StoryEditorOCM
Panoramanije sve tako bajno

Uvijek nasmiješene domaćice restorana otkrile neveseli dio svoga posla: Nervozni i neodgojeni gosti hvataju nas za ruke, viču i unose nam se u lice

Piše PSD
2. prosinca 2022. - 17:45

I u Hrvatskoj, naročito u turističkim gradovima, često viđamo domaćine restorana. Najčešće je riječ o ženama, uglavnom djevojkama, poslovično nasmiješenima i "skockanima".

Tako je i u drugdje po svijetu, pa i u Sjedinjenim Američkim Državama. Ali nije sve tako veselo kako izgleda. Riječ je o zahtjevnom i često loše plaćenom poslu, s dosta stresa i nepristojnog ponašanja gostiju. Kako piše HuffPost, njihova prosječna godišnja plaća je tek 24.600 dolara, a često moraju provjeravati WC-e ili pomagati u kuhinji.

Bivši i sadašnji domaćini, odnosno domaćice opisali su dio svojih teških iskustava i naveli što oni nipošto ne bi radili kao gosti u restoranima. Naveli su sedam stvari koje kao gosti nipošto ne bi napravili u restoranu. To su:

image

Ilonu Scholl iz Kreuzberga vodič za restorane ‘Gault&Millau‘ proglasio je domaćicom 2021. godine

AFP

1. Neću se ponašati kao uvredljivi kreten kad moj stol nije spreman.

2. Neću napraviti rezervaciju koja ne računa djecu.

3. Neću preskočiti domaćicu i sjesti sam.

4. Neću pretpostaviti da će me restoran moći smjestiti u hodu

5. Neću se uzrujavati kada domaćica nije ispred restorana kad uđem

6. Neću buljiti u domaćicu da me brže smjesti ili tražiti prazan stol

7. Neću raditi posao hostese gdje ne dobivam postotak od ukupne prodaje, piše HuffPost.

 

image

Domaćice odlično znaju da nije lako smjestiti svakoga gosta i ispuniti njegove želje. Restoran ‘Le Train bleu‘ u Parizu

AFP

Za svaku od ovih točaka dale su objašnjenje i otkrili da problem može biti svaki nenajavljeni gost, pa i djeca. Problem je i tek u posljednji trenutak iskazana želja za posebnim zahtjevima, poput smještaja u separeu ili slično.

"Gosti pribjegavaju verbalnom zlostavljanju, neprikladnom fizičkom kontaktu i ponašanju nalik na dijete. Nevjerojatno je koliko odraslih osoba bez invaliditeta ne može stajati 10 minuta. Dobro pravilo je ponašati se kao da ste pozvani na privatnu večeru u kuću nekoga koga poštujete, ali ga ne poznajete dobro. Biste li se seksali u njihovoj kupaonici? Biste li zgrabili domaćina za pregib ruke, gurnuli svoje lice u njegovo i urlali o užasnoj nepravdi koju su počinili time što još nisu poslužili večeru? Vjerojatno ne!", navela je Kim Reed, autorica knjige o restoranskoj sceni New Yorka.

"Kad sam radila prvi posao kao hostesa, dobila sam paušal od 12,65 dolara po satu. Bilo da smo te večeri imali 10 ili 300 gostiju, moja je plaća ostala ista. Jedan od razloga zašto rad u uslužnoj djelatnosti može biti tako primamljiv je prilika da se brzo zaradi dobar novac. Iako ponekad može biti stresno i iscrpljujuće, one užurbane noći koje stvaraju najviše stresa imaju i najveću dobit. Međutim, s fiksnim plaćama dobivate sav stres, a ništa od nagrade", otkrila je jedna insajderica, piše HuffPost.

image

Mladi gosti restorana Biergarten navikli su na dugo čekanje

AFP

Nakon ovoga bilo bi očekivano da kada se kao gosti nađemo u restoranu obratimo pažnju na domaćice i domaćine, stavimo se malo u njihovu kožu i budemo malo strpljiviji. Bit će ljepše i nama i njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2023 04:11