StoryEditor
PanoramaRakun, jelen, ris

Washington je prvi svjetski grad koji je prebrojao sve svoje mačke: sumnjamo da ćete pogoditi koliko ih ima, a tijekom projekta su našli i brojne druge životinje

Piše Hina
26. listopada 2021. - 10:56

Kad joj prednje šape dotaknu tlo, brkato stvorenje naglo pogleda gore, a kamera klikne i zabilježi prizor. Riječ je o mačkama, a mjesto snimanja nije neka udaljena divljina nego prijestolnica Sjedinjenih Država. 

Fotografije su nastale u sklopu programa pod nazivom DC Cat Count. Riječ je o trogodišnjim naporima aktivista koji se bore za dobrobit životinja, kao i znanstvenika da popišu svaku mačku u Washingtonu. 

Organizatori kažu da studija pruža adekvatnu procjenu veličine gradske mačje populacije. 

image
Handout/AFP

Ustanovljeno je da u Washingtonu živi oko 200.000 mačaka, od kojih otprilike polovica otpada isključivo na one kućne. Drugi dio čine mačke koje imaju ograničen ili nikakav pristup vanjskim prostorima i mačke lutalice, kaže Tyler Flockhart, konzervacijski biolog koji vodi projekt. 

"Mislim da ne postoji neki drugi divlji sisavac ili mesožder, koji u takvoj gustoći živi blizu ljudi", kazao je, misleći na mačke u urbanom okruženju. "Doista je zanimljivo da imamo toliko mnogo mačaka na tako maloj lokaciji". 

Istraživači su za ovaj popis razgovarali s reprezentativnim uzorkom stanovnika, analizirali podatke iz utočišta za životinje, kretali se posebnim rutama u potrazi za mačkama i postavili kamere na više od 1500 lokacija. 

image
Handout/AFP

"To je vjerojatno najpodrobnija analiza mačaka u bilo kojemu svjetskom gradu", rekao je Flockhart. 

Njihove su kamere snimile i brojne druge životinje poput vjeverica, rakuna, lisica, jelena pa čak i jednog risa. 

"Velika je raznolikost divljeg života u našem gradu", kaže Flockhart. "Često gradovima smatramo mjesta u kojima žive samo ljudi, no ondje susrećemo brojne vrste divljih životinja - od glodavaca do velikih predatora". 

item - id = 1138000
related id = 0 -> 1119278
related id = 1 -> 1093330
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2021 03:42