StoryEditorOCM
Panorama‘Wolfs‘

Pogledali smo ‘Vukove‘: hrvatska psovka Brada Pitta je štosna, ali ima on još učiti od našeg Zlatka ‘Kiće‘ Burića

Piše Marko Njegić
9. listopada 2024. - 16:41

Wolf, pardon mr. Wolf, bio je ekspertni tip “čistača” kojeg su kontaktirali likovi iz “Paklenog šunda” da se riješe tijela u najkraćem mogućem roku. Glumio ga je Harvey Keitel i ušao u legendu. Termin “wolf” postao je nakon Tarantinova filma sinonim za nekog takvog profesionalca iz podzemlja. Redatelj Jon Watts, poznat po Marvelovoj recentnoj “Spider-Man” trilogiji, nedvojbeno je imao Keitelov lik na umu kad je pisao scenarij za akcijsku krimi-komediju “Wolfs” (“Vukovi”).

Ovaj put u akciju stupaju dva konkurentska “vuka” (odatle “wolfs” u naslovu) kad ih obojicu nazovu za isti posao, da se riješe tijela eskort-momka (Austin Abrams), kojeg je u hotelsku sobu dovela moćna političarka, okružna tužiteljica Margaret (Amy Ryan), ali on je, skačući po krevetu, pao unatrag na stakleni stol i ostao nepomično ležati na podu.

FILM: Wolfs; akcijska krimi komedija; SAD, 2024. REŽIJA: Jon Watts ULOGE: George Clooney, Brad Pitt OCJENA: *** ½

Štosno je da je Watts uloge “vukova” povjerio superstarovima Georgeu Clooneyju i Bradu Pittu koji su pojedinačno glumili kod Tarantina u filmovima “Od sumraka do zore”, “Nemilosrdni gadovi” i “Bilo jednom u... Hollywoodu”, a zajedno u “Oceanovih 11-13” Stevena Soderbergha i “Spaliti nakon čitanja” braće Coen (plus "Ispovjedi opasnog uma").

Malo manje štosno jest da je “Wolfs” izgubio široku kinodistribuciju u Americi i svijetu nakon premijere na Venecijanskom festivalu, pretpostavljivo jer Apple TV+ nije zadovoljan prođom filmova “Napoleon”, “Argylle” i “Povedi me na Mjesec” u kinima. Streaming opcija nakon limitirane jednotjedne kinodistribucije bez fanfara za jedan film s takvim megazvjezdanim facama pred kamerama prilično je razočaravajuća, ali oslikava kakva su vremena došla.

Ipak, Pitt i Clooney dvije su strane jednog novčića, bolje reći zlatnika, neke od posljednjih hollywoodskih superzvijezda i glumačkih kulera stare škole, stoga ima metafilmskog smisla da igraju takoreći istog lika koliko god oni naizgled imali “različite tehnike” (u glumačkom i “čistačkom” poslu).

“Vi ste u biti isti tip”, bit će rečeno “vukovima”. Doista, kad budu pozvani da “očiste ovu jebadu od nereda”, Clooneyjevi i Pittovi bezimeni likovi imaju sličan “dress code” i koriste iste pištolje, no kako “jebeno duga noć” ide dalje i prisiljeni su surađivati i premostiti rivalstvo, shvatit će da se ne razlikuju onoliko koliko su isprva mislili.

Zaplet iznesen u osnovim crtama rađa podzaplet vezan za heroin pronađen u ruksaku hotelske sobe koji, ispostavlja se, pripada ubojitim albanskim gangsterima, a putovi će im se ispreplesti i s hrvatskim mafijašem Dimitrijem (Zlatko Burić), kad se na vjenčanju njegove kćerke, “dok palme njišu grane”, silom prilika nađu u kolu, nakon čega Pittov lik po “naški” opsuje “pičku materina”.

Watts nije Tarantino, Soderbergh iz “Oceanove” i “Daleko od očiju” faze ili Guy Ritchie (“Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške”, “Gospoda”), u koje se evidentno ugleda, ali mora se priznati da prilično suvereno vodi filmski pomaknuta zbivanja i čini se da je dao sebi oduška nakon “Spider-Mana”, otkačen od okova Marvela i “PG-13” predikata.

“Wolf” ne hini da je realističan film, već filmofiličan. Rečenica “Gledao si previše filmova” odjekne u pravo vrijeme kao zagrijavanje za potjeru automobilima i “autotabanićima” s urnebesno režiranim nalijetanjem vozila na pješaka u usporenom pokretu (preživio je!).

Jasno, sve je prilagođeno megazvijezdama pred kamerama i ovo je prije svega film koji počiva na njihovoj “star power” interakciji i kemiji, čak i više u odnosu na Soderberghovu trilogiju. Kao dio kluba “60+ godina”, Pitt i Clooney gunđajući se šale na račun godina (stiska ih u leđima, piju tablete za ublažavanje bolova, stavljaju naočale zbog slabog vida), ali neovisno o tome nisu još “prestari za ova sranja”.

Obojica su “cool” i “smooth” dok tijekom “prave bromanse” razmjenjuju namigujuće poglede i dijaloge pa nije čudno da u jednom trenutku tijekom vožnje zasvira Sadeina “Smooth Operator”. Nije čudno ni da Watts odaje modernu posvetu Paulu Newmanu i Robertu Redfordu, tj. filmu “Butch Cassidy i Sundance Kid”. Clooney i Pitt danas su najbliže što netko u Hollywoodu može doći Newmanu i Redfordu. ”Vukovi” su ”Butch Clooney i Sundance Pitt”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. listopad 2024 20:38