StoryEditorOCM
PanoramaNaviknimo se

Zbog klimatskih promjena mijenja se sve oko nas, stručnjaci upozoravaju što nas očekuje i kako se prilagoditi

Piše Olgica Grizelj-Ivić
13. listopada 2023. - 14:37
Klimatske promjene su naša stvarnost i posljednjih godina svjedočimo iznadprosječno visokim temperaturama u ranu jesen Shutterstock, meteo.hr

Ovaj rujan bio je najtopliji rujan u znanoj povijesti, 0,93 stupnja topliji od najrecentnijeg klimatskog prosjeka i 1,75 stupnjeva topliji od druge polovice 19. stoljeća. Bio je to mjesec s najvećim pozitivnim odstupanjem od 1940. godine naovamo, odnosno najtopliji od svih toplih mjeseci. Ujedno je bio i za pola stupnja topliji od dosad najtoplijeg, što je zaista zapanjujuće. U Europi je bio čak za 2,51 stupanj topliji od prosjeka 1990. - 2020. i za čak 1,1 stupanj topliji od dosad najtoplijeg rujna 2020. godine.

Dosadašnji dio godine bio je najtopliji otkad mjerimo i 1,4 stupnjeva topliji od predindustrijskog prosjeka. Ozbiljno se približavamo onoj granici od 1,5 stupnjeva, iznijela je Dunja Mazzocco Drvar, klimatologinja i magistrica meteorologije i oceanografije, odnedavno direktorica programa zaštite prirode u WWF Adriji, regionalnom uredu svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF-a (World Wide Fund for Nature).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:28