StoryEditorOCM
Panoramarazotkriveno

U Stuttgartu nije pao snijeg u kolovozu. Viralni video snimljen je u Turskoj, evo detalja

Piše MOZAIK SD
22. kolovoza 2023. - 07:30

Je li u njemačkom gradu Stuttgartu unazad nekoliko dana pao snijeg? Ako je suditi po video isječku (arhivirano ovdje) koji je na Facebooku pregledan preko 4 milijuna puta, odgovor je da. Naime, viralnu objavu koja je osvanula na profilu koji prati više od 70.000 ljudi podijelilo je preko 30.000 korisnika Facebooka, a u njoj se navodi kako je u Stuttgartu 18. kolovoza ove godine pao snijeg, piše faktograf.hr. Za provjeru autentičnosti ove snimke Faktograf su upitali i njegovi čitatelji.

Video je prvotno objavljen 17. kolovoza na TikTok profilu koji prati više od 70.000 korisnika. Na YouTube kanalu SnowNews osvanuo je dva dana kasnije, međutim, naknadno je uklonjen. Video je istog dana objavio i kanal World Adventures te se i dalje može pogledati na YouTubeu.

Da video nije vjerodostojan, upozorio je i jedan od korisnika YouTubea u komentaru ispod potonjeg videa. On se, kako je napisao, tih dana nalazio na području Stuttgarta i nije primijetio nikakav snijeg.

Isti su se komentari mogli pronaći i ispod prve objave ovog video isječka, onoj na TikToku. Dio korisnika te društvene mreže primijetio je nelogičnost koja se odnosi na činjenicu da je video na toj društvenoj mreži objavljen 17. kolovoza, a navodno prikazuje snijeg koji je pao dan poslije, 18. kolovoza.

Njemački mediji nisu izvijestili o snijegu u kolovozu u Stuttgartu

Da je riječ o lažnoj vijesti, utvrdili su iz Faktografa i sami provjeravajući temperature zraka koje su se tog dana odnosile na Stuttgart. Nijedna stranica s meteorološkim podacima nije “pokazala” da je taj dan pao snijeg, već da su se temperature kretale od 17 do 30 Celzijevih stupnjeva  (1, 2, 3, 4).  Osim toga, pokušali su pronaći jesu li njemački mediji izvijestili o snijegu u Stuttgartu usred kolovoza, međutim, također nisu uspjeli.

Valja spomenuti kako su se u Njemačkoj u kolovozu ipak dogodili prizori koji podsjećaju na one zimske. Mediji su izvještavali o ogromnoj tuči koja je početkom mjeseca pogodila njemački grad Reutlinge. Nakon što je tuča prekrila dijelove grada s do 30 centimetra leda, ralice koje se inače koriste za čišćenje snijega su stavljene u pogon. Ipak, ni u tom slučaju nije bila riječ o snježnim uvjetima, već o lokaliziranoj oluji s jakom kišom (DW).

Snimka nije iz Njemačke nego iz Turske

Pretragom portala Google Maps pronašli smo i točnu lokaciju na kojoj je snimljen navodni video iz njemačkog grada Stuttgarta. Snimka nije snimljena u tome gradu, a niti u Njemačkoj, nego u – Turskoj. Na snimci se prvo može vidjeti svjetleća reklama na kojoj piše “Odtululer” pa se potom nalazi prometni znak na kojem se razabiru slova “PTT”, a na kraju i oznaka trgovine “Istikbal” na dva mjesta na zgradi.

Svi ti znakovi vide se i na lokaciji trgovine namještajem Istikbal koja se nalazi u glavnom turskom gradu Ankari. 

Nisu uspjeli utvrditi točno vrijeme kada je snimka snijega zaista snimljena u Ankari, no to sigurno nije bilo 18. kolovoza ove godine, kao što je navedeno u statusu jer se toga dana temperatura u Ankari kretala između 23 i 37 stupnjeva Celzijevih.

Zaključno, s obzirom da je lokacija na kojoj je snimka snimljena u Turskoj te uzevši u obzir nelogičnost da je video snijega u Stuttgartu objavljen dan prije te navodne vremenske pojave (koja se nije dogodila) te da je u njemačkom gradu tih dana zabilježena temperatura do 30 stupnjeva, ocjenjuju ovu objavu kao netočnu, piše faktograf.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:04