StoryEditorOCM
PanoramaNOVE AMBICIJE

Velika reforma Splitskog festivala! Uložit će se milijun kuna i kompletno promijeniti koncept. Predsjednik savjeta:‘ Trajat će tjedan dana i bit će prostora i za strane izvođače‘

Piše Ivana Kapetanović
24. listopada 2022. - 12:47

Nakon što je poznati splitski estradni menadžer Ivica Bubalo prije mjesec dana splitskom gradonačelniku Ivici Puljku uputio pismo u kojem se osvrnuo na Splitski festival kojeg je nazvao ‘živim mrtvacem‘ te spomenuo činjenicu da uskoro istječe ugovor s organizatorom, poteštat je pozitivno odgovorio na pismo. A danas je sazvao konferenciju na kojoj su najavljene novosti u organizacijskom i sadržajnom konceptu Splitskog festivala.

image

 Zlatko Gall, Ivica Puljak, direktorica Turisticke zajednice grada Splita Alijana Vukšic i Eduard Botrić


 

Sasa Buric/Cropix

-Odlučili smo napraviti novi Splitski festival s novim ambicijama koji će trajati sedam dana, uključivat će jednu večer suvremene glazbe i modernizirati, približi mladoj publici i dati mu novu snagu. Tu novu snagu smo odlučili dati kroz festivalski savjet koji se sastoji od glazbenih kritičara, menadžera i savjetnika koji će budućem organizatoru pomoći da festival zauzme mjesto u centru hrvatske glazbene industrije i glazbene.

image
Nikola Vilic/Cropix

U ovaj festival ćemo uložiti milijun kuna i TZ će danas raspisati javni poziv, pozivamo sve one koji su zainteresirani za organizaciju splitskog festivala da se jave, a mi smo sigurni da ćemo uspjeti kroz ovaj format napraviti novi festival koji će biti usmjeren našim građanima, a onda će biti dobar i za goste našeg grada, najavio je gradonačelnik  Puljak.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić najavila je mjesec muzike u cijelom gradu.

-Zadovoljstvo nam je što će grad Split i dalje biti centar muzike i što će privući sve, a najviše naše građane, da se ponovo vrate na Splitski festival. Bit će to mjesec pun ne samo na Prokurativama nego cijelom gradu, i to će biti mjesec muzike u gradu Splitu.

image
Vojko Basic/Cropix

Eduard Botrić, aranžer, producent, skladatelj i glazbenik novi je predsjednik ponovno osnovanog Festivalskog savjeta.

-Gradonačelnik je napravio hrabar iskorak, revitalizirao Festivalski savjet, osigurao veća sredstva i samim tim i trajanje Festivala, rekao je Botrić.

Stručni savjet sastoji se od glazbenih kritičara, producenata, glazbenika i menadžera, za sada ima četiri člana, u dogledno vrijeme odabrat će se i peti. Predsjednik je Eduard Botrić, Stanislav Czwik, Zlatko Gall, i Teo Brajčić.

image



 

Nikola Vilic/Cropix

Puljak ih je okarakterizirao kao ljude koji imaju iskustvo u organizaciji i vole glazbu te od nje žive.

Naglasio je da su odlučili da Festivalu neće vraćati staru slavu već da će graditi novi splitski festival.

-Želimo da se modernizira, da se uključe mladi ljudi, nove snage i da se osuvremeni. Želja nam je da se podigne razina umjetničke kvalitete i da postane još prepoznatljiviji brend. U novi koncept Festivala uložit će se milijun kuna javnih novaca, preko Turističke zajednice grada Splita, trajat će sedam dana, a oformili smo i festivalski savjet koji će pomoći u provedbi samog javnog poziva za odabir organizatora. Nakon toga će organizator poslužiti kao vrsta umjetničkog savjeta i u partnerskom odnosu s organizatorom će organizirati Festival.

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Sigurni smo da će ovaj koncept kojeg smo odabrali pomoći da Festival postane jedan od najvažnijh glazbenih događaja u Hrvatskoj i da Split dobije što je zaslužio, a to je veliki događaj koji će predstaviti ono što on- centar glazbene industriji u regiji, zaključio je Puljak.

A na samom kraju direktorica Turističke zajednice grada Splita najavila da će danas iza 12 sati biti raspisan javni poziv na stranicama TZ- a koji će svima biti dostupan.

Biti će tri festivalske večeri- jedna večer suvremene glazbe svih žanrova, usmjerena prvo mladoj publici, jedna retrospektivnu  koja će donijeti novo viđenje starijih pjesama nastalih kroz festival i jedna klasična večer novih autorskih skladbi. 

Novi organizator morat će osmisliti i predložiti novi koncept za preostale četiri večeri, koje trebaju biti posvećene modernim glazbenim žanrovima poput rocka, popa, jazza i bluesa koje će obogatiti osnovni koncept Splitskog festivala.  I dalje će biti na Prokurativama.

Eduard Botrić

-Ideja je bila da se napravi pomak, malo smo razmišljali i napravili ovu formu od sedam  dana s tim da je svaki od njih bitan. Nova večer je usmjerena na mlade da pokažu što slušaju i stvaraju pa da vidimo.

Četiri večeri su zamišljene kao homage svjetskoj glazbi, s kojima će Split postati svjetska pozornica. Tu ima prostora i za domaće i za strane izvođače. Pošto je ovo javni poziv, a ne javni natječaj, s budućim koncesionarom će se moći sjesti i dogovoriti, ima prostora za dogovor. Uloga Savjeta je da bude ravnopravni partner, da pomaže koncesionaru umjetnički i savjetom i vjerujem da smo na dobrom putu.

Pozivam ovom prilikom sve one koji imaju reference, volje i koji si mogu priuštiti taj stres da se prijave na natječaj i da se jednostavno izabere najbolji, da splitskom festivalu udahnemo malo života. Nešto što traje 62 godine mora imat uspone i padove, evo sad smo mi tu da pokušamo napraviti uspon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 12:26