StoryEditor
PanoramaPSEĆI VOKABULAR

Zašto psi naginju glavu kad im se obraćamo? Belgijski znanstvenici ispitali su ovu simpatičnu pseću gestu

Piše PSD
3. studenog 2021. - 12:27

Istraživači sa sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti testirali su teoriju da je simpatično naginjanje glave pasa povezano s njihovom sposobnošću da obrađuju nazive objekata i prepoznaju nazive predmeta koji se spominju, a posebno omiljenih igračaka, prenosi Klix.

Prema studiji objavljenoj u istraživačkom časopisu Animal Cognition, novo istraživanje sugerira da "samo nekoliko pasa može naučiti nazive predmeta (igračaka) čak i nakon nekoliko izlaganja, dok većina (tipičnih) pasa ne".

Pretpostavili su da je "naginjanje glave povezano s obradom smislenih ili relevantnih slušnih stimulansa" i da bi psi koji su mogli povezati ime riječi s predmetom, kao što je njihova omiljena igračka, češće naginjali glavu od pasa koji nisu mogli povezati riječ s nečim.

U istraživanju je sudjelovalo 40 pasa (pasmine škotski ovčar), a tijekom tri mjeseca "ispitanici" su naučili imena dvije igračke.

Znanstvenici su pse koji su mogli brzo naučiti imena objekata nakon nekoliko pokazivanja označili kao pse "nadarene za riječi", za razliku od "tipičnih" pasa.

Studija je pokazala da je hipoteza istraživača točna. Nakon pokušaja da pse nauče imenima dviju igračaka, istraživači su zaključili da su oni nadareni naginjali glavu u stopi od 43 posto, za razliku od tipičnih pasa, koji su naginjali glavu 2 posto vremena.

Prema izvještaju, "razlika u ponašanju pasa mogla bi biti povezana sa slušanjem smislenih riječi i mogla bi biti znak povećane pažnje". To također može ukazivati ​​na bolju sposobnost pamćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2022 02:42