StoryEditor
PanoramaOD JUTRA DO MRAKA

Na što troše život: najviše rade Kinezi, najveći šopingholičari su Meksikanci, a kad treba ist i popit, nema jačih od Francuza i Grka

Piše I. B.
22. prosinca 2020. - 12:38

Kako provodimo vrijeme, u što trošimo tih 24 sata tijekom dana?

Svjetski ekonomski forum (World Economic Forum) analizirao je navike u 23 zemlje svijeta, ocjenjujući koliko se efektivno vremena troši na plaćeni posao, potom spavanje, neplaćeni rad, odnosno volontiranje, kućanske poslove...

Recimo odmah kako Hrvatska nije obuhvaćena ovim istraživanjem, ali jesu mediteranske zemlje kojima smo vrlo slični po životnim navikama, a to su Grčka, Italija, Španjolska, Portugal i Francuska. Pa da vidimo...

image
Str

Najzaposleniji su Kinezi, koji dnevno rade 315 minuta, što efektivno jest nešto više od pet sati. Zanimljivo je da su Nijemci, za nas pojam velikih radnika, po sredini tablice s 224 minute, a najmanje se "troše" Francuzi (170 minuta) i Talijani (149 minuta). Bravo, Talijani!

Nakon napornog rada Kinezi se i najdulje odmaraju, točnije spavaju 9 sati i 20 minuta. Južnokorejci gotovo da ne spavaju. Jedini su u ležećem položaju manje od 8 sati, točnije 7,51 sat.

Volontiranjem ili sličnim neplaćenim poslovima najviše se posvećuju Skandinavci. Nekako nas to ne čudi. Finci dnevno (!!!) za dobrobit susjedstva ili šire zajednice potroše 104 minute, a Norvežani četiri minute manje.

Kućanski poslovi i šoping najomiljenija su zabava Meksikanaca, potroše na to 202 minute, Portugalci su na sredini s 176 minuta, a Korejci i ne znaju što je šoping i pranje posuđa. Samo 89 minuta! Jao, jadni njihovi šoping-centri.

image
Fethi Belaid

E sad glavni gušti, spiza i pijača. Francuzi su prvi, sa 133 minute, pa Talijani sa 127 minuta, a između su Grci sa 128 minuta. Čekajte, tu su i Španjolci sa 126 minuta. Da je bilo pitati Hrvate, i oni bi se ovdje ugurali na vrh.

Ne znam kada jedu i piju Amerikanci (63 minute) i Kanađani (65 minuta).

Na ostale oblike opuštanja najviše će se odlučiti Norvežani (183 minute) i Irci sa 178 minuta, ali njih pri tome ne zanima buljenje u TV ekran i slušanje radioprograma.

Za to su najviše zainteresirani Amerikanci, koji će dva i pol sata sjediti pokraj televizora. Zanimljivo, Indijci samo jedan sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2021 16:05