StoryEditorOCM
PanoramaGOSTILO SE I SLADILO

Uskrs je prošao, imate li uopće ideje što ste sve pojeli ovih dana? Orahe iz Ukrajine, bademe iz SAD-a, a mak....

Piše Olgica Grizelj-Ivić
2. travnja 2024. - 20:18

Iza nas su uskrsni blagdani. Gostilo se i sladilo. Pekli su se kolači, a kako vrijedi ona stara da Uskrs ne može bez dizanog tijesta, radile su se i orahnjače i kolači s bademima, a posebni ljubitelji slatkog na blagdanskom stolu su imali i delicije s lješnjacima.

Sretni su oni koji imaju negdje posađeno svoje stablo oraha. I bajama, naravno. Kažu da se orah ubraja među iznimno pri­lagodljive voćke, jer jednako dobro uspijeva i u primorskom i u konti­nentalnim dijelovima zemlje. Tako je i s bademima. Badem je voćna vrsta kojoj je za dobar rast i razvoj, kao i dobivanje visokokvalitetnih plodova potrebno mnogo svjetla i topline, a toga barem imamo na obali. Čak ni lijesku nije problematično uzgojiti jer raste i na lošem i siromašnom tlu, a u punom rodu jedno stablo daje od 8 do 12 ki...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 19:15