StoryEditorOCM
PanoramaRAZUZDANI TAJKUN

Umro je na rukama one koju je ponizio: Spavao je s dvije sestre, kupovao žene i varao ih, ali prokletstvo ga je sustiglo

Piše MOZAIK SD
29. kolovoza 2023. - 16:16
Aristotel Onassis i Maria Callas - jako ju je ponizio, ali ona mu je sve oprostila u presudnom, posljednjem trenutku Afp

Jedan od najmoćnijih ljudi rođenih u Grčkoj je brodovlasnik Aristotel Onassis, jedan od prvih brodovlasnika u svijetu koji je počeo graditi  tankere za prijevoz nafte, na čemu je stekao veliko bogatstvo.

S njime si je pribavio i veliku moć i ugled, a zatim se proslavio i svojim prilično razuzdanim ljubavnim životom. Poznata je njegova dugogodišnja ljubavna veza s opernom pjevačicom Marijom Callas, a oženio se i s Jacqueline Kennedy, udovicom američkog predsjednika Johna Kennedyja koji je 1963. ubijen u Dallasu.

Njegov ljubavni život bio je uzbudljiviji od filma, a način na koji se ophodio prema svojim "ljubavnicama" priskrbio mu je status razvratnika - podsjeća Kurir.

U prosincu 1946. Onassis se oženio Athinom Livanos, kćerkom velikog brodograditelja Stavrosa Livanosa, i s njom dobio dvoje djece: sina Alexandera i kćer Christinu. Razlog za ovaj brak nije bila ljubav, već Onassisov "nos" za biznis. Tom vezom osigurao je pristup u krug vrhunskih brodovlasnika koji su njega, pridošlicu, bili isprva dočekali s podozrenjem. Nakon razvoda Athina se udala za udovca svoje sestre i Onassisova poslovnog suparnika, Stavrosa Niarkosa.

Susret s primadonom na balu u Veneciji

Zaveo Mariju Callas, a ond joj se život pretvorio u patnju. Kad su se prvi put sreli na balu u Veneciji 1957. oboje su bili u braku. Ona s trideset godina starijim impresariom Giovannijem Battistom Meneghinijem, on s Athinom. Slovili su za najzanimljiviji, najpopularniji i najintrigantniji par 60-ih godina prošlog stoljeća. Predstavnici medija pomno su pratili njihov buran život koji je povremeno podsjećao na libreto prave opere. Ali i antičku drama.

Već pri prvom susretu između njih se rasplamsala vatra. S 34 godine Maria je bila na vrhuncu slave. Kritičari su pisali hvalospjeve o opernoj boginji jedinstvenog glasa.

image

Aristotel Onassis bio je jedan od prvih brodovlasnika u svijetu koji je počeo graditi  tankere za prijevoz nafte, na čemu je stekao golemo bogatstvo

Stf/Afp

Dvije godine nakon prvog susreta pozvao ju je na krstarenje Mediteranom. Došla je s mužem, ususret svojoj sudbini. Aristotel je odgovorio na izljev njezinih emocija. Vatreno. Svi na brodu "Christina", uključujući i njegovu suprugu Athinu, znali su da se sprema oluja.

Kad je putovanje završilo, Maria je molila Meneghinija da se razvedu: "Želim ostati s Aristom", rekla je. Zbunjeni Meneghini javno je napao Onassisa koji ga je u svom stilu pokušao smiriti. "Koliko tražite za Mariju? Pet ili deset milijuna?", upitao ga je. Ipak, nije pomišljao na razvod. Želio je i ljubavnicu i ženu. Kada se konačno razveo, Mariji ipak nije ponudio brak.

Kada je pjevačica ostala u drugom stanju, Onassis je reagirao grubo. Već je imao dvoje djece i pitao se čemu još jedno. Tijekom trudnoće Maria je odbijala da je itko vidi, a 30. ožujka 1960. rodila je dječaka koji je živio svega nekoliko sati.

Veza s Onassisom, duševna bol koja je pratila ovu burnu ljubav, utjecali su i na njezinu karijeru. Maria Callas sve je više posezala za tabletama za smirenje i spavanje. Kad se, nakon svega, počelo pisati i pričati o Onassisovoj aferi s Lee Radziwill, sestrom Jackie Kennedy, Maria si je htjela oduzeti život. Onassis ju je pronašao u njenom stanu u Parizu. Iako se s njom zapravo nikada nije razišao, nikada nije propustio priliku da je povrijedi. Često je govorio: "Zapamti, ljubavi moja, da ti nisi moja žena, niti domaćica u kući. Ti si samo gošćat."

