StoryEditorOCM
PanoramaŠto je sljedeće?

Vinoteka počela naplaćivati otvaranje boce vina, gosti šokirani. Poslovođa objasnio zašto to rade

Piše MOZAIK SD
9. ožujka 2023. - 17:55

Svjedoci smo toga da ugostitelji znaju svašta naplatiti, pa i korištenje WC-a što redovito izaziva brojne, gnjevne komentare korisnika njihovih usluga.

Tako je veliku buru izazvao račun iz jedne beogradske vinoteke koji je izvjesni Nebojša objavio na Twitteru, a na kojem je otvaranje boce vina naplaćeno 400 dinara (3,4 eura). Šokirani korisnici to su popratili pitanjima s bukeom humora: "Sljedeći put ću ponijeti vadičep sa sobom" ili "Hoće li naplatiti i sjedenje na stolicama?".

Sasvim drugačije na to gleda poslovođa vinoteke Miloš D.

"Riječ je o usluzi ‘corkage fee" koju su prije nekoliko godina uveli neki srpski restorani i vinarije, a u svijetu je odavno uobičajena. Vinoteka uvijek ima nižu cijenu pića od restorana. Na primjer, jedna boca košta 890 dinara i to je cijena ako je ponesete kući. No, ako odlučite popiti vino kod nas, sjedite za našim stolom, koristite naše čaše i usluge konobara, to naplaćujemo 400 dinara, tako piše u cjeniku. To biste u bilo kojem restoranu morali platiti 3.000 dinara, tako da je u nas puno jeftinije nego da idete u restoran", objasnio je Miloš za Alo.

image

Račun koji je uznemirio korisnike društvenih mreža

Screenshot Twitter/ Mondo

U Rusiji, Kanadi, SAD-u, mnogim europskim restoranima možete donijeti vlastitu bocu vina i popiti ga uz predjelo ili večeru. Koliko će se to naplatiti, odlučuje podrum ili restoran, a može biti od 150 dinara do nekoliko tisuća, ovisno o tome koliko vlasnici procijene da su "izgubili". Termin "otvaranje boce vina" zapravo je nespretan prijevod usluge "naknada za čep".

"Da je gost donio svoju bocu vina, to bih razumio, ali prodavati vlastitu bocu i ovako naplaćivati ​​otvaranje uvreda je zdravom razumu", napisao je jedan tviteraš koji je među prvima podijelio sliku prilično nevjerojatnog računa. "Usluga otvaranja vina. Mislim da sam sve vidio. Sad sam došao kod vas i nikad više", tvitao je Nebojša, a komentari, uglavnom sarkastični, nastavili su se ispod.

"Mogli su uključiti i uslugu najma stolova i stolica, grijanje, servis i klimatizaciju, uslugu izdavanja i naplate računa, uslugu dostave vina, uslugu pranja starih čaša...", jedan je od komentara, piše Mondo.

image

Posjetitelji vinoteka mogli bi naletjeti na neočekivane troškove (ilustracija)

AFP

Nema dvojbe da će se komentari na društvenim mrežama nastaviti. Hoće li oni biti dovoljni da poslovođe te i ostalih vinoteka navede da preispitaju odluku. Jer ako ona zbunjuje i ljuti tolike korisnike, očito s njom nešto nije u redu. Ma koliko se ugostiteljima činila logičnom. Ili će sve biti prepušteno tržištu pa tko želi platiti "otvaranje boce vina" platit će, a tko ne želi, otići će na mjesto gdje se to ne naplaćuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 22:41