tijekom ljeta smanjiti količinu začina ili barem začine staviti na kraju na jelo jer vaši ukućani možda puno lošije od vas podnose kombinaciju začina i vrućine.

Naš organizam na začinjenu hranu reagira na isti način kao i na sunce -pokušava ohladiti tijelo tako da se prekomjerno znoji.

Osim hrane preporučljivo je izbjegavati pića s kofeinom: kofein razbuđuje središnji živčanog sustav potičući ga na aktivnost što onda uzrokuje pojačan rad nadbubrežne žlijezde a onda to uzrokuje znojenje.

image
Bakterije 'obožavaju' toplinu ispod pazuha
Shutterstock

DEPILACIJA

Bakterije 'obožavaju' toplinu ispod pazuha, pa je to područje idealno za njihov razvoj.

Kako bismo to spriječili potrebno je redovito se depilirati i tako znoj se ispod pazuha neće zadržavati na dlačicama ispod pazuha.

ANTIPERSPIRANT

Mnogi koriste antiperspirant koji sprječava znojenje tako što začepi pore na koži. Vrlo je važno ako se odlučite na ovaj način spriječiti znojenje da izaberete one koji ne sadrže aluminij koji je opasan za nas u većim količinama. Zanimljivo je da je najbolje antiperspirant staviti noću prije odlaska na spavanje kako bi tijelo bolje upilo kemikalije iz antiperspiranta. Pa čak i ako se ujutro brzinski tuširate njegovo se djelovanje neće poništiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. kolovoz 2022 17:49