Prva dama Amerike pala ‘ko pokošena‘

Svi su bili iznenađeni kada se bivša prva dama SAD-a Jackie Kennedy pet godina nakon atentata na svog supruga Johna Kennedyja udala za 23 godine starijeg grčkog tajkuna Onassisa. Jackie je prvi put upoznala Onassisa tijekom svog jesenskog odmora 1963., kada je pozvana da provede vrijeme na Onassisovoj jahti. Na to putovanje pozvala ju je njezina mlađa sestra Lee, koju se i samua povezivalo s Onassisom.

Godine 1964. ovaj se prvi put javno pojavio s Jackie Kennedy, a Maria Callas je umirala od ljubomore. Vjenčali su se 1968. na Jackieno inzistiranje jer nije htjela osramotiti svoju djecu. Četiri mjeseca ranije, Robert Kennedy, brat njezina pokojnog muža, ubijen je u Los Angelesu. Tada je Jackie odlučila da je bolje napustiti SAD s djecom. Brak s Onassisom imao je smisla, dao joj je sigurnost, novac i moć koji su joj u tom trenutku bili potrebni.

image

Aristotel Onassis sa suprugom Jacqueline

Nordicphotos/Akg-images/Profimedia/Nordicphotos/akg-images/profimedia

Međutim, Onassis je ubrzo zatražio razvod, koji nije mogao dobiti zbog nedostatka osnovanog razloga, prema grčkom zakonu. U tom razdoblju često je pokušavao viđati Mariju. Već 1969., godinu dana nakon vjenčanja s Jackie, njegovi posjeti Marijinoj kući postaju sve češći. Jednom prilikom, u javnosti, u noćnom klubu "Maxim", Onassis je uzviknuo: "Kako je dobro ponovno osjetiti Marijine debele bokove. Dosta mi je kostiju kod kuće!" Pred kraj njihovog braka, Jackie se preselila u New York, gdje je ostala do smrti.

Jeziva kletva pratila je Onassisove

Uistinu velika tragedija zadesila je obitelj Onassis. Alexander Onassis, Aristotelov sin, poginuo je u avionskoj nesreći. To je dotuklo njegovu majku, brodovlasnikovu  prvu ženu Athinu, koja je ubrzo umrla. Onassis je osnovao dobrotvornu zakladu u čast svog sina.

Aristotelova kćerka Christina zauzimala je važnu poziciju u poslovnom carstvu i zakladi Onassis, čime je dokazala da je dostojna nasljednica. Nažalost, privatno joj nisu cvjetale ruže. Udavala se četiri puta, još brže razvodila. Kako god, ona je upravljala milijardama kada je sa svojim četvrtim odabranikom, francuskim zavodnikom Terryjem Russellom, dobila kćer nazvanu po baki Athini. No, sreća je i ovaj put iznevjerila pripadnicu glasovite loze. Terryja su više zanimali milijuni nego njihova vlasnica. I čim je ugledao prelijepu Šveđanku Gabby Landhage i novac je izgubio sjaj, a Christina je ponovno bila ostavljena. Konačno, 18. studenog 1988. pronađena je mrtva, gola i napuštena od svih, u hotelu u Buenos Airesu u kojem je njezin otac jednom zaradio svoj prvi milijun dolara. Sumnja se da se predozirala.

image

Prvo javno pojavljivanje u Parizu nakon vjenčanja Aristotela Onassisa i Jackie Kennedy-Onassis

Stf/Afp

Kad karma dođe po svoje...

Nakon smrti sina Alexandera 1973., Aristotel je počeo sve više poboljevati. Dobio je upalu pluća. Kad je osjetio da mu se bliži kraj, pozvao je Mariju Callas: "Mora doći, žena mora doći."

Bliski prijatelji kažu da je Callas cijelu noć ležala budna u njegovom bolesničkom krevetu. "Volio sam te. Ne uvijek kako sam trebao, ali toliko koliko sam mogao", rekao joj je.

Sve mu je oprostila. Ostala je primadona i u operi i u životu. Dovoljno velika da oprosti i najveću izdaju.

15. svibnja 1975. umro je kralj brodova. Maria se vratila u svoj pariški stan i živjela gotovo pustinjačkim životom. Umrla je 16. rujna 1977. u 53. godini života od srčanog udara. Njezinim pepeo rasut je je iz urne na Egejskom moru - piše Kurir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 21:35