StoryEditorOCM
PanoramaDOVITLJIVO

Zašto je propala prodaja električnih automobila Brazilu? Nećete vjerovati, ali razlog je - šećerna trska!

Piše MOZAIK SD
31. srpnja 2023. - 18:10

Političari, velike poljoprivredne tvrtke i veliki proizvođači automobila, poput Toyote i Volkswagena, ujedinili su u Brazilu kako bi zadržali primat na tržištu vozila pogonjenih na etanola nauštrb električnih vozila. Brazilski automobili na fleksibilno gorivo, koji se mogu pokretati mješavinom etanola i benzina, dugo su najpopularnija vozila na tržištu, a sada ti automobili pokretani dijelom i destilatom šećerne trske prijete usvajanju potpuno električnih automobila u toj južnoameričkoj zemlji, izvještava Bloomberg, prenosi HAK.

Unatoč popularnosti automobila s fleksibilnim pogonom na etanol, nije sve nužno u rukama kupaca. Naime, automobili na etanol povezani su s moćnom i utjecajnom brazilskom industrijom šećera. Podsjetimo, Brazil je najveći svjetski proizvođač šećerne trske, a industrija šećera postala je sve moćnija i do 1979. pronašla još jednu nišu u automobilima na čisti etanol koje je tada uvozio Fiat.

Ovi automobili pogonjeni alkoholom dobivenim od šećerne trske bili su jeftiniji od automobila na benzin i učinili su Brazil manje izloženim nestašicama nafte. Kupci su dobro reagirali na ove automobile. Za referencu, automobili s fleksibilnim gorivom činili su 84,5 posto ukupne prodaje automobila u zemlji u lipnju 2023., prema Bloombergu. Unatoč tome što električna vozila emitiraju tek polovicu štetnih plinova (8 ili 9 tona CO2) u odnosu na automobile pogonjene šećernom trskom, čini se da vlada Brazila nije voljna dopustiti da električna vozila uspiju.

Komercijalni interesi postojećih velikih poljoprivrednih tvrtki te autoindustrije također igraju važnu ulogu, a ne pomaže ni to što su električna vozila u Brazilu dvostruko skuplja od vozila na etanol. Zbog tvrdoglave privrženosti zemlje automobilima na pogon etanolom, čak i nadolazeći proizvođači električnih vozila iz Kine planiraju proizvoditi fleksibilne hibride. Isplati se, velikoj tržište.

Zanimljivo, električni automobili imali bi smisla u Brazilu jer ova velika država ima jednu od najčišćih energetskih mreža na svijetu. Više od 80 posto električne energije dolazi iz obnovljivih izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:51