StoryEditor
PanoramaRIJETKA POJAVA

Upoznajte crveni planet dok je ‘blizu‘ zemlji, organizira se veliko teleskopsko gledanje Marsa na Mosoru. Sljedeća prilika vam je tek 2033. godine!

Piše M. P.
17. listopada 2020. - 13:31
SHUTTERSTOCK

U tijeku je posljednja velika opozicija Marsa sve do 2033. godine! Opozicija je termin u astronomiji koji označava položaj nekog planeta u odnosu na Zemlju i Sunce, kada se Sunce, Zemlja i taj planet i točno ovim redoslijedom nađu u ravnini. Kad se neki planet nađe u položaju opozicije, tada se on i Zemlja na svom putu oko Sunca nađu najbliže.

Opozicije su periodična pojava, a budući da se i Zemlja i ostali planeti gibaju po eliptičnim stazama, udaljenost, odnosno blizina na kojoj se nađemo varira ovisno na kojem dijelu staze se to dogodi. Zašto je to važno? Zato jer kad se nađemo bliže, taj planet možemo bolje vidjeti, a u slučaju Marsa je to vrlo značajno jer je Mars vrlo malen. Osim što ćemo Mars moći bolje vidjeti sa Zemlje u trenutku ovako bliske opozicije je tamo lakše otputovati ili nešto poslati, navodi Hrvatski astronomski savez.

Opozicije Marsa se događaju u prosjeku svakih 26 mjeseci, ali svakih 15 do 17 godina se dogode posebno bliski susreti. Ti posebno bliski susreti se događaju kada se trenutak opozicije poklopi s trenutkom kada je planet, u ovom slučaju Mars u perihelu, a perihel je položaj kada planeti, putujući po svojim eliptičnim stazama, dođu u točku najbližu Suncu.

Kod tzv. perihelne opozicije će se Zemlja i u ovom slučaju Mars naći posebno blizu, što je periodična, ali ne i tako česta pojava. Mars i Zemlja su se jako blizu posljednji put našli 2018. godine, a sljedeći ovako bliski susret čekat ćemo do 2033., odnosno 2035. godine. Treba napomenuti da se Mars obzirom na blizinu u listopadu na nebu ističe svojim sjajem i da je u tom periodu sjajniji i od Jupitera.

Gdje i kada ćete moći pogledati Mars kroz teleskop?

SPLIT

Mjesto: Zvjezdano selo Mosor (Gornje Sitno)
Vrijeme: 16. 10. 2020. (petak) i 17. 10. 2020. (subota)/19.00 - 24.00
Organizator: Zvjezdano selo Mosor - znanost, kultura, umjetnost

Kontakt: www.zvjezdano-selo.hr

KOPRIVNICA

Mjesto: kod gradskih bazena Cerine
Vrijeme: 18. 10. 2020. (nedjelja) /18.00 - 21.00
Organizator: Astronomsko društvo Koprivnica

MALI LOŠINJ

Mjesto: Trg RH
Vrijeme: 18. 10. 2020. (nedjelja)/20.00 - 22.00
Organizator: Astronomsko društvo "Leo Brenner"

 

Planet pun željeza

Mars se zna nazivati i Crveni planet. Razlog je crvena boja njegove površine uslijed prisustva kemijskih spojeva koji sadrže željezo. Relativno rijetka Marsova atmosfera pretežno je građena od ugljikova dioksida (95,32%), dušika (2,7%), argona (1,6%), kisika (0,13%), ugljikova monoksida (0,07%) i vodene pare (0,03%).

Prosječna temperatura na Marsu je ‑46oC. Noću temperatura može poprimiti vrijednost nižu od ‑123oC, tj. temperature  na kojoj ugljikov dioksid prelazi u čvrsto stanje (suhi led). U polarnim područjima gdje nastaju polarne kape temperatura se spušta i do ‑150oC. Posljedica prijelaza ugljikova dioksida u čvrsto stanje je pad tlaka u polarnim područjima što dovodi do strujanja zračnih masa prema polovima. Uslijed nagiba Marsove osi rotacije prema ravnini staze po kojoj ovaj planet kruži oko Sunca, dolazi do izmjene godišnjih doba.

Česte su pojave pješčanih oluja. U reljefu Marsa prepoznaju se udarni krateri i ugasli vulkanski krateri (najveći je Olympus Mons visok oko 27 km, koji je ujedno najviša planina u Sunčevom sustavu), zatim kanjoni te vijugavi kanali u ekvatorskom području koji sliče na presušena riječna korita. Magnetsko polje Marsa je tisuću do deset tisuća puta slabije od Zemljinog.

Mars ima dva mjeseca nepravilnih oblika. Otkrio ih je američki astronom Asaph Hall 1877. godine i nazvani su Fobos (Strah) i Dejmos (Užas), piše Eskola.zvjezdarnica.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 20:47